Dagens overblik: Regeringen på vej med ledighedspakke med mulighed for flere dagpenge

NYHEDSOVERBLIK: Udvalgte faggrupper skal have mulighed for en midlertidig hævelse af deres dagpengesats, hvis de bruger ledigheden til at uddanne sig. Og så får dansk politik et nyt parti i dag. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske overblik.

Inden vi går i gang med dagens nyhedsgennemgang, skal du lige mindes om, at det er i dag, at Altinget – både fysisk og virtuelt – slår dørene op til tre dage med politiske debatter og partiledertaler. Følg med lige her, og læs meget mere her.

Og nu til dagens første nyhed, som vi finder i Politiken. Regeringen er på trapperne med en hjælpepakke til de tusindvis af danskere, der har mistet deres arbejde under coronakrisen.

Pakken er et såkaldt opkvalificeringsudspil, hvoraf en af hovedingredienserne er mulighed for at få en midlertidig højere dagpengesats, hvis man uddanner sig.

Det gælder for ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse, som vælger at løfte deres uddannelsesniveau, mens de er ledige. Hvis de vælger et erhverv, som mangler arbejdskraft, vil de kunne få 110 procent af deres dagpengesats. I dag modtager man mellem 80 og 100 procent, når man gør brug af det såkaldte uddannelsesløft.

De 110 procent betyder, at den fulde dagpengesats vil stige fra 19.000 til 20.900 og give en gevinst på 1.900 kroner før skat.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer udspillet i dag klokken 11.30.

Læs også
 

Frederiksen åbner for grøn skattereform før sommer
Vi bliver i Politiken, der også kan fortælle om, at statsminister Mette Frederiksen (S) er åben for at se nærmere på en beslutning om en grøn skattereform inden sommerferien.

Radikales partileder, Morten Østergaard, spurgte under tirsdagens spørgetime med statsministeren, om hun ville være klar til træffe en principbeslutning om det på denne side af ferien. Østergaard havde tirsdag morgen i et interview med Jyllands-Posten præsenteret idéen om at indføre en CO2-afgift ved blandt andet at sænke selskabsskatten.

”Til det konkrete spørgsmål, om det er en god idé inden sommerferien at få lavet en – og i øvrigt gerne bred – principbeslutning om, at vi skal i gå i gang med at forberede en grøn skattereform. Det kan vi tilslutte os,” sagde Mette Frederiksen ifølge Politiken.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har tidligere afvist at tage spørgsmålet om en CO2-afgift op i de klimaforhandlinger, der foregår før sommerferien, med argumentet om, at de danske virksomheder er hårdt presset i kølvandet på coronakrisen.

Nyt parti på vej
Den tidligere imam Ahmed Akkari, som især blev kendt under Muhammedkrisen, er en af stifterne af et nyt parti, som bliver præsenteret i eftermiddag.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Klokken 15 vil han sammen med de to andre partistiftere, Hanna Ziadeh og Jens Baj, løfte sløret for partiets navn og dets politiske mærkesager.

Men ifølge Hanna Ziadeh bliver partiet et ny centrum-venstre-parti, hvilket muligvis også indgår i titlen. Partiet har en hjemmeside med domænet ncv.dk, og Akkari har også referet til partiet som NCV på Facebook.

I selvsamme opslag deler han også lidt om, hvad man kan forvente af det nye parti:

”NCV sætter fokus på solidaritet, omsorg og progressiv økonomisk politik. Det kan man læse om i de skønne fem centrale programpunkter på '5-stjernen': humanismen og frihedsværdierne, demokratiske reformer, klimabevidsthed med grøn omstilling, en fin balance i synet på EU samt sikring af velfærdssamfundet,” skriver Ahmed Akkari.

Selvom Akkari er en af partistifterne, kommer han ikke til at stille op som kandidat, lyder det i samme opslag.

Offentligt ansatte i Østdanmark kan snart vende tilbage
Efter tre måneder med hjemmearbejde skal alle offentligt ansatte i Region Sjælland og Region Hovedstaden vende tilbage til arbejdet fra næste mandag.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Offentligt ansatte i landets øvrige tre regioner har været tilbage siden 27. maj, og nu er turen kommet til deres kollegaer øst for Storebælt, der kan vende fysisk tilbage 15. juni.

”Mange offentligt ansatte har de seneste mange måneder på fornem vis fulgt myndighedernes anvisninger og undladt at møde fysisk på arbejde til gavn for os alle. Det betyder, at vi nu på et forsvarligt grundlag kan åbne yderligere for den offentlige sektor og fra på mandag lade statslige, regionale og kommunale medarbejdere i Region Sjælland og Region Hovedstaden møde fysisk op på arbejde,” udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

De ansatte opfordres dog fortsat til at gøre brug af hjemmearbejde, hvis det er relevant og til at have forskudte mødetider.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Tre dage med politiske debatter og partiledertaler sættes i gang, når Altinget Sommermøde åbner dørene på Altingets domicil i Ny Kongensgade. Følg med direkte på Altinget, eller kom på besøg i Altingets gård (kræver tilmelding, som kan findes her.) I dag starter Sommermødet med et liveinterview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Se hele programmet lige her.
  • Klokken 10.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes at blive behandlet. Desuden er der spørgetid med ministrene, som starter klokken 13.00.
  • Klokken 10.00: Kulturminister Joy Mogensen (S) er i dag kaldt i samråd om regeringens holdning til fortsat forventet driftsstøtte til den atomsikrede bunker Regeringsanlæg Vestdanmark (Regan Vest) ved Rold Skov.
  • Klokken 11.00: Folketingets Forsvarsudvalg har indkaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) i åbent samråd om et lovforslag vedrørende Flyvestation Skrydstrup.
  • Klokken 11.30: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer regeringens opkvalificeringsudspil.
  • Klokken 14.00: Den Slesvigske Sten i Dyrehaven syd for Eremitageslottet er blevet renoveret i anledning af genforeningsåret 2020. Stenen genindvies af Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00