Dagens overblik: Røde partier kræver ny klageinstans efter Radio24syvs nederlag

NYHEDSOVERBLIK: Radioudbuddet kan have været i strid med EU-lovgivningen, og støttepartier kræver nu en ny klageinstans med det næste medieforlig. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med et krav fra flere røde partier om, at der som led i de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig oprettes en ny og uafhængig klageinstans.

Kravet lyder, efter at Radio- og tv-nævnet har frikendt sig selv efter den omfattende kritik af beslutningen om at lade Radio Loud vinde udbuddet af den nye dab-kanal foran Radio24syv.

Det skriver Politiken.

Her forundres både SF, Radikale Venstre og Enhedslisten over, at det var nævnet selv, der fik til opgave at vurdere, om udbudsrunden var forløbet efter bogen.

”Konstruktionen er noget rod. Det er noget rod, at de kan frikende sig selv. Det er helt skørt, at man ikke kan klage over afgørelsen,” siger SF’s gruppeformand, Jacob Mark, til Politiken.

Den fungerende kulturminister, Rasmus Prehn (S), er positivt indstillet over for partiernes krav, skriver avisen

Udbud kan være ulovligt
Vi fortsætter med endnu en historie om afgørelsen af udbuddet af den nye dab-kanal. Denne gang i Berlingske, der skriver, at afgørelsen kan være i strid med EU-lovgivningen.

Det skyldes, at Radio- og tv-nævnet først vedtog helt afgørende principper for, hvordan ansøgningerne skulle vurderes, efter at de havde læst ansøgningerne.

Det betyder de facto, at Radio- og tv-nævnet har kunnet indrette sine parametre efter et ønsket udfald, og den går ikke, mener lektor i udbudsret ved Syddansk Universitet Carina Risvig Hamer.

”Det er min klare opfattelse, at det strider med EU-rettens principper for gennemsigtighed. Reglerne er netop lavet, så man ikke har mulighed for at regne baglæns. I det konkrete tilfælde ser det endda ud til, at nævnet kan vælge vinderen af udbuddet efter at have læst ansøgningerne,” siger hun til Berlingske.

Regeringen dropper friskolebesparelse
Det var ikke muligt at danne flertal bag regeringens ønske om at spare på friskolerne, og derfor er idéen nu droppet.

Regeringen ønskede at sænke den såkaldte koblingsprocent til friskolerne fra 76 til 71 procent, men samtlige støttepartier modsatte sig forslaget, der kunne have sparet statskassen i omegnen af 300 millioner kroner om året.

Du kan læse mere her.

Læs også

Dan Jørgensen skal i samråd om elmaster
Enhedslisten har kaldt energiminister Dan Jørgensen (S) i samråd, hvor han skal besvare spørgsmål i sagen om en 170 kilometer lang højspændingsledning i det vestjyske.

Sagen var egentlig afgjort, men tages nu op igen, efter at det i Jyllands-Posten mandag kom frem, at staten blandede sig i en ellers uvildig undersøgelse af ledningens placering, hvor det blandt andet skulle vurderes, om ledningen kunne graves ned.

Det mente det canadiske konsulentselskab, der skrev rapporten, godt at den kunne, men efter en henvendelse fra Energistyrelsen og nøgleaktøren i sagen, Energinet, blev den betragtning udeladt fra den endelige rapport.

Du kan læse mere her.

Intern undersøgelse viser ”voldsomt” antal fejl på universitet
Det vakte opsigt, da det kom frem, at forskere fra Aarhus Universitet i den såkaldte oksekødsrapport havde ladet sig påvirke af Landbrug & Fødevarer og Danish Crown.

Derfor iværksatte universitetet en intern undersøgelse af en række projekter med ekstern finansiering, der nu har fundet fejl i 34 ud af 55 rapporter.

Det skriver Information.

”Det afslører, at der er alt for mange fejl eller mangler. Når vi nu har opdaget det og dokumenteret, at det er sådan, så skal der rettes op. Det er mit fokus,” siger prodekan Kurt Nielsen til avisen.

Nu vil Enhedslisten have oprettet en whistleblowerordning, hvor forskere anonymt skal kunne henvende sig, når interessenter forsøger at påvirke deres arbejde.

Det skriver DR.

"Vi har desværre set adskillige gange, at forskere er blevet pressede til at skrive ting i deres rapporter eller kommunikere visse ting ud offentligt. Det er så skadeligt for vores samfund, for vi skal kunne stole på den forskning, der foregår," siger partiets forskningsordfører, Mai Villadsen, til DR.

Det sker i dag

  • Klokken 09.30: Britta-svindelsagen for retten
    Britta Nielsens retssag fortsætter. Hun er anklaget for at have stjålet 117 millioner kroner fra staten. 
  • Klokken 10.00: Domsfældelse om retsreformer i Polen 
    EU-Domstolen afsiger dom i en af flere sager om Polens omstridte retsreformer.
  • Klokken 16.30: Medieordførere udspørger kulturministeren
    Partiernes medieordførere mødes med kulturministeren for at diskutere de klager, der er modtaget over behandlingen af ansøgninger til dab-udbuddet, der gik til Radio Loud. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00