Dagens overblik: Socialdemokratiet planlagde ”angreb på Venstre” midt i vigtige forhandlinger om udligning

OVERBLIK: En intern S-mail har fået Venstre til at trykke på pauseknappen i de store forhandlinger om kommunal udligning. Få overblikket her.

Indsatsen skal ifølge den interne mail koordineres mellem Socialdemokratiets politik- og presseafdeling og Statsministeriet, Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.
Indsatsen skal ifølge den interne mail koordineres mellem Socialdemokratiets politik- og presseafdeling og Statsministeriet, Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Venstre forlod søndag aften de igangværende forhandlinger om kommunal udligning efter kun lidt over en halv time ved forhandlingsbordet.

Det sker, efter at Jyllands-Posten søndag kunne afsløre, hvordan Socialdemokratiet i en intern mail sendt fra partiets politik- og presseafdeling (AIA) har planlagt ”angreb på Venstre”, der skal ske i medier og på sociale medier. En angrebsindsats, der ifølge mailen skal koordineres mellem AIA og Statsministeriet, Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.

Handler om politik
Venstre har krævet en timeout, før partiet vil genoptage forhandlingerne. Statsminister Mette Frederiksen bør forklare sig, lyder det fra partiets politiske ordfører, Sophie Løhde.

"Det er dybt alvorligt. Finansministeren sagde godt nok fredag, at nu skulle vi op i gear. Jeg var bare ikke klar over, det var angrebsgearet," siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg, mener ikke, at der er noget abnormt i partiets interne mail. Den handler om, at partiet vil tale politik fremfor proces, siger han til Jyllands-Posten.

"Der er jo ikke noget underligt i, at man i et parti prøver at lægge en strategi for, hvordan man kommunikerer om et givet emne. Vi har ønsket at skyde tilbage på Venstre og få spurgt dem på Twitter og andre steder, hvad deres position egentlig er, så vi kan få en ordentlig debat om det politiske indhold," siger Christian Rabjerg til avisen.

Læs også

EL truer med at vælte klimaministeren
Regeringen skal sætte gang i forhandlingerne om de klimahandlingsplaner, der skal indløse klimalovens mål. Hvis det ikke sker meget snart, truer Enhedslisten med at vælte klimaminister Dan Jørgensen (S). Det skriver Berlingske. 

"Mange vil udlægge det som en trussel. Det er i hvert fald helt tydeligt, at hvis klimaministeren ikke magter opgaven, og statsministeren ikke vil tage ansvar og finde nogen, der kan, så må vi jo tage affære," siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen.

Minister vil afvente anbefalinger
Enhedslisten går ikke enegang med kritikken. Også De Radikale vil hurtigst muligt have sat skub i forhandlingerne. Partiet kræver, at der ligger en aftale senest 5. juni.

"Ellers er vi nødt til at kigge på, om der er forudsætning for fortsat at bakke op om regeringen," siger De Radikales partiformand, Morten Østergaard, til Berlingske.

Kort før jul indgik regeringen en bred aftale om en klimalov, der forpligter Danmark til at reducere udslippet af klimagasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. 

Klimaminister Dan Jørgensen forstår godt partiernes mangel på tålmodighed, men han beder dem klappe hesten, til erhvervslivet har afleveret sine anbefalinger. Det sker efter planen 19. marts.

"Jeg mener ikke, det vil være klogt at træffe mange store beslutninger uden at have lyttet til dem," skriver ministeren i et skriftligt svar til Berlingske.

Ansætter få over 50 år i ministerier
Alder må ikke have betydning, når man ansætter i det offentlige. Det foreskriver loven. Alligevel ser det ud til at være mere end almindeligt vanskeligt at lande et job i et af landets departementer, hvis man er over 50 år gammel. Det skriver Politiken på baggrund af en aktindsigt.

I Finansministeriets departement er der i de seneste fire år blevet ansat én person over 50 år. I alt er 277 stillinger blevet besat i departementet i perioden. Og samme tendens gør sig gældende i en række andre ministerier, skriver avisen.

Skatteminister Morten Bødskov (S) finder det problematisk, at der ikke bliver ansat flere seniorer i staten. Han vil nu række ud til fagforeningerne for at få deres bud på, hvad der skal til for at komme forskelsbehandlingen til livs.

Nye skattecentre i provinsen skal bekæmpe hvidvask
I år åbner to nye skattecentre: et i Fredericia og et i Frederikssund. De nye skattecentre skal blandt andet bekæmpe hvidvask, skattely og momssvindel.

Det siger skatteminister Morten Bødskov (S) til avisen Danmark.

De to nye skattecentre er de første af i alt otte skattecentre, som regeringen vil oprette i provinsen frem mod 2023. Oprindeligt ville regeringen oprette fire nye skattecentre.

"Forhåbentlig vil danskerne opfatte det her som en del af svaret på at genoprette tilliden til vores skattevæsen. Der har været for mange skandalesager," siger Morten Bødskov til avisen.

De to nye skattecentre kommer tilsammen til at bestå af 250 medarbejdere.

Transportforlig på plads
Fredag aften kort før midnat landede en aftale om ny fællesoverenskomst på transportområdet. Aftalen betyder blandt andet, at de ansattes månedsløn stiger med op til 2.200 kroner, at chauffører får bedre pausevilkår og en øget frihed i deres arbejdsliv.

Altinget giver dig overblikket over den nye aftale her.

Det sker i dag

  • Det Etiske Råd kommer med en udtalelse om etiske problemstillinger i retspsykiatrien. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00