Dagens overblik: Socialdemokrater vil ændre styreform i de fire store byer

NYHEDSOVERBLIK: For at spare penge vil regeringen centralisere magten på rådhusene i landets fire store byer. Sådan lyder et af forslagene i det længeventede udspil til en udligningsreform, der skal omfordele penge fra rige til fattige kommuner. Få dit overblik her.

Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik på Altinget.

I dag præsenterer regeringen sit længe ventede udspil om udligningsreformen, der skal omfordele kommunernes penge ud fra målet om at skabe mere lighed.

Det sker her til formiddag klokken 11.30, men allerede i dagene op til har regeringen dryppet delelementer af udspillet.

Blandt andet ved vi, at regeringen vil indføre et nyt loft over det, regeringen kalder en særlig skatterabat, som kommuner med en lav skatteprocent får, mens velhavende kommuner ikke længere skal kunne få tilskud for indbyggere, der flytter fra kommunen.

I dag får de velhavende kommuner også tilskud for au pairer, som også vil ophøre, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed.

Regeringen lægger op til, at 60 kommuner skal modtage penge, mens 38 kommuner skal betale.

Der ventes desuden at blive flyttet en del penge fra hovedstadskommunerne til Jylland og Fyn.

Varm op til regeringens udspil med denne artikel: Udligningsudspil skal flytte penge fra Gentofte til Kalundborg.

S vil ændre styreform i de fire store byer
Et af de mere kontroversielle elementer i udspillet bliver at centralisere magten i landets fire store byer.

I Københavns Kommune er der som bekendt både Venstre- og Enhedslisten-politikere på borgmesterposterne, selv om hovedstaden i mange årtier har været socialdemokratisk.

Det skyldes en såkaldt delt administrativ ledelse, der også eksisterer i Aalborg, Aarhus og Odense.

Og den type styreform ønsker regeringen nu afskaffet for at frigøre penge, skriver Jyllands-Posten.

”Vi lægger op til en ny styreform i de store byer, så vi gør op med den silodelte forvaltning, der er i dag," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag til morgenavisen.

Ifølge regeringen vil forslaget med "et forsigtigt skøn" samlet kunne frigøre omkring en kvart milliard kroner, som de fire kommuner kan beholde. Penge, der ifølge ministeren kan gå til den ”borgernære velfærd”.

Men forslaget møder kritik fra nogle af de rådmænd og borgmestre, der i dag har deres egen forvaltning i de ellers S-kontrollerede kommuner.

"Det er en voldsom centralisering, hvor Socialdemokratiet forsøger at koncentrere magten omkring egne borgmestre," siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) til Jyllands-Posten og kalder det ”en styrke, at mindretallet rent faktisk har et reelt forvaltningsansvar”.

Statsministre i nye job
I går eftermiddags kunne hele to tidligere statsministre udvide deres cv'er. Først Helle Thorning-Schmidt (S), der bliver medformand for FN's panel om skatteunddragelse og skattely. Dernæst Lars Løkke Rasmussen, der skal være juridisk rådgiver i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

Sidstnævnte har desuden meddelt, at han fortsat vil sidde i Folketinget og endda agter at stille op til næste folketingsvalg. Og den melding møder nogle hævede øjenbryn hos politiske modstandere.

Deriblandt Enhedslistens Rosa Lund (EL), der ikke mener, at man både kan være lobbyist og politiker:

"Det er åbenlyst, at det er problematisk at sidde i Udenrigspolitisk Nævn og få fortrolige oplysninger for at rådgive om samme dagen efter," skriver politikeren på sin twitterprofil.

Politikere vil stoppe lønfest hos overlæger
Engangsudbetalinger på over 250.000 kroner. Det er beløb, der er blevet tildelt overlæger og lægelige chefer i regionen ud over deres faste årsløn på knap en million kroner.

Og nu er det gået for vidt, lyder det fra Rigsrevisionen, der ifølge Berlingske retter en hård kritik mod de høje lønninger.

Også hos politikerne i Region Hovedstaden er man bekymret over udviklingen.

"Det er meget voldsomme beløb. Jeg fatter simpelthen ikke, at der er så mange overlæger, som har fået så store engangsudbetalinger," siger medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén (S) til Berlingske, der vil lægge op til et politisk indgreb.

Ifølge Rigsrevisionen havde 207 ud af 2.371 overlæger i 2018 engangsudbetalinger på over 250.000 kroner. Det høje niveau betyder, at flere overlægers årsløn ligger over flere hospitalsdirektørers løn.

Brexit er lige om hjørnet
Her til sidst er det værd at nævne, at der ikke er længe til, at briterne endegyldigt vinker farvel til det europæiske medlemsskab.

Storbritannien træder officielt ud af EU lørdag 1. februar.

Det betyder, at britiske ministre ikke længere skal deltage i EU's beslutninger, at premierministeren ikke tager til EU-topmøder, og at Storbritanniens 73 medlemmer forlader Europa-Parlamentet. 

Indtil udgangen af 2020 gælder dog en overgangsordning, hvor Storbritannien stadig har fuld adgang til det indre marked, følger EU's regler og betaler til den fælles kasse.

Altinget bringer i dag et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i en afskedsappel til briterne sætter ord på sine ønsker til en aftale mellem Storbritannien og EU-landene.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik præsenterer tal på arbejdsløsheden i december.
  • Klokken 11.30: Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder torsdag pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform
  • Folketinget har indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om fyrværkeriangrebene mod forbipasserende og redningsfolk omkring nytår.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00