Dagens overblik: S vil bekæmpe dyre kviklån

OVERBLIK: Radikale henter ny pressechef, mænd sidder tungt på Borgens magtposter, og S lancerer nye forslag mod dyre kviklån. Få dit politiske overblik her.

Velkommen til endnu en dag i dansk politik.

Vi starter hos Politiken, som skriver, at Socialdemokratiet går til kamp mod kviklån. Konkret kommer partiet med ti forslag, som blandt andet skal begrænse reklamer for lånene i det offentlige rum og indføre 48 timers betænkningstid for forbrugslån.

”Vi ser, at folk havner i gældsfælder, som ruinerer dem, og som de hænger fast i resten af livet. Det skal der sættes en stopper for, men skal det lykkes, er der brug for, at vi tager hårdt fat,” siger erhvervsordfører Morten Bødskov (S) til Politiken.

Forbrugerrådet Tænk er ifølge Politiken tilfredse med Socialdemokratiets nye forslag.

Mænd dominerer Borgens magtposter
Vi iler videre til Altinget, som kan fortælle, at mænd sidder på langt de fleste magtfulde stillinger i regeringen og embedsværket. 

Tre ud af 19 ministerier har kvindelige departementschefer, ligesom to ud af 21 spindoktorerne på Christiansborg og tre ud af ministeriernes 14 presse- eller kommunikationschefer er kvinder. 

Samme tendens tegner sig i regeringens magtfulde udvalg.

Det får kritik fra Kvinfo, der mener, at de folkevalgte politikere har et særligt ansvar for at gå forrest i ligestillingskampen. 

"Der er et kæmpe behov for, at man på de allerøverste poster i samfundet sætter det eksempel, der skal drive ligestillingen i resten af vores samfund," siger direktør i Kvinfo, Henriette Laursen til Altinget.

R ansætter ny pressechef
Radikale Venstre har fundet deres nye pressechef skriver Altinget.

Valget er faldet på Eva Tingkær, der ud over stillingen som pressechef samtidig skal være personlig rådgiver for partiets politiske leder, Morten Østergaard. Eva Tingkær kommer fra en stilling som kommunikations- og public affairsdirektør i interesseorganisationen Dansk Energi, hvor hun også tidligere har været kommunikations- og pressechef. 

Samtidig ansætter partiet Lisbet Møller Nielsen som ny politisk chef.

Læs hele artiklen her

Brugen af samfundstjeneste er steget markant
Vi hopper videre til en historie hos Jyllands-Posten.

Brugen af samfundstjeneste er steget markant de seneste tre år. Også i sager om grov vold. Ifølge avisen skyldes det en lovændring, som blev vedtaget under den nuværende socialdemokratiske formand, Mette Frederiksens tid som justitsminister.

Formålet med loven var at fremme brugen af samfundstjeneste. Alle borgerlige partier var ifølge Jyllands-Posten på daværende tidspunkt imod lovforslaget. På trods af det har regeringen ikke rullet loven tilbage.

Det er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofoed Poulsen, ikke tilfreds med. Han agter derfor at tage det op med regeringen, når der skal laves finanslov.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at han er optaget af at begrænse samfundstjeneste til personer, der er dømt for grov vold.

”Den slags strider mod retsfølelsen. Vi kan se, at samfundstjeneste bruges i stigende omfang, og derfor er vi også ved at undersøge baggrunden for det nærmere, så vi kan sørge for, at vi rammer den rette balance i brugen af samfundstjeneste. Og er balancen skæv, så er jeg klar til at rette den op.”

Kulturformænds sympati for højrenationalistisk gruppe bekymrer 
Danske politikere er dybt bekymrede over, at ledende skikkelser i dansk-tyrkiske kulturforeninger sympatiserer med den højrenationalistiske gruppe De Grå Ulve på sociale medier. Det skriver Information.

”Hvis enkeltpersoner støtter sådanne holdninger, er det problematisk i sig selv. Men hvis en leder af en forening gør det, kan det give det indtryk, at det generelt er acceptabelt,” siger venstres integrations- og udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Også hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er man bekymrede. Lars Aslan Rasmussen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet, mener ifølge avisen, at man ikke tager problemet alvorligt nok.

Både hos Dansk Folkeparti og Venstre er man klar til at se nærmere på foreningerne.

Ministerium laver københavner-playliste
I anledningen af at erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til næste år præsenterer et politisk udspil, som skal styrke og fremtidssikre hovedstadsområdet, har Erhvervsministeriet lavet en playliste for at forsøde ventetiden for københavnerne. Tag en lytter ved at klikke ind herunder.

Forrige artikel Mænd sidder tungt på Slotsholmens mest magtfulde poster Mænd sidder tungt på Slotsholmens mest magtfulde poster Næste artikel Professor revser udenrigspolitikken: Ambassader plejer danske erhvervsinteresser frem for diplomati Professor revser udenrigspolitikken: Ambassader plejer danske erhvervsinteresser frem for diplomati