Dagens overblik: Regeringen vil øge straf for at overtræde forsamlingsforbud

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren opruster sit ministerium, Nick Hækkerup vil øge straffen for at overtræde forsamlingsforbuddet, og Dansk Industri lancerer stor 2030-plan for at nå klimamålet og øge velstanden. Få morgenoverblikket mandag.

Så er vi klar med dit lynhurtige overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

New York Times' historie om, at Donald Trump ifølge egne indberetninger ikke har betalt indkomstskat i 10 ud af 15 år fylder dagsordenen, for eksempel hos DR, men der er også en række interessante historier om dansk politik:

Statsministeren får egne økonomiske rådgivere
Mette Frederiksen har længe talt for et stærkere Statsministerium, et opgør med Finansministeriets magt og at hun vil være en statsminister, der sætter sig for bordenden.

Det er formentlig som en del af den plan, at Frederiksen nu styrker den økonomiske rådgivning i Statsministeriet. Hun er sammen med sine embedsfolk i færd med at ansætte en departementsråd for økonomisk politik, der også forventeligt vil få 3-5 ansatte under sig i en ny økonomisk afdeling. Det skriver Altinget.

“Jeg ser det som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik,” siger En professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen blandt andet. Læs mere her.

Dansk Industri har plan for at nå klimamål
Dansk Industri spiller nu ind i diskussionen om klimamål og økonomisk genopretning efter corona med en omfattende 2030-plan med 188 konkrete forslag. Den lægger administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, frem i Berlingske i dag.

Målet med planen er at øge velstanden for alle indkomstgrupper og samtidig nå klimamålet. Planen vil skabe 110.000 nye job og velstanden vil vokse med hele 100 milliarder kroner, siger DI. Blandt forslagene er at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft, sende kontanthjælpsmodtagere i 37-timers ugentlig aktivering og at lempe elafgiften.

Læs interviewet med DI-topchefen og find hovedpunkterne i udspillet her.

K-borgmester tjente 11 millioner på bolighandel
Den konservative borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen har efterhånden fået fast plads på forsiden af Ekstra Bladet, som over flere dage har oprullet historien om Aggesens private boligforhold.

Helt kort fortalt købte han i 2016 en 460 kvadratmeter stor lejlighed til en meget lav pris, og ved salget i sommer kun tre år og ti måneder senere, har borgmesteren tjent 11 millioner kroner på handlen. Flere forhold i sagen får nu politisk kommentator Hans Engell til at tale om "en sag for ombudsmanden".

Læs om den seneste udvikling i sagen hos Ekstra Bladet her.

Altinget har talt med formanden for Aggesens vælgerforening og partiformand Søren Pape Poulsen om sagen. Læs deres korte kommentarer her:

Grøn strategi for forskning klar
Denne morgen lancerer regeringen en strategi for grøn forskning og udvikling af teknologi. Det skriver uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Der er fire konkrete "missioner" i strategien:

  • Fangst og langring eller anvendelse af CO2
  • Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X)
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion
  • Genanvendelse og reduktion af plastaffald

Regeringen vil piratfester til livs med højere bøder
Bøderne for at overtræde forsamlingsforbuddet må sættes op. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2. Det er de fortsatte såkaldte piratfester, der får ministeren til at reagere.

Læs mere her.

EU bremser dansk forbud mod e-cigaretter 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) må udskyde det aftalte forbud mod e-cigaretter med smag på ubestemt tid. Det sker, fordi EU-Kommissionen har protesteret mod et forbud, skriver Jyllands-Posten.

Forbuddet strider ifølge kommissionen mod tobaksdirektivet og den fri bevægelighed for varer, lyder det i en udtalelse. 
Læs mere her

Hvad skete der på weekendens landsmøder?
I weekenden holdt både Konservative, Liberal Alliance og Alternativet det årlige landsmøde, som denne gang foregik digitalt. Hvis du ikke lige nåede at følge med, har vi samlet syv nedslag her.

K-formand Søren Pape Poulsen gav også et interessant interview til Altinget om sit syn på de kommende klimaforhandlinger og regeringens tilgang om at udskyde nogle af klimatiltagene, til vi har bedre teknologi. Du finder interviewet her.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Niende runde af brexitforhandlinger begynder, når forhandlere fra Storbritannien og EU genoptager forhandlingerne om en frihandelsaftale i Bruxelles. 
  • Klokken 12: Veganerpartiet holder pressemøde

Forrige artikel Fra klimakamp til kunstig intelligens: Se højdepunkterne fra Verdensmålsugen i Altingets gård Næste artikel Pia Kjærsgaard og Søren Espersen er ude af DF's ledelse Pia Kjærsgaard og Søren Espersen er ude af DF's ledelse
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.