Dagens overblik: Regeringen holder beregninger bag klimalov hemmelige

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen afviser at offentliggøre de økonomiske beregningerne bag klimaloven, som blev aftalt tidligere på måneden. Og så vil flere partier se på, om man kan skærpe straffene for embedsmisbrug. Få dit overblik her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godformiddag og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Selvom de folkevalgte lovgivere juletraditionen tro har været stille i denne uge, er der stadig rigeligt med godt læsestof til de politiske nørder, der har svært ved at vente på, at sæsonen genåbner.

Berlingskes journalister har forgæves søgt aktindsigt i dokumenter om økonomien bag den klimalov, som et stort flertal af Folketingets partier indgik en aftale om i begyndelsen af måneden.

Her blev politikerne enige om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 holdt op mod niveauet i 1990, men hvor stor regningen bliver er fortsat et ubesvaret spørgsmål.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige står som de eneste partier uden for aftalen.

Klimaordfører og forhenværende transportminister Ole Birk Olesen (LA) finder det kritisabelt og "meget underligt", at dokumenterne holdes hemmelige.

"Der blev i forhandlingslokalet efterspurgt nogle tal for, hvad det ville koste at nå 70 procentmålet. Det kunne vi ikke få at vide," siger han til Berlingske og udtrykker frygt for, at Folketinget vedtager en lov, hvor man "er blind for omkostningerne".

I et skriftligt svar til Berlingske forsikrer klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), at beregningerne vil blive lagt frem næste år, når det skal besluttes, hvordan regeringen vil nå sit klimamål.

Lave asyltal glæder S
Det er ikke mange udlændinge, der har søgt om asyl i Danmark i 2019. Til og med november søgte 2.471 personer asyl, hvilket er en fjerdedel mindre end i den samme periode sidste år.

Det viser tal fra Udlændingestyrelsen ifølge Jyllands-Posten, og man skal faktisk tilbage til 2008 for at finde et lavere asyltal.

Nyheden skaber glæde hos regeringspartiet.

"Det er et tegn på, at færre har behov for beskyttelse. Jeg tror også, det er et tegn på, at beskeden om, at man tilbydes midlertidighed i Danmark – ikke permanent ophold – er ved at trænge igennem," siger udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) til Jyllands-Posten.

Også tallene for familiesammenføring er faldet markant.

Straf for embedsmisbrug under lup
Socialdemokratiet, SF og R er parate til at drøfte højere straffe for misbrug af magt i det offentlige.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Efter en stribe sager om mulig svindel i det offentlige anbefaler anti-korruptionsorganisationen Transparency International Danmark at hæve straffen for offentligt ansatte, der misbruger deres magt.

Og det forslag får en varm modtagelse af politikerne i rød blok.

"Vi ser på de sager, der har været, med meget stor alvor. Derfor er Rigsrevisionen jo også gået i gang med en undersøgelse af, om kontrollen i det offentlige er god nok. Jeg vil bestemt ikke afvise, at vi også kommer til at kigge på, om de straffe, der er, er afskrækkende nok," siger retsordfører Jeppe Bruus (S) til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, vil nu på baggrund af anbefalingerne stille spørgsmål om strafniveauet til justitsministeren.

Læs også

Kritik af ny Bertel Haarder-post
Lillejuleaftensdag udpegede fungerende kulturminister, Rasmus Prehn (S), en ny bestyrelse for Det Kongelige Teater, hvor tidligere kulturminister og nuværende folketingsmedlem Bertel Haarder (V) bliver ny formand.

Men den udpegning møder nu kritik fra Stine Bosse, der selv sad for bordenden i Det Kongelige Teaters bestyrelse i perioden 2012-2015.

"Hvis Bertel Haarder ikke trækker sig fra Folketinget, er han lovgiver. Det klæder ikke det politiske system, at vi har en af landets øverste beslutningstagere som chef for en af statens institutioner. Har de helt glemt magtens tredeling?" siger Stine Bosse til Politiken, og fortsætter:

"Det værste er næsten, at politikerne ikke kan se, at det er interessesammenblanding, og at der kan komme interessekonflikter. Det handler helt grundlæggende om gode principper for governance."

Bertel Haarder overtager posten fra Lisbeth Knudsen, der har siddet på posten siden 2015.

Ellemann med opsang til blå kolleger
Pas jeres egen butik. Sådan har julebudskabet lydt fra partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V), der hen over juledagene fik nok af kollegaerne i blå blok og deres bekymring over Venstres kurs på særligt udlændingeområdet.

Han er træt af, at de øvrige blå partier skal gøre sig til herre over, hvad Venstre mener.

"Hvis nu vi hver især passer vores egen kiosk, så kan det være, at vi vil have større succes," siger Jakob Ellemann-Jensen i gårsdagens Jyllands-Posten.

Det sker i dag
Julefreden hviler fortsat over det politiske Danmark, der tager sig en velfortjent pause.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00