Dagens overblik: Statens Serum Institut lavede fejl i rapport om smittetrykket i marts

NYHEDSOVERBLIK: En fejl i Seruminstituttets rapport viser et højere smittetryk i Danmark før nedlukningen og overdriver effekten af nedlukning. Regeringen vil sikre bæredygtig biomasse med nye lovkrav. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med historien om Statens Serum Instituts regnefejl, der fik coronavirussens smittefare til at syne større kort tid før nedlukningen af det danske samfund i marts.

Historien stammer fra Berlingske, som har gransket Seruminstituttets opgørelser af det såkaldte smittetryk, som anslår, hvor mange en person med corona smitter. 

Ifølge rapporten var smittetrykket 12. marts – dagen for nedlukningen – på 2,6. Men det var et for højt tal, da Statens Serum Institut fejlagtigt ikke have fraregnet de danskere, der var blevet smittet i udlandet.

Den fejl bekræfter instituttet over for Berlingske. Afdelingschef Tyra Grove Krause siger, at det korrekte og korrigerede tal på baggrund af instituttets viden på daværende tidspunkt ville have været 1,8*.

Sidenhen har Seruminstituttet dog fået mere præcis data, som viser, at smittetrykket var helt nede på 1,5 på dagen for nedlukningen.

Fejlen betød også, at effekten af nedlukningen af det danske samfund blev overdrevet. I rapporten fra 30. marts, hvori det forkerte tal indgår, fremgår det, at smittetrykket er faldet med 46 procent fra 2,6 til 1,4.

*Statens Serum Institut har tirsdag eftermiddag udsendt en kommentar til debatten om smittetallene. Heri fremgår det blandt andet, at der er sket en fejl i excelark, som instituttet har sendt til Berlingske. Derfor var vurderingen af smittetrykket d. 12. marts ikke 1,8, men derimod 2,1. Læs hele kommentaren her.

Sundhedsminister vil orientere Folketinget om fejlen
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde (S), undrer sig over, at regeringen og sundhedsmyndighederne ikke har orienteret Folketinget om fejlen i tallene for smittetrykket.

Det siger hun til Berlingske. Hun kræver nu, at statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen svarer på, hvornår regeringen blev orienteret om fejlen, og så vil hun have en forklaring på, hvorfor det ikke blev fremlagt for offentligheden.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at han nu vil orientere Folketinget om fejlen.

Regeringen vil lave nye lovkrav til biomasse
Med en række nye lovkrav vil klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) sikre, at biomasse bliver mere bæredygtig.

Det skriver Information

”Vi skal sørge for, at biomasse bliver så bæredygtigt som muligt. Og der har været for mange eksempler på, at det i den proces simpelthen ikke har været bæredygtigt. Det er blevet dokumenteret mange steder fra. Og det kan vi ikke leve med, siger Dan Jørgensen til Information.

Forslaget om nye lovindgreb kommer efter en ny rapport fra Energistyrelsen, som sår tvivl om, hvorvidt den danske biomasse er CO2-neutral, hvilket det ellers regnes for i Danmarks klimaregnskab.

Den biomasse, der afbrændes i Danmark, omfatter blandt andet træpiller, flis og brænde. Det anses normalt som bæredygtigt og klimaneutralt, da det stammer fra træer, der kan vokse op igen og på ny optage CO2 fra luften.

Men da over halvdelen af den anvendte biomasse i Danmark importeres fra udlandet, kan der sættes spørgsmålstegn ved bæredygtigheden ifølge rapporten fra Energistyrelsen. Den usikkerhed skal der ændres på med de nye lovkrav, som stiller en række nye kriterier til blandt andet, hvordan produktionen af biomassen foregår.

Merkel og Macron foreslår milliardstor redningsfond
Lederne af de to største lande i EU-samarbejdet – Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Emmanuel Macron – er blevet enige om en fælles løsningsforslag, der skal sikre milliardhjælp til det coronaramte Europa.

Det skriver Altinget

Løsningen består af en ny og endnu større hjælpepakke end den, som EU allerede har lavet. Mere end 3.700 milliarder kroner skal lægges oven i redningsfonden til medlemslandene. Det vil give næsten en fordobling af fonden, eftersom der lige nu er afsat 4.000 milliarder kroner til den.

Regningen på de 3.700 milliarder kroner skal finansieres ved at give EU-Kommissionen lov til at optage lån på vegne af alle 27 medlemslande, lyder forslaget fra Merkel og Macron. Det betyder også, at EU-landene skal være med til at dele tilbagebetalingen.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet.
  • Klokken 13.30: Finansminister Nicolai Wammen (S) er i dag kaldt i samråd om finanslovsaftalens effekt på drivhusgasudledningen frem mod 2030 og usikkerheden ved den forventede effekt.
  • Klokken 14.00: Åbent samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om ministerens holdning til, at 18 kommuner har valgt ikke at videreføre klippekortsordningen til plejehjemsbeboere, efter at midlerne fra 2019 har været udmøntet via bloktilskud.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00