Dagens overblik: Statsrevisorerne er på vej med historisk kritik af statens regnskab

NYHEDSOVERBLIK: Der vil komme en historisk kritik i forbindelse med Statsrevisorernes anbefaling om at godkende statsregnskabet. Minister vil fjerne den regel i valgloven, som Klaus Riskær Pedersen brød. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Statsrevisor Henrik Sass Larsen (S) vil på vegne af Statsrevisorerne lægge op til en debat om statsregnskabet i folketingssalen.
Statsrevisor Henrik Sass Larsen (S) vil på vegne af Statsrevisorerne lægge op til en debat om statsregnskabet i folketingssalen.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik – og endnu en gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi starter hos Berlingske, der på baggrund af en række centrale kilder erfarer, at når Statsrevisorerne anbefaler, at Folketinget skal godkende statsregnskabet, vil det blive ledsaget af en historisk kritik af Skat.

Kritikken går ifølge avisen på både udestående gældskrav, som er med til at påvirke balancen i hele statsregnskabet, og på afstemningsproblemer, fordi det ikke er muligt at dokumentere, at alle de anførte værdier i regnskabet er i balance med de reelle værdier.

Foruden den massive kritik lægger Statsrevisorerne også op til, at regnskabet skal debatteres i folketingssalen. Det er første gang nogensinde, at det sker, og det vil konkret ske ved, at Socialdemokratiets gruppeformand og statsrevisor, Henrik Sass Larsen, går på talerstolen og giver en mundtlig beretning på vegne af Statsrevisorerne.

"Det gør vi for at understrege, at nu er det virkelig, virkelig, virkelig alvor. Vi er vrede. Det er vi virkelig. Det er en skandale, simpelthen. At Folketinget ikke kan få et korrekt statsregnskab, fordi man er nødt til at tage forbehold for værdien og rigtigheden af det," siger Henrik Sass Larsen til Berlingske.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke overrasket over kritikken. Men han understreger, at det ikke er en ny skandale, men derimod et "produkt af de sidste ti års problemer". 

Læs mere her.

Alternativet åbner for bred sundhedsaftale
Regeringen, Dansk Folkeparti og Alternativet forhandler i disse dage om en sundhedsreform, og indtil videre lader det til, at der er god stemning i forhandlingslokalet.

Alternativet åbner nemlig for at imødekomme regeringens ønske om at nedlægge regionsrådene, hvis de bliver erstattet af øget borgerinddragelse.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Der er ikke nogen, der siger, at regionsrådene er den eneste demokratiske model, der findes. Vi er åbne for at finde andre modeller," siger Alternativets sundhedsordfører, Pernille Schnoor, til Jyllands-Posten.

Partiet har ikke lagt sig fast på et konkret alternativ til regionsrådene. Men Pernille Schnoor nævner, at det eksempelvis kunne være et borgerråd inspireret af Canada.

Mens Alternativet forhandler med regeringen, ulmer uroen i partiets bagland, skriver Jyllands-Posten. Avisen har fået indsigt i en intern mail, hvor regionsrådmsmedlem Martin Schepelern (ALT) "på det kraftigste" advarer mod, at der bliver indgået en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti.

Minister vil fjerne regel, som Riskær brød
Vi fortsætter hos Jyllands-Posten, hvor vi kan læse, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil ændre den regel i valgloven, der kræver, at der skal være syv dages betænkningstid, før en borger må underskrive en vælgererklæring.

Netop reglen om syv dages betænkningstid har Klaus Riskær Pedersen fået en del kritik for at at omgå i forbindelse med sin indsamling af de 20.109 vælgererklæringer, der i sidste uge sikrede, at han kan stille op til folketingsvalget.

Det har fået flere partier til at kræve, at valgloven bliver strammet. Men det vil Simon Emil Ammitzbøll-Bille ikke. Han deler nemlig Klaus Riskær Pedersens skepsis over betænkningsperioden.

"Personligt må alle dem, der har lyst, stille op til Folketinget. Sådan er det i et demokrati. Det er vælgerne, der bestemmer," siger han til Jyllands-Posten.

Ministeren må dog samtidig medgive, at regeringen i øjeblikket ikke kan finde et flertal i Folketinget for at fjerne reglen. Men han har i øjeblikket drøftelser med forligspartierne om, hvad der kan gøres fremadrettet.

Røde partier truer med støtte til S
Hvis ikke Socialdemokratiet vil forbedre forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, kan det betyde, at de risikerer at miste støtten fra Radikale, Alternativet og Enhedslisten efter valget – og dermed statsministerposten til Mette Frederiksen.

Det skriver Altinget.

Udmeldingen kommer som en reaktion på, at antallet af indberetninger fra Udrejsecenter Sjælsmark i en periode på fire måneder – fra april til september 2018 – er mere end fordoblet og steget fra 45 til 103 indberetninger.

Sagerne handler ifølge en aktindsigt, som Altinget fået, om blandt andet chikane, vold mellem beboerne og trusler mod personalet.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kan støtte en S-ledet regering ved status quo i forholdene på Sjælsmark," siger Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Regeringen forhandler sundhedsreform med Dansk Folkeparti og Alternativet.
  • Klokken 12.05: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om beskyttelse af de danske dagpenge i EU.
  • Klokken 13.00: Møde i salen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.05: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i samråd om flytning af socialt udsatte borgere fra en kommune til en anden.
  • Klokken 15.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om sundhedsreformen og psykiatrien.
  • Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) deltager i uddannelsespolitisk topmøde i Aalborg, hvor 1.000 gymnasieelever deltager.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00