Dagens overblik: Regeringen vil sikre flere anbringelser med ny "barnets lov"

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen foreslår en ny "barnets lov", der skal sikre, at sagsbehandlingen i højere grad tilgodeser barnet frem for forældrene. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

"Hvis barnets udvikling og sundhed er i fare, har fællesskabet et ansvar for at gribe ind," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). 
"Hvis barnets udvikling og sundhed er i fare, har fællesskabet et ansvar for at gribe ind," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Vi begynder med flere avisers optakt til dagens regeringsseminar på Marienborg Slot. 

Her er den klare forventning, at Mette Frederiksen og hendes ministre vil sætte flere ord på regeringens ambition om at anbringe flere udsatte børn tidligere.

Men både børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) tyvstarter fra morgenstunden i aviserne, hvor de fortæller om to nye regeringsinitiativer på børneområdet.

I Politiken kan man læse et interview med Pernille Rosenkrantz-Theil, hvor hun siger, at hun vil give kommunerne ansvar for, at udsatte børn får en afgangseksamen fra folkeskolen. 

"I dag er det sådan, at de, der har ansvaret for, at et ungt menneske tager en 9.-klasses-eksamen, faktisk er den enkelte skole. Det dur ikke. Der bliver vi nødt til at have myndighedsansvar. Jeg vil gerne have, at det skal være kommunen, der har det ansvar," siger ministeren.

Hun vil nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, der inden sommer skal levere bud på, hvordan det kan sikres, at anbragte børn får en bedre uddannelse.

Barnet over forældrene
Hos Berlingske kan man læse interviewet med socialminister Astrid Krag, der fortæller, at regeringen vil fremlægge en ny "barnets lov", der skal gøre Mette Frederiksens ambitioner om flere anbringelser til virkelighed.

"Vi skal sætte barnet først ved at slå fast, at man altid skal vælge det bedste for barnet og ikke som i dag det mindst indgribende over for forældrene," siger hun til avisen og fortsætter:

"Hvis barnets udvikling og sundhed er i fare, har fællesskabet et ansvar for at gribe ind. Forældres ret til deres barn er ikke ubetinget. Vi skal slå fast, at anbringelse ikke længere skal ses som en sidste udvej, men at målet er at forebygge omsorgssvigt hos barnet." 

Regeringen holder i forbindelse med dagens seminar på Marienborg Slot et pressemøde klokken 15.30.

Kristian Jensen blev overrasket over fyring
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fratog i weekenden den tidligere næstformand Kristian Jensen (V) alle hans ordførerskaber og udvalgsposter.

Det skete, efter at Kristian Jensen i et stort interview med Jyllands-Posten uden at have hverken rådført sig med eller søgt opbakning fra partiledelsen havde ytret tanker om et stort reformsamarbejde mellem regeringen, Radikale, Konservative og Venstre.

Men Kristian Jensen havde ikke forventet, at udtalelserne ville få så omfattende konsekvenser, siger han til TV Midtvest

"Jeg tror ikke, jeg afslører nogen hemmelighed ved at sige, at det ikke var den reaktion, jeg havde regnet med. Så man kan godt sige, jeg er overrasket," siger Kristian Jensen til mediet.

Hvis du ikke har fulgt sagen over weekenden, kan du læse en fin gennemgang af dramaet hos Berlingske

Vælgere strømmer fra V til K
Konservatives seneste fremgang i målingerne skyldes især, at partiet har været i stand til at tiltrække vælgere, der stemte Venstre ved folketingsvalget.

Over 45.000 tidligere V-vælgere ville i stedet stemme på Konservative, hvis der var valg i dag, skriver Altinget Christiansborg på baggrund af en stor analyse af vælgernes vandringer mellem partierne siden folketingsvalget. 

"Det er især stabiliteten hos Konservative, der appellerer til de tidligere Venstre-vælgere," siger valgforsker Kasper Møller Hansen i artiklen, som du kan læse her

Partier vil kræve klimakreditkontrol fra regeringen
Regeringen skal undersøge, hvilke klimakompenserende virksomheder og projekter borgere og virksomheder kan have tillid til, når de køber såkaldte klimakreditter. 

Det mener både SF, Radikale og Konservative, skriver Politiken

"Politisk bliver vi nødt til at have et kontrolsystem med alle de forskellige ordninger, der findes for på en eller anden måde at kunne blåstemple det," siger Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, til avisen. 

Meldingerne kommer, efter at Politiken i en længere artikelserie har afdækket omfattende fusk med klimakreditterne. 

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: SOS Racisme holder konference om demokrati og menneskerettigheder for personer med etnisk minoritetsbaggrund i Danmark. Det foregår på Christiansborg. 
  • Klokken 15.30: Regeringen holder pressemøde i forbindelse med dagens regeringsseminar på Marienborg Slot. 
  • Klokken 18.30: Alternativet holder et ekstraordinært landsmøde, hvor partiet skal afgøre, om den kommende partileder skal kunne findes uden for folketingsgruppen. 
  • Statsministeriets nye departementschef, Barbara Bertelsen, har første arbejdsdag. Du kan her høre Altingets podcast, hvor chefredaktør Jakob Nielsen fortæller, hvorfor netop Bertelsen blev valgt til den vigtige post. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00