Dagens overblik: Støttepartier angriber regering for at fortsætte DR-besparelser

NYHEDSOVERBLIK: I dag skal politikerne stemme om nedsættelse af medielicensen, hvilket møder kritik fra røde støttepartier. Og så vil miljøministeren, der har fået ny taleskriver, rydde op i de pantfrie dåser. Få dit overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Senere i dag skal politikerne i Folketingets Finansudvalg stemme om en nedsættelse af medielicensen.

Men afstemningen har udløst kritik fra regeringens støttepartier, der kalder det en reel videreførelse af VLAK-regeringens sparepolitik. Både Enhedslisten, Radikale og SF vil således stemme imod, at licensen sænkes med 574 kroner til 1.353 kroner næste år.

Det var VLAK-Regeringen, der med Dansk Folkeparti indgik et smalt medieforlig i foråret sidste år, som blandt andet betød en besparelse på 20 procent af DR’s budget og en afskaffelse af licensen.

Siden har folketingsvalget sat forligskredsen bag medieaftalen i mindretal, hvilket Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, påpeger over for Politiken.

”Hele idéen med ikke at være med i et forlig er altså, at man kan lave tingene om efter et valg," siger han.

 

 

S-regering får mere litterært stjernestøv
Mens kulturlivet klager over besparelser på både DR og landets øvrige kulturinstitutioner, har kritikken i samme ombæring ofte lydt, at Christiansborg er i alt for sjælden kontakt med kulturlivet.

Men at dømme på regeringens ansættelser af taleskrivere er tendensen måske ved at vende.

Den prisvindende romanforfatter Peder Frederik Jensen er nemlig ny taleskriver for miljøminister Lea Wermelin (S). Det fortæller han til Dagbladet Information.

Tiltrædelsen sker blot en måned efter, at science fiction-forfatteren Kaspar Colling Nielsen blev taleskriver for klimaminister Dan Jørgensen (S).

Peder Frederik Jensen har tidligere blæst til kamp mod den stigende ulighed i samfundet, Alex Ahrendtsens kulturpolitik og har i Politiken kaldt Anders Samuelsen for en ”inkompetent klimabenægter med lederansvar”.

Han mener dog ikke, at han sælger ud af sine værdier ved at blive embedsmand, forklarer han til Information.

”Jeg oplever, at der er et momentum for en grøn politik. Jeg er embedsmand, så jeg må jo ikke politisere, men det føles som et godt tidspunkt at bruge mine evner i en god sags tjeneste.”

Minister vil af med pantfrie dåser
Og måske har Peder Frederik Jensen allerede en første opgave: Skriv et par litterære ord om dåsepant.

Det er i hvert fald et emne, der ligger højt på arbejdsgiverens dagsorden.

Miljøminister Lea Wermelin vil nemlig problemet med pantfrie dåser til livs og har derfor taget kontakt til sine tyske kollegaer for at finde en fælles løsning.

I de lidt mere end ti år, som Danmarks Naturfredningsforening årligt har samlet affald ind, er der fundet mere end halvanden million dåser i naturen, hvoraf ni ud af ti har været pantfrie dåser, der er købt syd for grænsen.

”Den tidligere regering fik ikke gjort noget ved problemet, og derfor er vi nu nødt til at tage fat i den dialog med tyskerne igen, så vi reelt kan komme frem ad banen og sikre, at dåserne ikke havner i naturen,” siger Lea Wermelin til DR Nyheder.

Søren Gade går efter EU-formandspost
Når der skal findes en ny formand for EU's fiskeriudvalg, står Søren Gade klar. Det siger han til Altinget.

Efter briterne har forladt EU, skal der nemlig findes en erstatning for den nuværende britiske formand for fiskeriudvalget, Chris Davies.

Men selvom Søren Gade er en af udvalgets næstformænd og tilhører samme partigruppe som Chris Davies, mener han ikke, at kampen om formandsposten bliver så ligetil.

"Jeg kommer fra et lille land højt mod nord, og der sidder store lande i den gruppe, jeg også sidder i. Hvis briterne forlader EU her i januar, så træder Tyskland og Frankrig sikkert endnu mere i karakter," siger han og fortsætter:

"Så jeg tror, der kommer en intern kamp om posten. Men det skal forsøges, hvis muligheden opstår."

Analyse af krisen i DF
Her til sidst kan vi nå at anbefale magasinredaktør Esben Schjørrings analyse af DF's krise med både fastfrosne meningsmålinger og intern magtkamp.

Man var nok blevet grinet ud, hvis man for blot et år siden havde forudsagt, at vi stod foran en tid, hvor DF rodede rundt under de ti procent af stemmerne, mens partiets to kronprinser lå i åben magtkamp. Det er ikke desto mindre tilstandene, og ifølge Esben Schjørring er der ingen åbenlys vej ud af problemerne.

Læs med her.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: EU-Parlamentets fagudvalg har afsat tid til høringer med kommissærkandidater fra Ungarn, Rumænien og Frankrig.
  • Klokken 11.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag kaldt i samråd om krav til oplysninger om udlandsophold i forbindelse med dansk statsborgerskab.
  • Klokken 13.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) modtager i dag OECD's evaluering af dansk miljøpolitik. Evalueringen er en gennemgang af dansk miljøpolitik med 44 tilhørende anbefalinger og bliver lavet cirka hvert 10. år.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00