Dagens overblik: Socialdemokratiet tøver nu med nej til russisk gasledning

NYHEDSOVERBLIK: Før valget sagde Socialdemokratiet klart nej tak til en russisk gasledning gennem Danmark, men nu bløder partiet op. Stig Grenov siger endegyldigt farvel til sin formandspost. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste gennemgang af de politiske nyheder.

Vi lægger ud med noget, der kan ende med at blive en kovending. Før valget var Socialdemokratiet nemlig meget klar i mælet, da partiet opfordrede statsminister Lars Løkke Rasmussen og den blå regering til at afvise en russisk gasledning gennem dansk farvand.

Men nu, hvor Socialdemokratiet står over for selv at overtage regeringskontorerne, er partiet blødt op på sin tidligere klare afvisning.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Udenrigsministeriet skal lave en vurdering, som vil være grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt vi skal imødekomme ansøgningen eller ej," siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, til Jyllands-Posten.

Udenrigsordføreren understreger, at Socialdemokratiet indtil videre ikke har ændret holdning til den russiske gasledning, men det kan ske, når partiet har fået indsigt i Udenrigsministeriets vurdering.

S og EL stemte kun ens hver anden gang
Blot i 46 procent af Folketingets afstemninger i den seneste valgperiode har Socialdemokratiet og Enhedslisten stemt ens. Det gør Enhedslisten til det parti i rød blok, som Socialdemokratiet har stemt færrest gange med.

Det skriver Information.

Til sammenligning har de øvrige partier i rød blok stemt sammen med Socialdemokratiet i 65 til 75 procent af afstemningerne. De 46 procent er også markant lavere, end da Socialdemokratiet og Enhedslisten sidst var i opposition sammen. I valgperioden fra 2007 til 2011, hvor der var en VK-regering, stemte de to partier ens i 70 procent af afstemningerne.

Pia Kjærsgaards og Thulesens forhold er blevet anstrengt
Den tidligere DF-formand Pia Kjærsgaards og partiets nuværende formand Kristian Thulesen Dahls forhold er ikke længere så nært, som det har været.

Det skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i en analyse på Altinget: christiansborg.

Dansk Folkeparti valgte i sidste uge en ny partiledelse, og den blev Pia Kjærsgaard ikke en del. Der går ifølge Erik Holstein rygter om, at Pia Kjærsgaard forsøgte at blive gruppeformand i stedet for Peter Skaarup, hvilket blev afvist af Thulesen Dahl. Men de rygter bliver af andre afvist klart som "spin og selvsving".

"Til gengæld er der almindelig enighed om, at DF-stifteren var skuffet over ikke at blive inddraget mere, efter hun i 2012 overlod roret til Thulesen. Kjærsgaard forlod dengang frivilligt ledelsen, men havde tydeligvis forventet, at hendes mangeårige kronprins uformelt ville spørge hende til råds, når han overtog tronen. Men Thulesen kørte selv," skriver Holstein i sin analyse.

Læs hele analysen, hvor Erik Holstein også beskriver Pia Kjærsgaards forhold til Morten Messerschmidt.

Stig Grenov stopper endegyldigt som formand
Kristendemokraternes Stig Grenov vender ikke tilbage til posten som formand ifølge Ritzau.

Partiets formand gennem næsten syv år har nemlig valgt at forlænge sin sygeorlov helt frem til partiets landsmøde i oktober, hvor han ikke genopstiller til posten.

Isabella Arendt er fortsat partiets konstituerede formand, og Stig Grenov har tidligere anbefalet, at partiet vælger hende som hans afløser, når der i oktober formelt skal findes en ny formand.

Læs også

Seneste nyt fra regeringsforhandlingerne
Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, SF og Enhedslisten hen over weekenden, og indtil videre tegner det ikke til, at partierne er blevet enige på de tre store områder: udlændinge, økonomi og klima.

Men S-formand Mette Frederiksen har heller ikke travlt. Efter lørdagens forhandlingsmøder fortalte hun ifølge Ritzau, at hun ikke forventer, at der lander en regering, inden det nye Folketing samles for første gang på fredag.

"Det tror jeg ikke, og det har jeg ikke stillet i udsigt på noget tidspunkt. Vi afsætter den tid, der skal til, og så må vi se, om vi lander," sagde Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Lørdagen blev brugt på, at de måske kommende støttepartier skulle lave hensigterklæringer om, hvad de forventer af en ny S-regering. Søndag blev brugt på at diskutere klima, hvor det viste sig, at der stadig er uenighed mellem støttepartierne og Socialdemokratiet.

Det skriver DR Nyheder.

Socialdemokratiet vil have en målsætning om, at Danmark i 2030 skal have reduceret drivhusgasserne med 60 procent. Radikale, SF og Enhedslisten kræver, at målet skal være 70 procent.

Det sker i dag
Der er ikke andet på programmet, end at regeringsforhandlingerne forventes at fortsætte i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00