Dagens overblik: Regeringen vil fyre dårlige ledere i det offentlige

NYHEDSOVERBLIK: Ledere i det offentlige, som ikke præsterer, skal i større omfang afskediges, end det er tilfældet i dag. Det siger innovationsminister Sophie Løhde, der i dag præsenterer nyt ledelsesudspil. Og så vil regeringen fratage nogle kriminelle forældreretten. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets gennemgang af onsdagens politiske nyheder.

Vi lægger ud med innovationsminister Sophie Løhde (V), som i dag præsenterer et nyt udspil til bedre ledelse i det offentlige.

I den forbindelse lægger hun op til, at kvaliteten af de offentlige ledere skal gås efter i sømmene, og de ledere, som ikke formår at levere præstationer eller motivere deres ansatte, skal opsiges.

Det skriver DR Nyheder.

Ifølge regeringens egen ledelseskommission, der i sommer præsenterede en række anbefalinger og observationer, er der ikke særlig mange ledere i det offentlige, der bliver afskediget, hvis de er dårlige. Og det er netop den tendens, som ministeren vil gøre op med:

"Ledere, der ikke formår at lede, skabe præstationer, engagere og motivere, skal ikke vedblive med at være ledere," siger hun til DR Nyheder.

Lokal S-politiker undsiger partiledelse
Der bør ikke bo børn på Udrejsecenter Sjælsmark.

Så klart lyder udmeldingen fra Socialdemokratiets Niels Lundshøj, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, hvor udrejsecentret ligger.

Det skriver Altinget.

Lokalformanden stiller sig dermed i opposition til partiledelsen på Christiansborg. Her har udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) for nylig over for Altinget forklaret, at partiet ikke er klar til at fjerne børnene fra centret, blandt andet fordi han frygter, at "det vil betyde, at mange flere vil nægte at samarbejde om deres hjemrejse".

Læs hele artiklen her.

Læs også

Regeringen vil tage forældreretten fra kriminelle
Hvis du bliver dømt for mord, skal du ikke nødvendigvis have ret til at tilbringe tid med dit barn igen.

Sådan lyder et nyt lovforslag fra regeringen, hvor den lægger op til, at personer, der bliver dømt for mord, grov vold eller anden alvorlig personfarlig kriminalitet, skal fratages retten til samvær med deres børn, hvis den anden forælder ikke ønsker det.

Det skriver Berlingske.

"Nybruddet her er, at vi vender fokus fra at handle om forælderens rettigheder til at handle om barnets beskyttelse. Hvis man begår så alvorlig personfarlig kriminalitet, mener jeg grundlæggende, at man spiller sig af banen som god og ansvarlig forælder," siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) til Berlingske.

Psykisk vold skal straffes med op til tre års fængsel
Et politisk flertal på Christiansborg er klar til at stramme straffen for psykisk vold.

Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen fremsætter i dag et nyt lovforslag, der skal gøre det muligt at straffe psykisk vold med op til tre års fængsel. Det betyder blandt andet, at personer, der har udsat deres partner for "groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd" kan stå over for en fængselsstraf.

"Der er gråzoner i det her, og der vil komme vanskelige sager, men nu giver vi de borgere, der bliver udsat for psykisk vold, en mulighed for at agere og få ført deres sager," siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bakker op om forslaget.

Firmaer skal kunne tvinges til dataovervågning
For fremtiden skal Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed kunne tvinge private firmaer og myndigheder til at få overvåget deres data.

Det fremgår af et lovforslag, som regeringen ifølge Politiken præsenterede tirsdag.

"Hacking, fake news, cyberangreb og påvirkning af demokratiske valg er ikke længere noget ekstraordinært. Derfor er vi nødt til at forholde os til, at sådan er verden blevet," siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

Ifølge regeringen er lovforslaget nødvendigt, fordi virksomhederne og myndighederne ikke har været interesseret i at bruge det nuværende frivillige overvågningstilbud.

Det nye forslag vækker bekymring hos industrien. Dansk Industri er enig i behovet for en styrket indsats mod cyberangreb, men organisationen tilføjer, at det skal undersøges om, lovforslaget bør tillade adgang til virksomheders data uden retskendelser.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Innovationsminister Sophie Løhde (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterer regeringens ledelses- og kompetencereform 'En offentlig sektor rustet til fremtiden'.
  • Klokken 13.00: Der er møde i salen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.00: Folketingets transportordførere mødes med Havarikommissionen i Transportministeriet. Her bliver de orienteret om den foreløbige undersøgelse af togulykken, der 2. januar kostede otte mennesker livet og kvæstede 16.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00