Dagens overblik: Samuelsen får voldsom kritik for udlevering af fortrolige samtaler

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsministeriet har givet to forskere tilladelse til at citere fortrolige oplysninger, selvom Folketingets Præsidium havde forbudt det forinden. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har givet to forskere tilladelse til at citere fortrolige samtaler i Det Udenrigspolitiske Nævn, selvom Folketingets Præsidium ledt an af folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) havde forbudt det.

Det skriver Berlingske.

Og det vækker nu skarp kritik fra politikerne på Christianborg, heriblandt Pia Kjærsgaard.

"Jeg er forundret over forløbet. Udenrigsministeriet beder præsidiet tage stilling til, hvorvidt de fortrolige oplysninger fra nævnet vil kunne citeres i en krigsudredning. Præsidiet beslutter, at det ikke kan tillades. Der skal jo være fortrolighed i nævnet, og den fortrolighed kan ikke brydes. Så får vi bagefter at vide, at ministeriet allerede har givet tilladelsen. Jeg kan bare konstatere, at ministeriet er ligeglad med den beslutning, ministeriet selv havde bedt os træffe," siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og tilføjer: 

"Det er kritisabelt. Der skal være fortrolighed om disse forhold."

Forsøg på at redde Brexit-aftale preller af
Det er en skæbnedag for Brexit i dag, hvor det britiske parlaments underhus skal stemme om den aftale, som Storbritanniens forhandlere lavede med EU tilbage i november.

Det tegner til, at den bliver nedstemt, og den britiske premierminister, Theresa May, kommer til at lide et ydmygende nederlag.

Udsigten til nederlag fik mandag cheferne for henholdsvis EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd, Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, til at sende May en række forsikringer i et brev, der kunne hjælpe May med afstemningen.

Det skriver Altinget.

Men det forsøg på at vende stemningen i parlamentet har ikke den ønskede effekt. 

Næstformanden i regeringens nordirske støtteparti, Nigel Dodds fra Democratic Unionist Party (DUP), fejede de velmenende ord fra Bruxelles af bordet.

”Der er intet nyt. Intet er ændret,” udtalte han i en pressemeddelelse.

Læs hele artiklen her.

Læs også

DF har sagt farvel til næsten 100.000 vælgere
En del af Dansk Folkepartis 2015-vælgere vil sætte kryds ved et nyt parti, hvis der var valg nu. 

Det skriver Altinget på baggrund af en ny analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Siden folketingsvalget i 2015 har Dansk Folkeparti ifølge analysen mistet 96.807 vælgere. De tidligere DF-vælgere vil i stedet primært stemme på Nye Borgerlige eller Socialdemokratiet.

Læs hele artiklen her

Mere nyt om kommende sundhedsreform
Regeringens længe ventede sundhedsreform er lige på trapperne, men allerede nu er sløret blevet løftet for flere af elementerne i udspillet.

I tirsdagens udgave af Politiken kan man læse, at regeringen lægger op til at garantere førstegangsfødende, at de kan være indlagt i to døgn, efter de har født.

"Med en særlig patientrettighed vil vi sikre en god og tryg start på livet for nye familier. Alle dem, der har behovet, skal have god tid til at få styr på amning, pleje og omsorg af barnet, inden de tager hjem," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.

Ifølge Jyllands-Posten vil regeringen pålægge sygehuse at sende patienter videre til anden behandling, hvis sygehuset ikke kan nå at behandle patienten inden for tidsfristen.

I dag har patienter ret til at benytte sig af det udvidede frie sygehusvalg, hvis de skal vente længere end 30 dage på deres behandling. Men det er op til dem selv at gøre krav på den rettighed.

"Den ret ønsker vi at stramme op, sådan at systemet holder patienten i hånden. Så vi har sikkerhed for, at det ikke kun er de ressourcestærke, der kan gøre brug af den rettighed. Men også de patienter, der måske har lidt sværere ved at finde rundt i systemet selv," siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Ny partilederdebat i Folketinget
I dag skal Folketingets partiledere for første gang prøve kræfter med en partilederdebat i folketingssalen, der blev indført ved årsskiftet.

Den nye debatform er en del af Folketingets Udvalg for Forretningsordenens forslag til at engagere danskerne mere i, hvad der foregår i Folketinget, hvilket på sigt ifølge udvalget skal styrke demokratiet.

Partilederdebatten bliver vist direkte på Altinget fra klokken 13, men inden da kan du her få et overblik over, hvordan den kommer til at foregå.

Nyt forslag om udvisning af kriminelle udlændinge
For fremtiden skal kriminelle udlændinge kunne modtage en udvisningsdom, selvom de ikke møder op i retten, når deres dom afsiges.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der nu fremsætter et nyt lovforslag.

Det skriver DR Nyheder.

Som loven er i dag, kan de danske domstole ikke afsige dom over en udlænding, der står til at blive udvist, hvis vedkommende ikke er mødt op. Med det nye lovforslag skal det blive muligt at afsige såkaldte udeblivelsesdomme:

"Vi vil sikre, at udvisningssager bliver afgjort hurtigere, og at man ikke kan forhale en straffesag ved at blive væk fra retten," siger Søren Pape Poulsen til DR Nyheder og fortsætter:

"Det er et generelt problem i vores retssystem – særligt med omrejsende kriminelle – at så har de været her, lige pludselig er de ude. Og så kan man ikke få dem til at møde op i retssalene. Så er det, at dommere, anklagere og forsvarere møder op og spilder vores tid og kroner."

Det sker i dag

  • Underhuset i det britiske parlament skal stemme om den Brexit-aftale, som EU og Storbritanniens forhandlere blev enige om tilbage i november.
  • Klokken 13.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor der i dag vil være partilederdebat, som er en ny debatform, der blev indført ved årsskiftet. Læs, hvordan den løber af stablen lige her.
  • Klokken 13.30: OECD præsenterer sine anbefalinger til dansk økonomi ved et pressemøde i Finansministeriet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00