Dagens overblik: Regeringen vil indskrænke terrordømtes frihed

OVERBLIK: Regeringen vil fratage terrordømte danskere en række frihedsrettigheder. Ny rapport afslører haltende færdigheder hos danske gymnasieelever. Forsvarsministeren vil undersøge huller i Forsvaret. Få dagens politiske overblik her.   

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil i dag sammen med statsministeren og udlændinge- og integrationsministeren præsentere regeringens udspil med stramninger over for fremmedkrigere
Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil i dag sammen med statsministeren og udlændinge- og integrationsministeren præsentere regeringens udspil med stramninger over for fremmedkrigereFoto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med regeringens udspil mod terrordømte, som vil blive præsenteret i eftermiddag. Helt konkret lægger regeringen op til at indføre en såkaldt tillægsstraf for terrorrelaterede forbrydelser.

Det betyder, at danske IS-jihadister eller andre terrordømte ud over deres fængselsstraf vil kunne få et forbud mod at færdes i bestemte områder i op til ti år eller mod at kontakte bestemte personer, både i fysisk forstand og via for eksempel e-mail eller Messenger.  

Til Berlingske kalder justitsminister Nick Hækkerup (S) tiltaget for ”nyskabende”, men erkender samtidig, at der er tale om ”atypiske” og ”meget indgribende” ændringer.

”Men det er også nødvendigt at gå til stålet, når vi vil beskytte vores samfund mod terror. Det handler om landsforræderi og terrorforbrydelser, og dér spiller fremmedkrigere en nøglerolle,” siger han til avisen.

Ifølge direktøren ved Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, er regeringens påbud ”ekstremt indgribende i privatlivet”.

Hos Enhedslisten kalder politisk ordfører Pernille Skipper udspillet for ”betænkeligt”, da hun mener, at regeringen er ”inde og ruske i grundpillerne under det danske retssamfund”.

Regeringen: Kommuner skal fjerne børn, der vokser op i radikaliserede miljøer
Og vi bliver ved regeringens stramninger mod islamistiske og militante grupper lidt endnu.

For til TV 2 fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), at det skal være lettere at tage forældremyndigheden fra forældre, der er dømt som fremmedkrigere.

”I alle situationer, hvor der er et barn, der risikerer at vokse op i et radikaliseret og voldsparat miljø med den utryghed, det fører med sig, skal vi have beskyttet barnet bedre og løftet det ind i et andet miljø,” udtaler ministeren.

Initiativet møder både opbakning hos Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, mens Radikales socialordfører, Rasmus Helveg Petersen, forholder sig mere skeptisk og påpeger, at han har svært ved at se behovet for de nævnte stramninger.

2.840 kriminelle udlændinge har brudt indrejseforbud siden 2001
Og vi runder lige den danske udlændingepolitik en sidste gang i dagens overblik.

For nu kritiserer Venstres retsordfører, Inger Støjberg, regeringen for at sidde på hænderne på baggrund af nye tal, der viser, at 2.840 udenlandske personer siden 2001 har trodset det indrejseforbud, de har fået med en udvisningsdom.

Disse tal får ikke ligefrem smilet frem hos Venstreordføreren, som kræver, at regeringen løser problemet ved at få opbygget fængselspladser i udlandet.

”Det undrer mig, at regeringen ikke er kommet længere med det, og jeg synes, det er en kæmpe fejl. Der lå nærmest noget fikst og færdigt på bordet til den nye regering, så jeg aner ikke, hvad man har fået tiden til at gå med,” siger Inger Støjberg til DR.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, ønsker ikke at gå ned i detaljerne, men fortæller, at arbejdet for at få en sådan aftale er i gang.

Ny rapport afslører manglende færdigheder hos gymnasieelever
De danske gymnasieelever halter, når det kommer til grundlæggende færdigheder i dansk og matematik.

Sådan lyder konklusionen i en ny 600 siders rapport fra Undervisningsministeriet.

Undersøgelsen blev iværksat af forhenværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) og og har blandt andet vurderet elevernes faglige niveau ud fra svar fra flere hundrede folkeskolelærere, gymnasielærere og universitetsundervisere.

Rapporten slår især ned på elevernes matematiske evner, hvor 47 procent af underviserne på universitetet vurderer, at det matematiske niveau er blevet væsentligt lavere ved modtagelse af eleverne.

Til Berlingske udtaler Socialdemokratiets fungerende undervisningsordfører, Kasper Sand Kjær, at det ”altid er bekymrende, hvis det faglige niveau falder hos de unge”.

Minister igangsætter uvildig undersøgelse af Forsvarets top
Der sprang en bombe i det danske forsvar, da Rigsrevisionen i december kritiserede Forsvarets Ejendomsstyrelse for alvorlige regnskabsproblemer og mulig svindel med skatteborgernes penge.

Og nu har forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samarbejde med de øvrige partier i Folketinget besluttet at igangsætte en uvildig undersøgelse, som skal sikre, at systemet ikke vil blive udnyttet til svindel. Det fortalte ministeren onsdag aften i talkshowet Lippert på TV 2 News.

”Vi har et møde i næste uge, hvor vi kommer til at fastlægge de præcise rammer for, hvad der skal undersøges,” sagde ministeren, som samtidig indrømmede, at der er nogle "uhensigtsmæssige strukturer" i Forsvaret, som gør det svært at føre ordentlig kontrol med for eksempelvis indkøb og udbetalinger.

Ministeren sendte efter Rigsrevisionens kritik et rejsehold til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, som ligeledes skal forsøge at afdække huller og svagheder i systemet.

Topforhandler for de offentligt ansatte trækker sig
Vi runder af med nyheden om, at formanden i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther, trækker sig fra sin post efter 15 års arbejde.

Det betyder altså, at det bliver uden den karismatiske frontkæmper ved bordet, når der i 2021 skal forhandles offentlige overenskomster.

"Nogle vil måske mene, at jeg skal blive og kæmpe, men det vil slide både mig selv og HKKF i stykker. HKKF har brug for ro, og for at fokus er på medlemmerne – ikke på en bestyrelse i konflikt. Jeg har derfor besluttet at trække mig som formand,” skriver Flemming Vinther på Facebook.

Han trækker sig fra HKKF efter længere tids tumult om sit formandskab.

Som konsekvens udtræder han både fra formandsposten i CFU og fra næstformandsposten i Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), som er en paraply- og samarbejdsorganisation for de statsligt og kommunalt ansatte.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Indien for at skabe et grønt strategisk partnerskab. Han skal blandt andet tale på den sikkerhedspolitiske konference Raisina Dialogue.
  • Klokken 16: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om mangelfulde brystkræftundersøgelser.
  • Klokken 17*: Statsminister Mette Frederiksen, justitsminister Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye holder pressemøde i Statsministeriet, hvor de vil præsentere regeringens udspil med stramninger over for fremmedkrigere.

*Pressemødet er blevet udskudt. Det oprindeligt planlagte tidspunkt var klokken 14.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00