Dagens overblik: Flertal sætter slutdato for dansk oliejagt, og Heunicke får en næse

NYHEDSOVERBLIK: Historisk stop for dansk oliejagt i Nordsøen, sundhedsministeren får en næse i minksag, og eksperter advarer mod Mette Frederiksens ledelsesstil. Få et overblik over dagens nyheder her. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med en historisk aftale, som faldt på plads over natten. Et flertal på Christiansborg er nemlig blevet enige om, at det skal være slut med at bore efter olie- og gas i den danske del af Nordsøen senest i 2050. Det skriver Altinget.

Dermed sættes der en slutdato på det danske olie- og gaseventyr, som siden begyndelsen af 70’erne har givet den danske statskasse et tilskud på mere end 541 milliarder kroner. I dag er indtjeningen dog ikke, hvad den har været, og 2050 er netop året, hvor Danmark ifølge klimaloven senest skal være klimaneutral.

"Vi er EU's største olieproducent, og derfor vil det give genlyd ude i verden," lød det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) kort før midnat efter de afsluttende forhandlinger i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Heunicke får næse i minksag
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har fået en såkaldt næse af et flertal i Folketinget uden om regeringen.

Ministeren advarede nemlig ikke Folketingets covid-19-følgegruppe om, at mutationer i coronavirus fra mink kan udgøre en trussel for en kommende vaccine, lyder kritikken.

”Det er afgørende, at vi får sendt et klart signal om, at så væsentlige oplysninger, der har konkret betydning for folkesundheden i Danmark, bliver videregivet, når de havner på ministerens bord, siger Enhedslistens Peder Hvelplund til DR.

Miljøstyrelsen opfattede historisk pressemøde som en ordre
Det var ikke en ordre, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november orienterede offentligheden om, at alle mink skal aflives grundet coronasmitte.

Det har regeringen flere gange fastslået med juridisk rygdækning fra Justitsministeriet.

Men Jyllands-Posten har fået aktindsigt i dokumenter fra Miljøstyrelsen, hvor det flere steder fremgår, at alle mink er ”beordret aflivet”.

”Det har været kommunikeret som en ordre og er blevet opfattet som en ordre. Selv for myndighederne stod det tilsyneladende klart, at det var en ordre,” siger Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Usikkerhed om reform øger medarbejderflugt fra Rigspolitiet
Markant flere medarbejdere i Rigspolitiet har søgt nye græsgange, siden regeringen i begyndelsen af året varslede halvering af organisationen. 

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som Altinget har fået aktindsigt i. 

Det er ikke muligt at fastslå årsagen til opsigelserne alene på baggrund af tallene, men spørger man Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er der ingen tvivl.

”Det er en stor stigning, og det skyldes hovedsageligt usikkerheden om politireformen, hvor regeringen vil halvere Rigspolitiet. Usikkerheden har næsten varet i et år, og spørgsmålene om en flerårsaftale for dansk politi er stadig uafklarede,” siger han. 

Eksperter: Frederiksens ledelsesstil kan føre til alvorlige fejl
Det øger risikoen for alvorlige fejl, når embedsværket ikke har tid til at sikre lovlighed, proportionalitet og økonomiske konsekvensberegninger, før regeringen træffer vidtgående beslutninger.

Og højt beslutningstempo og magtcentralisering i Statsministeriet er en farlig kombination, lyder det fra eksperter i Politiken.

”Risikoen er, at statsministeren selv får snavs på sig. Samtidig øges sandsynligheden for, at der træffes forkerte, dårligt forberedte beslutninger, fordi den faglige rådgivning ikke følger med hele vejen op,” siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab, til Politiken.

Det sker i dag: 

  • Klokken 8:30: Samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), om regeringens begrundelse for aflivning og forbud mod hold af mink og om at lade en del af avlsdyrene overleve.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00