Dagens overblik: Seniorer arbejder mindre i Danmark end Sverige

NYHEDSOVERBLIK: Ny rapport fra seniortænketank præsenteres i dag, hvor regeringen også har indgået aftale om at få børnefamilierne ud af Udrejsecenter Sjælsmark. Få dit overblik her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil senere i dag kommentere på rapporten fra regeringens seniortænketank.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil senere i dag kommentere på rapporten fra regeringens seniortænketank.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi begynder med dagens store nyhed, som er, at regeringen sent i går aftes indgik en aftale om at få børnefamilierne ud af Udrejsecenter Sjælsmark.

Ifølge Politiken skal de afviste asylansøgere, som har børn, og som nægter at rejse ud af Danmark, senest til april have mulighed for at flytte til et nyt udrejsecenter.

Her skal de fremover have lov til selv at lave mad og spise den i egen bolig. Der skal være en vuggestue på det nye center, og det skal ikke være omgivet af hegn, som Sjælsmark er i dag.

Det er også aftalt, at regeringen inden nytår skal præsentere en konkret placering til familierne.

Røde Kors har påvist, at flertallet af børnene på Sjælsmark mistrives i meget alvorlig grad. Og selv om Socialdemokratiet gik til valg på at fortsætte den stramme udlændingepolitik, åbnede S allerede i valgkampen op for, at der kunne ske mindre forbedringer for familierne på udrejsecenteret.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) siger i dag til Politiken, at der ikke er tale om en lempelse, men derimod en erkendelse. Læs interviewet her.

De tre støttepartier, der længe har krævet, at børnefamilierne skulle helt ud af Sjælsmark, glæder sig over nyheden, mens DF-formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringen for at slække på den stramme udlændingepolitik.

Danske seniorer arbejder mindre end svenskerne
I dag udkommer en længe ventet rapport fra regeringens seniortænketank, der blandt andet regner på potentialet for at få flere danskere tæt på pensionsalderen til at blive på arbejdsmarkedet.

Jyllands-Posten har allerede fået et kig i rapporten, der viser, at de danske seniorer halter et godt stykke efter de svenske. Mens 70,7 procent af danskere i aldersgruppen 55-64 år er erhvervsaktive, gælder det for 77,9 procent af svenskerne i samme aldersgruppe.

I rapporten står det blandt andet, at Danmark ville øge beskæftigelsen med omkring 50.000 personer, hvis man kom op på det svenske niveau, hvilket ifølge rapporten ville svare til en forbedring af de offentlige finanser med cirka 13,5 milliarder kroner.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser, at han ikke ønsker at kommentere rapporten før præsentationen.

Læs mere om seniortænketanken her.

Miljøminister varsler forbud mod sprøjtemidler
På med havehandskerne og frem med skuffejernet.

Når danske haveejere fremover vil komme skvalderkål og andet ukrudt til livs, bliver det på gammeldags manér og uden hjælp fra sprøjtemidlet Roundup.

Det oplyser miljøminister Lea Wermelin (S) til Altinget, der dog endnu ikke har en konkret model for, hvordan et forbud skal strikkes sammen.

Læs også

Reaktionen kommer oven på et borgerforslag om at forbyde Roundup til privat brug og på offentlige arealer. Tidligere på ugen opnåede borgerforslaget 50.000 underskrifter og skal derfor behandles i Folketinget.

Regeringens støttepartier krævede efterfølgende et forbud, og de glæder sig nu over ministerens melding.

"Regeringen har længe vaklet i spørgsmålet om Roundup. Men i dag har den endelig taget stilling og placeret sig på naturens og grundvandets side," skriver Zenia Stampe på Facebook.

EU skyld i slingrende benzinkrav
Klimaminister Dan Jørgensen (S) er klar med et lovforslag, der skal behandles i Folketinget i dag.

Regeringen ønsker nemlig fra næste år at stramme kravet for, hvor meget biobrændstof der skal være i den benzin og diesel, vi fylder på vores biler. I dag lyder kravet på 5,75 procent. Men til næste år skal det hæves til 7,6 procent.

Men det skærpede krav gælder kun et år. For allerede i 2021 vil regeringen igen sænke kravet til 5,75 procent, som også er kravet i dag, skriver DR Nyheder.

Forklaringen på frem-og-tilbage-politikken skal findes i EU-regler, vi selv har indgået:

I 2020 skal 10 procent af alt energi i transportsektoren komme fra vedvarende energi. For at leve op til EU-kravet er Danmark nødt til at blande mere biobrændstof i benzin og diesel. Men EU-reglerne gælder ikke fra 2021, og så vender Danmark tilbage til de gamle regler igen.

Løsningen møder kritik og hovedrysten fra både erhvervsorganisationer og støttepartiet Enhedslisten, der til DR kalder beslutningen ”en molbo-løsning”.

Socialdemokratiets klimaordfører, Anna Paulin, erkender, at det er en lappeløsning, der ikke ser for køn ud.

”Vi har en forpligtelse i forhold til EU, og det har vi tænkt os at leve op til. Jeg kan godt følge branchens kritik om, at man ønsker en mere langsigtet løsning, hvor der er fokus på reel CO2-fortrængning. Det er også det, vi gerne vil sætte i gang, så vi ikke skal lave en midlertidig løsning igen næste år,” siger hun til DR Nyheder.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik kommer med tal på beskæftigelsen i september. 
  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik udsender tal over ejendomsbeskatningen i 2019 og 2020. 
  • Klokken 9.30: Efter et par måneders pause som følge af sagen om muligt mangelfulde teledata er sagen om et forbud mod banden Loyal To Familia (LTF) blevet genoptaget ved Københavns Byret. Sagen skal afklare, om banden kan opløses ved dom.
  • Klokken 10.15: EU's kultur- og sportsministre mødes i dag til rådsmøde i Rådet for uddannelse, ungdom, kultur og sport. Mødet finder sted i Bruxelles.
  • Klokken 10.15: Samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) om efterforskning af økonomisk kriminalitet.
  • Klokken 13.00: Samråd med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om ministeriets ansættelse af ny kommunikationschef med partipolitisk baggrund.
  • Lederne af de politiske grupper i Europa-Parlamentet mødes med Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis og Frans Timmermans, som alle tre er udset til at være såkaldt ledende næstformand i den kommende Kommission, om processen frem mod næste EU-Kommission.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00