Dagens overblik: Regeringen vil bruge mere af bistanden på klimaindsats

NYHEDSOVERBLIK: En større del af dansk bistand skal være klimabistand, foreslår regeringen. Enhedslisten kræver billigere togbilletter, og minister vil finde erstatning for nationale test. Få morgenoverblikket over de politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er den daglige gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Finansminister Nicolai Wammen har varslet, at regeringens udspil til finanslov kommer på onsdag. Og indtil da vil det formentlig dryppe løs med nyheder om, hvad regeringens forslag indeholder.

I dag er udviklingsminister Rasmus Prehn (S) for eksempel ude og fortælle til Ritzau, at regeringen vil øge Danmarks klimabistand til verdens fattigste lande med 595 millioner kroner. Det skal blandt andet ske ved at fordoble bidraget til FN's klimafond, ligesom også Tyskland, Storbritannien og Norge har lovet at gøre.

Den samlede bistand til udviklingslandene skal dog fortsat udgøre 0,7 procent af Danmarks bruttonationalindkomst, BNI. Det vil sige, at de ekstra penge til klimabistand går fra den samlede udviklingsbistand.

Det er klart, at regeringen har forpligtet sig på en historisk ambitiøs indsats i forhold til at få bremset klimaforandringerne, og i den forbindelse er det også afgørende, at vi får styrket vores kollektive trafik

Christian Rabjerg Madsen (S)
Finansordfører

Men andre indsatser som kampen for kvinders rettigheder og uddannelsesinitiativer i ulande er fortsat vigtige, forsikrer Rasmus Prehn.

”Den socialdemokratiske regering er kolossalt ambitiøs, hvad angår klima, men fordi BNI er vokset, så har vi ikke været nødt til at skære ned på nogle områder,” siger han til Ritzau ifølge JP.

Den samlede bistand forventes at blive på cirka 16 milliarder kroner.

Kommuner bliver ikke fri for nationale test - endnu
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er også på banen. Hun sætter nu gang i arbejdet for at afskaffe brugen af nationale test i de mindste klasser og i det hele taget ”nytænke anvendelsen af test i folkeskolen”.

Det fortæller hun i en pressemeddelelse.

Her annoncerer hun samtidig, at de mange kommuner, der har bedt om lov til at droppe brugen af test, får en afvisning.

”Vi ønsker at finde et ordentligt og varigt alternativ, som kan træde i kraft hurtigt. Det system skal omfatte alle, og så nytter det ikke noget at sætte forsøg i gang,” siger ministeren, som vil inddrage både elever, forældre og partierne bag folkeskoleforliget i arbejdet med at finde et alternativ til testene.

Rapport: Naturstyrelsen mangler viden om naturbeskyttelse
Naturstyrelsens medarbejdere mangler viden om og evne til at passe på naturen.

Sådan lyder en opsigtsvækkende konklusion i et nyt servicetjek af Naturstyrelsen, hvor det fremgår, ”at der er behov for at opgradere kvalifikationerne i Naturstyrelsen i forhold til viden om sikring af biodiversitet”. Det skriver Altinget.

Servicetjekket blev bestilt af daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og er udført af en ekstern konsulentvirksomhed. Den har gennemgået en række bemærkninger og forslag, der er givet til Naturstyrelsen på en række møder med aktører i foråret. Og her har to af landets førende universiteter fremført, at styrelsen mangler faglighed.

Professor ved Aarhus Universitet Carsten Rahbek nævner for eksempel sager om Naturstyrelsens hårdhændede pleje af Gudenåens kilder med maskiner i stedet for med græssende dyr, og at der produceres dyrefoder i særligt beskyttede naturområder. 

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil nu se nærmere på rapporten.

”Naturstyrelsen udfører de opgaver, som de får fra politisk side, og derfor er mulige ændringer selvfølgelig også en politisk beslutning,” siger hun blandt andet til Altinget. 

Læs også

Enhedslisten kræver billigere kollektiv transport
Og tilbage til finansloven. For efter nytår skal billetpriserne på tog og bus være markant billigere, hvis det står til Enhedslisten.

Partiet vil ved de kommende finanslovsforhandlinger kræve, at der bliver sat penge af til, at den kollektive trafik bliver 30 procent billigere allerede fra årsskiftet.

"Et af de krav, vi kommer med, er, at det skal kunne mærkes, når man sætter sig ind i en bus og et tog fra 1. januar. Så skal prisen være sænket markant," siger politisk ordfører Pernille Skipper til Ritzau ifølge JP.

Finansordfører for S Christian Rabjerg Madsen siger, at regeringen vil forholde sig til det ved forhandlingsbordet:

"Det er klart, at regeringen har forpligtet sig på en historisk ambitiøs indsats i forhold til at få bremset klimaforandringerne, og i den forbindelse er det også afgørende, at vi får styrket vores kollektive trafik."

Forsvarsminister vil have flere sanktioner over for krænkere
Efter flere sager om krænkelse af kvinder i det danske forsvar, vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu sætte ind med sanktioner. Hun vil nu have undersøgt, om man kan straffe ”kønskrænkelser” med, at krænkeren mister mulighed for at blive forfremmet eller får nej til ønsker om intern videreuddannelse.

"Hvis man ønsker en karriere i det danske forsvar, så skal man selvfølgelig også leve op til de værdier, vi kæmper for ude i verden. Og det indbefatter ikke kønskrænkende adfærd."

"Derfor er det selvfølgelig også vigtigt for mig, at det har en konsekvens, hvis ikke man udviser respekt over for sine kolleger og sine underordnede," siger Trine Bramsen til Ritzau ifølge JP.

Det sker i dag

  • Klokken 11: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd om overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Han skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre medarbejderes ret til frit at vælge fagforening uden at blive chikaneret, samt hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre reel fagforeningsfrihed i Danmark.
  • Klokken 11: FN's klimapanel præsenterer en særrapport om klimaforandringer og hav og is. Rapporten har fokus på Arktis og dets klimamæssige betydning. 
  • Klokken 12.30: Storbritanniens parlament ventes at vende tilbage til arbejdet klokken 11.30 lokal tid, 12.30 dansk tid, efter landets højesteret i går enstemmigt fastslog, at suspenderingen af parlamentet er ulovlig. 
  • Klokken 14: Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) er som flere andre danske ministre i New York i forbindelse med FN's generalforsamling. I dag indleder han dagen med at mødes med danske parlamentarikere efterfulgt af Global Counter-Terrorism Forum og åbning af Ørsteds kontor i New York. Om eftermiddagen deltager Kofod i et arrangement om fred og sikkerhed og et højniveaumøde om Mali og Sahel. Om aftenen er han til Transatlantic Dinner, hvor USA er vært.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00