Dagens overblik: Regeringen vil igen spare milliarder på skattevæsenet

POLITISK OVERBLIK: Trods skandalesager er der er lagt op til besparelser på skattevæsenet i regeringens forslag til finanslov. Og røde partier vil blokere for ny satspuljeaftale, hvis ikke de udsatte får de 111 stjålne millioner kroner tilbage. Her er morgenoverblikket.

Finansminister Kristian Jensen erkender nu, at der skete fejl ved oprettelsen af Skat. Men regeringen lægger op til nye besparelser på skattevæsenet, og det viser, at de ikke har lært af deres fejl, mener ekspert. Her indledes årets finanslovsforhandlinger.
Finansminister Kristian Jensen erkender nu, at der skete fejl ved oprettelsen af Skat. Men regeringen lægger op til nye besparelser på skattevæsenet, og det viser, at de ikke har lært af deres fejl, mener ekspert. Her indledes årets finanslovsforhandlinger.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, så er vi klar med et overblik over de vigtigste politiske historier denne torsdag morgen.

Nyhederne handler rigtig meget om penge, millioner og milliarder for tiden, og det gør de også i dag.

Vi begynder med regeringens planer om at spare på skattevæsenet. For trods sagerne om, at milliarder af skattekroner er tabt – blandt andet fordi kontrollerne i Skat ikke har fungeret, og fordi meget få medarbejdere har siddet med for stort ansvar – står der i forslaget til næste års finanslov, at nye besparelser skal træde i kraft fra 2021. I 2022 skal besparelsen være oppe på 1,7 milliarder kroner.

Det skriver Berlingske.

Professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen, undrer sig over, at regeringen ikke har lært af fortidens fejl.

”Besparelserne forudsætter, at skattevæsenet ikke alene er blevet genoprettet, men at det igen kan strammes og rationaliseres. Det er nogle meget dristige antagelser. Det hele skal klappe, hvis det her skal lykkes, og det er ret usandsynligt,” siger han til avisen.

Jensen svarer på kritik af oprettelsen af Skat
Vi bliver kort ved skattevæsenet, for nu svarer finansminister Kristian Jensen (V) på kritikken af den måde, Skat blev oprettet på.

I går kom en ny bog, hvori to forskere retter hård kritik af, at oprettelsen af Skat var katastrofalt dårligt forberedt. Det skete under Fogh-regeringen, mens Kristian Jensen var skatteminister.

Og man skulle have brugt mere tid på at forberede overførelsen af opgaven med at inddrive skat, erkender han.

”Jeg udsatte fusionen for at få mere tid, og der er ingen tvivl om, at jeg nok burde have delt fusionen op til, at vi først havde en sammenlægning af Skat og senere en sammenlægning af inddrivelse,” siger Kristian Jensen til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Røde partier: Nej til ny satspuljeaftale uden de 111 stjålne millioner
Og så skal vi fra skattemilliarder til satspuljemillioner. For der bliver ingen aftale om ”de svages finanslov”, før landets mest udsatte får de 111 millioner kroner tilbage, som Britta Nielsen har stjålet fra Socialstyrelsen.

Det siger Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Alternativet i en fælles pressemeddelelse.

Som betroet medarbejder i Socialstyrelsen har Britta Nielsen formentlig taget de mange millioner til sig selv gennem mindst 16 år.

”Det kan simpelthen ikke passe, at det skal være de udsatte danskere, der skal være ofre for, at det har været muligt at svindle,” siger Alternativets socialordfører, Torsten Gejl, til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Nu vil partierne have finansminister Kristian Jensen (V) til at finde 111 millioner kroner til satspuljen i statskassen. Før de penge er fundet, bliver der ikke lukket nogen aftale om satspuljen for de kommende år, er partierne enige om.

Stadig flere millioner til udsatte ender i Socialstyrelsens kasse
Samtidig kan Altinget fortælle, at en stadig større del af samme satspulje ender i Socialstyrelsen frem for at gå direkte til organisationer, der hjælper udsatte.

Læs også

Støjberg: "Der er et lille problem" med ny lov
Til sidst en enkelt nyhed uden penge. For i sommer besluttede et flertal i Folketinget, at en dom for visse former for kriminalitet skal udelukke de dømte fra at opnå dansk statsborgerskab.

Men det register, der skal holde styr på, hvem der er dømt for hvad, sletter oplysningerne efter et vist stykke tid. Og det betyder, at de embedsmænd, der behandler ansøgningerne om statsborgerskab, ikke kan finde de relevante domme.

Det skriver Politiken.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at der allerede under forhandlingerne af forslaget var "en mistanke om, at der kunne være noget i det".

”Så nu har vi fået det kigget godt igennem, og det viser sig jo, at der er et lille problem her,” siger hun.

Det sker i dag

  • Klokken 11: Europa-Parlamentet uddeler Sakharovprisen til en person eller organisation, der beskytter menneskerettighederne og frihed.
  • Klokken 14: Regeringen lancerer lystfiskerstrategi for 32 millioner kroner.
    Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) fortæller på et pressemøde i Ebberup ved Assens, hvordan regeringen vil gøre lystfiskeriet mere tilgængeligt for flere. Avisen Danmark har set strategien på forhånd.
  • Klokken 14: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om Nordea og hvidvask via valutavekslingsvirksomheder. Ministeren skal blandt andet give en status for Finanstilsynets anvendelse af nye tiltag rettet mod valutavekslingsvirksomheder.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00