Dagens overblik: S vil lægge skat på Google og Facebook – villig til dansk enegang

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen (S) fremlægger plan for mere kontrol med techgiganter, og Løkke langer ud efter højreekstremisten Rasmus Paludan. Her er overblikket mandag.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

God formiddag og velkommen til overblikket over nyhederne i dansk politik på en dag, der skulle have været en af de stille op til påske.

Men søndagens demonstration fra lederen af det højreekstremistiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, har sat både København og den politiske debat i brand.

Ved demonstrationen, som foregik på Nørrebro, kastede den islamkritiske Paludan blandt andet med en koran, og grupper af moddemonstranter reagerede med optøjer og ved at sætte ild til biler og skurvogne. Politiet har anholdt 23, skriver Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Det fik flere politikere på Christiansborg til at tage afstand – og til at diskutere med hinanden, hvad der var vigtigst at tage afstand fra.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder Paludans handling for ”meningsløs provokation”, mens udenrigsminister Anders Samuelsen fokuserer på dem, der fysisk angreb demonstrationen.

Paludan varsler nu, at han vil holde endnu en demonstration på Nørrebro i morgen tirsdag, skriver Ritzau ifølge blandt andre TV 2.

S: Techgiganter skal betale skat og stå til ansvar for indhold 
Danmark skal regulere techgiganter som Google og Facebook langt hårdere end i dag. Det mener Socialdemokratiet, som i dag i Politiken fremlægger en plan for mere kontrol med techgiganter.

De skal betale skat, og de skal pålægges et direkte ansvar for at stoppe misinformation, hadefulde ytringer og opfordringer til terror, der bliver spredt på tjenesterne, siger S-formand Mette Frederiksen:

”Vi vil flytte magten fra techgiganterne til demokratiet og samfundet,” siger hun og kalder det ”ulykkeligt”, at regeringen har stemt imod en digital skat på techgiganterne i EU.

S vil i stedet arbejde for en fælles EU-regulering og i yderste konsekvens gå enegang og indføre beskatning i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Læs også

Socialdemokrater vinder valget i Finland
Vi bliver ved socialdemokraterne, men denne gang de finske. For Finlands socialdemokrater, SDP, blev det største parti ved søndagens valg til rigsdagen.

”For første gang siden 1999 er vi det største parti i Finland. SDP er statsministerpartiet,” sagde partileder Antti Rinne søndag aften, da 98 procent af stemmerne var talt op. Det skriver Ritzau ifølge blandt andre DR.

Men kun lidt over 6.000 stemmer skiller partiet fra det indvandringskritiske De Sande Finner. Det viser det endelige resultat, der lå klar få minutter i midnat dansk tid.

Problemet med stigende antal ældre er "stærkt overdrevet"
Borgmestre, KL og politikere bør slå koldt vand i blodet, når de råber højt om problemerne med et stigende antal ældre og flere små børn.

For jo, danmarkshistoriens formentlig største årgange nogensinde nærmer sig en alder, hvor de må forventes at trække stadig mere på ældrepleje og sundhedsvæsen. 

Men det er en glidende overgang, hvor fordelingen mellem befolkningens forskellige aldersgrupper kun rykker sig nogle procentpoint hen over et årti, siger en ekspert i et interview med Altinget.

”Der er ikke set en tilsvarende udvikling i alderssammensætningen på andre tidspunkter i historien. Men efter min opfattelse er problemet stærkt overdrevet,” siger Henrik Toft Jensen, der forsker i blandt andet demografi og regionalgeografi ved Roskilde Universitet.

Læs interviewet her.

Mange danske børn i privatskole i forhold til udlandet
Danmark er et af de lande i OECD, hvor flest elever går på privatskole. Det viser ny analyse fra AE-rådet, som Information skriver om i dag.

Ifølge avisen stiger andelen af danske børn i privatskole, samtidig med at tilskuddet til privatskolerne øges. Og den udvikling kan svække folkeskolen og øge uligheden, advarer eksperter.

Men Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, ser ingen grund til bekymring over, at næsten hver femte elev i dag går på privatskole.

”Det er en fin balance, og vi holder rigtig meget af det frie valg. Men jeg tror da bestemt, at den turbulente tid med ny skolereform har fået flere til at vælge privat- og friskoler, ligesom lukning af folkeskoler i yderområder har gjort, at der er opstået nye skoler,” siger hun.

Flere arbejder efter pensionen
I Berlingske er der fortsat fokus på pension, mens debatten kører om Socialdemokratiets forslag om mulighed for tidlig tilbagetrækning for visse grupper.

I dag kan avisen berette om en ny undersøgelse fra Dansk Industri, som viser, at dobbelt så mange danskere arbejder efter pensionsalderen som for ti år siden.

Det understreger, at det er forkert at sende folk tidligere på pension, lyder advarslen fra erhvervslivet. Men S fastholder, at der er plads til at hjælpe de svageste. 

Det sker i dag

  • Klokken 10: EU's landbrugs- og fiskeriministre holder rådsmøde i Luxembourg. På dagsordenen er blandt andet reform af landbrugsstøtten og indsats på klimaområdet.
  • Klokken 17: Politiker i eksil besøger Danmark. Clara Ponsatí, tidligere uddannelsesminister i Catalonien, forlader kort sit eksil i Skotland og kommer på besøg i Danmark. Ponsatí stiller op til EU-parlamentsvalget.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00