Dagens overblik: Regeringen vil hente millioner til politiet fra uddannelser

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil finde en del af pengene til det store politiudspil på uddannelsers budgetter, en kommende ambassadør er fritaget for tjeneste, og i dag går klimaforhandlinger om biomasse i gang. Få morgenoverblikket.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til det hurtige rids af de vigtigste nyheder i dansk politik tirsdag.

Vi lægger ud med den opsigtsvækkende sag om Forsvarets Efterretningstjeneste, der kom frem i går mandag, og som nu fører til, at endnu en topembedsmand bliver fritaget for tjeneste.

Det gælder den tidligere chef for efterretningstjenesten, Thomas Ahrenkiel, som indtil for nylig var departementschef i Forsvarsministeriet og skulle være tiltrådt som Danmarks ambassadør i Berlin den 1. september. Politiken har historien.

Sagen om FE kan få konsekvenser i lang tid frem
Sagen handler om, at Forsvarets Efterretningstjeneste og dens ledelse er under anklage om ulovlige arbejdsmetoder. Du kan få den genopfrisket her.

Og sagen kan få politikere på tværs af folketinget til at stramme tjenestens beføjelser og give tilsynet mere styrke. Dermed kan sagen få vidtrækkende konsekvenser for efterretningstjenestens arbejde på længere sigt, lyder analysen fra Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog. Læs mere her:

Læs også

Lars Findsen: Jeg er ked af sagen
En af hovedpersonerne i sagen om efterretningstjenesten, nemlig chefen for den, Lars Findsen, gav i går en kort udtalelse til DR. Her siger han, at han er ked af sagen og det lys, den stiller FE i.

Men han afviser også anklagerne.

"Personligt har jeg været i statens tjeneste i 30 år denne sommer, og at jeg skulle have et motiv til at have misforvaltet mit embede som chef for FE gennem de sidste knap 5 år - som sagen kan give indtryk af - har jeg svært ved at se," skriver Lars Findsen blandt andet.

Læs mere her.

Regeringen vil finansiere politiforlig med penge fra uddannelse
Ikke kun skandalen i FE fik i går politikere til at tale med store bogstaver. Også regeringens udspil til ny aftale for politiet vækker kritik. 

Radikale er vrede over, at Nick Hækkerup og co. lægger op til at finde 150 millioner til omlægningen af politiet på uddannelsers markedsføringsbudgetter.

"Det virker som om, at det bare er 100 millioner, man sparer på uddannelserne. Så er det selvfølgelig meget bekvemt at kalde det besparelser på markedsføringsbudgettet," siger formand i Danske Studerendes Fællesråd Johan Hedegaard Jørgensen til Ritzau ifølge JP

V: Der er brug for flere betjente
Heller ikke Venstre, som normalt plejer at være med i de flerårige politiforlig, er begejstret for alle dele af regeringens politiudspil. Nye nærstationer med kort åbningstid øger ikke trygheden - der er i stedet brug for langt flere betjente på gaden, siger retsordfører Inger Støjberg (V) til Altinget.

Læs interviewet her.

Nu skal der forhandles om klima
Tirsdag tager regeringen hul på forhandlingerne om lovkrav til biomasse, der skal sikre, at der ikke bruges klimaskadelig biomasse til at lave varme og el i Danmark.

Og klimaminister Dan Jørgensen er på forhånd ude og annoncere, at regeringen vil have skrappere lovkrav for, hvornår biomassen er bæredygtig og hvordan det skal dokumenteres og kontrolleres.

”Vi skal skabe sikkerhed om, at den biomasse, der bruge også reelt er bæredygtig,” siger han til Altinget.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Forhandlinger om ny politiaftale
  • Klokken 13: Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om løn til Fairtrade-certificerede kakaobønder
  • Klokken 13.30: Klimaminister Dan Jørgensen (S) indleder forhandlinger om lovkrav ved brug af biomasse. Der er afsat to timer til dagens forhandlinger.
  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om værnemidler under corona
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00