Dagens overblik: Regeringen kan lukke Storebæltsbroen i påsken

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har fået grønt lys til at lukke landets to store broer, hvis de finder det nødvendigt. Kirkerne skal alligevel ikke holde åbent til påske, og så opfordrer erhvervslivet til, at man udskyder klimakampen, så længe økonomien er i knæ. Få dit overblik her.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til fredagens politiske overblik her på Altinget.

Regeringen har grønt lys til at lukke både Storebæltsbroen og Lillebæltsbroen, hvis den ønsker det for at mindske spredningen af coronavirus. Det skriver DR Nyheder, som har fået aktindsigt i et notat fra Vejdirektoratet.

I notatet fremgår det, at Transportministeriet har bedt Vejdirektoratet om at oplyse, hvorvidt der er hjemmel i loven til at lukke Storebæltsbroen og Lillebæltsbroen i påsken.

Det er dog ikke et greb, man på nuværende tidspunkt vil tage i brug, skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) til DR Nyheder.

"Vi står i en meget alvorlig situation, og derfor er regeringen hele tiden klar til at gøre, hvad der er nødvendigt for at begrænse smittespredningen. Det vurderer vi løbende. På nuværende tidspunkt er det ikke vurderingen, at et sådant skridt er nødvendigt," skriver Benny Engelbrecht.

Transportministeriet har nu rent juridisk mulighed for at gøre det, hvis det skulle blive nødvendigt.

Regeringen briefer virksomheder før partiledere
En række repræsentanter fra det private erhvervsliv har i disse dage på helt usædvanlig vis fået fast sæde i regeringens koordinerende organ, Den Nationale Operative Stab (Nost). Det skriver Politiken.

Med Rigspolitiet for bordenden har Nost siden 1. marts haft til opgave at koordinere myndighedernes indsats og styre Danmark gennem coronakrisen.

I en sidefløj i Rigspolitiets lokaler i Glostrup sidder således repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, konsulentvirksomheden McKinsey og Kammeradvokaten. Men også danske nøglevirksomheder som blandt andre Mærsk, Carlsberg og Novo Nordisk bidrager.

Ifølge Politikens oplysninger får erhvervsrepræsentanterne dagen i forvejen oplysninger om dele af indholdet på regeringens forestående pressemøder.
Hidtil er partilederne på Christiansborg først blevet briefet få timer før pressemøderne.

I Folketinget er partierne heller ikke blevet informeret om de private aktørers rolle i Nost.

"Det er vi ikke orienteret om, og det lyder som udgangspunkt temmelig mærkeligt," siger Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, til Politiken.

Erhvervslivet vil udskyde klimakampen
På forsiden af dagens Politiken kan du også læse om, at store dele af erhvervslivet opfordrer Folketinget til at udskyde grønne afgifter til at finansiere klimakampen, så længe økonomien er i knæ.

Flere partier har ellers stået fast på, at klimakampen ikke må aflyses på grund af corona, men at fastholde forslaget om en flyafgift, mens alle passagerfly er permanent parkeret på landjorden, er "nærmest grotesk", lyder det fra brancheorganisation.

"Hvis man i den situation omgås tanker om en flyafgift, så tror jeg ikke bare, at branchen vil føle det som et slag i ansigtet. Men også som et signal om, at man ikke mener, at luftfartsbranchen hører til i Danmark," siger direktør i Dansk Luftfart Michael Svane til Politiken.

Også Landbrug & Fødevarer og brancheforeningen Dansk Transport og Logistik advarer imod grønne afgifter. Flere politikere understreger over for avisen, at coronakrisen ikke skal bruges som en dårlig undskyldning, men klimaminister Dan Jørgensen (S) anerkender særligt flybranchens udfordringer.

Regnskabsrod i forsvaret udløser millionregning
Oprydningen efter regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kommer sandsynligvis til at koste langt mere, end der er mistanke om, at der er blevet svindlet for.

Det står klart, efter at Forsvarsministeriet nu har fundet det revisionsfirma og det advokatfirma, som skal stå for de eksterne undersøgelser, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har valgt skal gennemføres, oven på at regnskabsrodet kom til offentlighedens kendskab i december sidste år.

Regningen alene for de to eksterne undersøgelser ser lige nu ud til at lande på 3,5 millioner kroner.

Forsvarsministeriet har budgetteret med at anvende cirka 2 millioner kroner til revisionsundersøgelsen, som revisionsfirmaet Deloitte skal stå for. Advokatundersøgelsen er budgetteret til at skulle koste cirka 1,5 millioner kroner. Den skal Statens egen advokat, Kammeradvokaten, stå for. Det oplyser ministeriets kommunikationsafdeling til Altinget.

Læs også

Kirker skal ikke åbne i påsken alligevel
Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) sagde tirsdag, at regeringen arbejder på at gøre det muligt for de ellers lukkede kirker at holde påskegudstjenester i begrænset omfang. Men nu lyder det fra kirkeministeren, at man bør droppe de overvejelser.

Det sker, efter at landets præster har udtrykt bekymring for, om det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe på restriktionerne og delvist genåbne kirkerne i påsken.

"Det er fortsat smerteligt, at vi må fejre påske uden at kunne gå i kirke. Men jeg er glad for, at folkekirken står last og brast med resten af samfundet," udtaler Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Det sker i dag

  • Klokken 11.30: De spanske sundhedsmyndigheder holder pressemøde og kommer med en opdatering på situationen med coronavirus i landet.
  • Klokken 14.00: EU's indenrigsministre holder videomøde om coronavirus.
  • Klokken 14.00: Flere danske myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus.
  • Klokken 14.30: Der kommer amerikanske tal på antallet af nye job uden for landbruget i marts – det såkaldte kongetal, der viser, hvilken vej den amerikanske økonomi går.
  • Udenrigsministrene i EU holder videomøde om internationale aspekter ved coronavirus.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00