Dagens overblik: Regeringen indfører forbud mod at trodse genåbningsplan

NYHEDSOVERBLIK: Museer og zoologiske anlæg, der har overvejet civil ulydighed, risikerer at blive mødt med forbud. Strategi med at teste asymptomatiske personer møder kritik, og fagforening advarer mod at genstarte dagpengeuret. Få dit overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til søndagens politiske overblik.

Da de politiske aftaler om yderligere genåbning af Danmark blev præsenteret torsdag og fredag, trak landets museer og zoologiske anlæg kortere strå, end de havde håbet.

Utilfredsheden med, at de først er omfattet af tredje fase i genåbningen, der efter planen træder i kraft 8. juni, var så stor, at flere institutioner – heriblandt Zoologisk Have på Frederiksberg og Aros i Aarhus – antydet, at man overvejer at ignorere Folketingets henstilling.

Og det får nu justitsminister Nick Hækkerup (S) til at gå skridtet længere og tale om forbud.

”De valg, der blev truffet ved aftalen i torsdag, blev ikke truffet for sjov, og det betyder også, at dem, der ikke følger reglerne, vil blive straffet for det - på samme måde som alle andre, der ikke efterlever landets love,” skriver justitsministeren i en mail til TV 2.

Indtil videre er det kun akvarierne og Randers Regnskov, der har et decideret påbud om at lukke, mens der for zoologiske haver og museer blot er tale om en henstilling.

Erlend Hoyersteen, der er direktør på Aros, kaldte det forleden symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række og sagde til Århus Stifttidende:

"Jeg synes, det er vigtigt at sige fra. Derfor har jeg mest af alt lyst til at sige 'vi åbner', og så må vi tage konsekvensen derefter."

Grænsekommuner appellerer til Mette F.
Også landegrænserne må vente med at genåbne, og her er der modsat kulturinstitutionerne endnu ikke fastsat en dato, da regeringen vil aftale genåbningen i tæt dialog med nabolandene.

En række borgmestre fra landets grænsekommuner appellerer nu i Berlingske direkte til, at statsminsiteren hurtigt finder en afklaring, så den danske turistbranche ved, om de er købt eller solgt i sommerferien.

"Når der ikke kommer turister udefra, så gør det hamrende ondt på vores erhvervsliv og særligt vores butikker. Der er tomt – rigtig tomt, og vi savner vores gæster fra Sverige meget. Vi har behov for, at en genåbning af grænserne i det mindste diskuteres, så det kan være med til at give et håb og en forklaring på, hvornår vi man regne med, at det sker," siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær (K) til Berlingske.

Smittetrykket falder
Smittetrykket for coronavirus har udvist en "faldende tendens", siden det ifølge Statens Serum Instituts beregninger lå på 0,9 i perioden 19.-24. april.

Det skriver seruminstituttet i et mailsvar til Ritzau ifølge TV 2. Det er Seruminstituttets første udmelding om smittetryk, siden genåbningens fase to blev annonceret.

Omvendt er smittetrykket i Tyskland (apropos grænserne) steget, efter nabolandet mod syd har lempet en række restriktioner. Her ligger smittetrykket nu over det kritiske 1,0, hvilket betyder, at smitten breder sig.

HK advarer mod at starte dagpengeuret
Dagen efter genåbningens tredje fase vil de 150.000 dagpengemodtagere igen få travlt med at se sig om efter nye jobmuligheder.

Herfra begynder dagpengeuret nemlig igen at tikke, hvilket betyder, at de ledige igen benytter sig af de i alt to års dagpenge, man er berettiget til.

Men det er alt for tidligt, mener man i både HK og Danske A-kasser

”Hvis man bare sætter dagpengeuret i gang igen efter tre måneder, så vil vi se, at rigtig mange vil miste retten til dagpenge inden for kort tid. Og vi risikerer at stå med en tsunami af langtidsledige om to år, hvor rigtig mange ryger ud af systemet, hvis man ikke gør noget,” siger direktør for Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, til DR Nyheder.

Læs også

Kritik af ny dansk testsatsning
Op mod 20.000 danskere skal dagligt testes for covid-19. Sådan lyder den nyeste ambition fra Sundhedsministeriet, hvor det nu heller ikke er et krav, at testpersonen skal udvise symptomer for at blive podet.

Men den teststrategi er problematisk, siger flere eksperter til Berlingske i dag. Det er nemlig langt sværere at fange viruspartikler hos asymptomatiske testpersoner, hvilket kan resultere i falsk negative resultater.

”Chancerne for, at man får materiale med virus, er små. Jo færre symptomer man har, desto sværere er det at fange materialet. Det skaber en risiko for mange falsk-negative resultater,« siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, til Berlingske

God søndag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00