Dagens overblik: Regeringen nægter at hjælpe danske fanger i Syrien

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsministeriet vil ikke hjælpe danske fanger i Syrien hjem, selvom de sidder i lejre drevet af Islamisk Stat-sympatisører. Og så vil Radikale have dab-udbuddet, der lukker Radio24syv, til at gå om. Få dit overblik her.

I alt opholder der sig mindst 15 mænd og kvinder med tilknytning til Danmark i to forskellige lejre og et fængsel i Syrien samt omkring 30 børn.
I alt opholder der sig mindst 15 mænd og kvinder med tilknytning til Danmark i to forskellige lejre og et fængsel i Syrien samt omkring 30 børn.Foto: Safin Hamed/AFP/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Flere familier i Danmark har de seneste dage ifølge Weekendavisen modtaget et brev fra Udenrigsministeriets Borgerservice, som skriver til dem, fordi de har pårørende i lejre for Islamisk Stat-sympatisører i det nordlige Syrien.

Og beskeden fra ministeriet er klar: Vi vil ikke hjælpe jeres familiemedlemmer hjem fra det krigshærgede land.

Weekendavisen er i besiddelse af et brev, som er sendt til en af familierne, og har oplysninger om, at andre familier har modtaget lignende breve.

"Fremmedkrigerne må selv tage ansvar for deres handlinger og for at have rejst ud med børn eller fået børn i konfliktzonen," står der i brevet.

I alt opholder der sig mindst 15 mænd og kvinder med tilknytning til Danmark i to forskellige lejre og et fængsel i Syrien samt omkring 30 børn.

Advokat Knud Foldschack repræsenterer en af de danske fangers familie: "Der er tale om et politisk kollaps. Det er middelalderagtig politik," siger han til Weekendavisen.

Regeringen ønsker øget EU-tilsyn
Hvis det står til regeringen, skal der i EU oprettes en enhed, der skal holde øje med, om sanktioner bliver overholdt, skriver DR.

Enheden skal sikre, at der bliver reageret med det samme, når der opstår mistanke om sanktionsbrud.

Sådan lyder det fra udenrigsmister Jeppe Kofod (S), efter DR har afdækket sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering, der er sigtet for i strid med EU’s sanktioner at have leveret jetbrændstof brugt i Syrien.

"Jeg vil tage initiativ til, at den nye Kommission og den nye udenrigskommissær kommer til at etablere en egentlig enhed i EU, der kan følge op på de sanktioner, vi vedtager i fællesskab," siger han til DR.

Regeringen foreslår at etablere en enhed i EU’s udenrigstjeneste, der skal sikre, at oplysninger om mulige sanktionsbrud hurtigt bliver udvekslet mellem medlemslandene, og at de nationale myndigheder straks følger op på sagerne.

R kræver nyt dab-udbud
Radikale går ud i frontalt angreb på, at Radio- og Tv-nævnet gav den nye dab-sendetilladelse til Loud og dermed lukkede Radio24syv, skriver DR Nyheder.

Medieordfører Jens Rohde mener, at udbuddet ikke er foregået på lige vilkår, siger han til TV 2 og til Berlingske. Og derfor skal udbuddet gå om.

"Vi må som minumum kræve, at de beslutninger, der træffes, sker på et lige og fair konkurrencegrundlag. Og det er åbenlyst ikke sket her," siger Jens Rohde og fortsætter:

"Den ene økonomi er blevet vurderet ud fra, om den er landsdækkende, den anden økonomi er blevet vurderet ud fra, at den ikke er landsdækkende."

Regeringen holder døren åben for ny oliejagt
Regeringens støttepartier og Alternativet har i de seneste uger presset regeringen for at skrotte planerne om at forlænge oliejagten i Nordsøen frem til 2055.

Men det ønske ville klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ikke omfavne, da han torsdag var i samråd om sagen, skriver Altinget.

I stedet fortalte ministeren, at regeringen er gået i gang med ”en analyse af udvindingsmulighederne i Nordsøen”. Og Dan Jørgensen vil først træffe sin beslutning, når analysen ligger færdig.

”Det er en analyse, som bliver lavet med klimabriller på, men som selvsagt også tager hensyn til Danmarks økonomi og arbejdspladser. Der er valide argumenter for at aflyse den ottende udbudsrunde, ligesom der er argumenter for at opretholde den og give tilladelser,” sagde klimaministeren på samrådet.

Johnson foreslår nyvalg
For tredje gang i løbet af blot fem år kan briterne være på vej til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament, skriver Altinget.

Den britiske premierminister Boris Johnson vil gerne udskrive et valg til afholdelse 12. december, hvis EU’s medlemslande godkender en udskydelse af den nuværende Brexit-dato.

”Hvis dette Parlament ikke kan levere Brexit, så har vi brug for et, der vil gøre det,” skriver premierministeren på Twitter.

Johnsons ønske om et nyvalg kommer i kølvandet på, at et flertal i det britiske parlament tirsdag nedstemte den britiske regerings tidsplan for lovbehandlingen af Brexit-aftalen. Afvisningen betyder, at Parlamentet ikke kan nå at få aftalen på plads inden 31. oktober, som er den nuværende udtrædelsesdato.

Podcast: Ny regering, men ingen ny udenrigspolitik
Med en verden i opbrud, nye konflikter og nye spillere er det et problem, at den danske regering ikke er gået i gang med at formulere en ny udenrigspolitik.

Lyt med i dagens podcast fra Ajour, der har besøg af Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor i statskundskab og fast skribent i Altinget Magasin.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 9:30: Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, fortsætter. Sagen behandles ved Københavns Byret.
  • Klokken 10:30: Regeringen fortsætter forhandlingerne om finansloven med støttepartierne. Fredag er SF ved forhandlingsbordet, og emnet er velfærd.
  • Klokken 11:15: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødes med den svenske udenrigsminister, Ann Linde. Mødet finder sted i Udenrigsministeriet.
  • Klokken 15:00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) er kaldt i samråd om regeringens forslag til proces for forhandlinger om højere cigaretafgifter.
  • Natos forsvarsministre afslutter deres to dage lange møde i Bruxelles.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00