Dagens overblik: Støttepartier og eksperter kritiserer regeringens udspil mod fremmedkrigere

OVERBLIK: Støttepartier frygter, at regeringens udspil er et skridt mod en politistat. Dan Jørgensen udskyder beslutning om oliejagt. Eksperter sætter spørgsmålstegn ved kreditkort i Forsvarsministeriet. Få det politiske overblik her. 

Med deres nye udspil ønsker regeringen blandt andet at give politiet mulighed for at ransage dømte fremmedkrigeres hjem og computere uden en retskendelse.
Med deres nye udspil ønsker regeringen blandt andet at give politiet mulighed for at ransage dømte fremmedkrigeres hjem og computere uden en retskendelse.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

På trods af tre timers forsinkelse kunne statsminister Mette Frederiksen (S) flankeret af justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sent torsdag eftermiddag præsentere regeringen otte nye initiativer mod jihadister og terrordømte.

Regeringen har døbt udspillet ’Vi passer på Danmark’. Som ventet indebærer planen blandt andet muligheden for at fratage fremmedkrigere deres forældremyndighed, indførelse af opholdsforbud og kontaktforbud for dømte terrorister samt et højere strafniveau for terrorrelaterede forbrydelser.

Og det markante udspil får ikke ligefrem positive ord med på vejen fra støttepartierne. Til Berlingske udtaler Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, at udspillet i hans øjne er ”et lille skridt i retning af en politistat”.

Og nogenlunde samme kritik lyder fra kollegerne i SF:

”Der synes jeg, regeringen går for vidt, og nu er det anden gang inden for en måneds tid, at regeringen indfører noget, hvor man sætter princippet om retskendelser ud af spil. Det er ikke kønt for retssikkerheden,” siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) til avisen.

Få overblik over indholdet i regeringens nye indsats her:

 

Læs også

Ekspert tvivler på, at nye tiltag mod terror fungerer
Og mens støttepartierne slår hårdt ned på indholdet i regeringens indsats mod fremmedkrigere, sår en terrorekspert tvivl om, hvorvidt de lovede stramninger kan håndhæves i praksis.

”Som djævlens advokat må jeg sige, at opholdsforbuddet bliver svært at håndhæve, medmindre man falder over dem i bestemte områder. Det vil kræve et stort arbejde at holde øje med, hvor de bevæger sig. Vi taler jo ikke bare om en person, men om mange personer,” siger Magnus Ranstorp, terrorforsker og forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, til Jyllands-Posten.

Et lignende opholdsforbud findes allerede på rocker- og bandeområdet, men med disse nye stramninger ønsker regeringen altså at ramme den lille gruppe terrordømte, som ikke kan udvises af Danmark. Siden 2014 er 18 mennesker idømt fængselsstraf for terrorforbrydelser i Danmark.

Til Jyllands-Posten kritiserer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard regeringen for at skubbe domstolene ud på sidelinjen og skære ”alle udrejste over én kam”.

Marie Krarup træder ud af DF’s bestyrelse
Efter blot et halvt år i DF’s gruppebestyrelse valgte DF's indfødsretsordfører, Marie Krarup, torsdag at fratræde sin post.

Det meddeler partiet selv på Twitter.

Her fremgik det, at Marie Krarup udtræder efter eget ønske for nu at ”hellige sig sine ordførerskaber og bruge mindre tid på organisatorisk arbejde". Hun afløses nu af Liselott Blixt (DF).

Kort før den officielle udmelding forudså Altinget fratrædelsen. Heraf fremgik det, at beslutningen skyldes uro, efter at Marie Krarup egenhændigt påtog sig opgaven at undersøge, hvorvidt partiets folketingsmedlemmer er tilfredse med den betjening, de får.

Dan Jørgensens beslutning om ny oliejagt i Nordsøen
Regeringen har nu med klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) i spidsen valgt at udskyde den længe ventede beslutning om søgning efter og udvinding af olie i Nordsøen.

Det skriver Altinget.

I en video på Twitter begrundede Dan Jørgensen torsdag aften udskydelsen med, at regeringen ønsker mere sikkerhed om de klimamæssige og økonomiske konsekvenser.

”Det er en analyse, som bliver lavet med klimabriller på, men som selvsagt også tager hensyn til Danmarks økonomi og arbejdspladser. Der er valide argumenter for at aflyse den ottende udbudsrunde, ligesom der er argumenter for at opretholde den og give tilladelser,” sagde klimaministeren, som ikke kom nærmere ind på, hvornår regeringen når frem til en beslutning.

Over for Berlingske glæder Radikales klima- og energiordfører, Ida Auken, sig over, at regeringen har udskudt beslutningen, mens Enhedslistens Pernille Skipper ser det som ”fuldstændig hul i hovedet”, hvis ikke regeringen helt dropper den ottende udbudsrunde.

Eksperter undrer sig over antal af kreditkort i Forsvarsministeriet
10.529. Det er antallet af kreditkort, der er udstedt til ansatte i Forsvarsministeriet, fortæller Berlingske her til morgen.

Og det tal får en del eksperter til at rynke på brynene. De mener, at tallet er ”skræmmende højt”.

”Jeg kan ikke forstå, at så mange mennesker skulle have brug for at købe ind for Forsvaret. At have så mange kreditkort i omløb medfører en risiko for misbrug,” siger Jan Damsgaard, der er professor og institutleder på Copenhagen Business School til avisen.

På de 18 ministerområder er der i alt udstedt 24.651 kreditkort. Forsvarsministeriet står altså for 42 procent af kortene.

I løbet af 2019 har der været seks straffesager om kreditkortmisbrug i Forsvarsministeriet, og ifølge sikkerhedsspecialist og ophavsmand bag sikkerhedsfirmaet CSIS Group, Peter Kruse, er dette ”beskæmmende” og et tegn på ”en syg kultur”.

Flertal vil tvinge regeringen til at flytte køreprøver fra politiet
Snart kan ansvaret for køreprøver blive rykket fra politiet til Færdselsstyrelsen. I hvert fald hvis det står til et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Idéen med flytningen er, at det skal frigive omkring 115 betjente, som i stedet kan bruges til ”egentligt politiarbejde”. Sådan lyder det fra Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

”Opgaverne ligger naturligt hos Færdselsstyrelsen, som har ansvar for alle regler om kørekort og færdselsregler,” siger V-ordføreren, der ligeledes håber, at flytningen kan sænke ventetiden for køreprøver.

Det nævnte flertal vil i næste uge lægge op til at pålægge regeringen at finde en model til at rykke opgaverne til Færdselsstyrelsen.

Løkke: Jeg er blevet en ’has been’ i Venstre
Vi runder dagens overblik af med en udtalelse fra Lars Løkke Rasmussen, der nu så småt er begyndt at lufte sine tanker om sin egen situation og fremtid.

I en netop lanceret podcastserie sammen med radio- og tv-vært Anders Lund Madsen reflekterer den tidligere statsminister og Venstreformand over, hvordan det har været at gå fra at være i magtens centrum til ”blot” at være almindeligt medlem af Folketinget.

”At være fuldstændig menigt folketingsmedlem, det har jeg aldrig prøvet i hele mit liv, og det forhold – plus det forhold, at jeg er ’has been’ i mit parti – gør, at det kan jo ikke fylde hele mit liv ud. Så jeg skal beskæftige mig med nogle andre ting også. Og jeg kigger lidt rundt,” siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Berlingske i andet afsnit af podcasten 'Lund & Løkke'.

I podcasten fortæller den tidligere V-formand yderligere, at han ser Trumps købstilbud af Grønland som en understregning af vigtigheden af at revitalisere rigsfællesskabet.

Det sker i dag:

  • Klokken 09.00: DM i Skills. Danmarks bedste håndværkere skal findes til DM i Skills, der denne gang bliver afholdt i København. 
  • Klokken 10.00: Møde i Folketingssalen. Herunder er der en forespørgsel til statsminister Mette Frederiksen (S) af blandt andre Pia Kjærsgaard (DF) om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen
  • Klokken 10.05: De danske F-16-fly markerer 40-års jubilæum med rundflyvning over Danmark. De forlader først Skrydstrup for at sætte kursen mod Læsø, og herfra går turen mod Aalborg og Aarhus, hvorefter de fortsætter over Silkeborg, Karup Lufthavn og Herning.
  • Hele dagen: Alternativet ventes at offentliggøre deres liste over kandidater til at overtage posten som politisk leder efter Uffe Elbæk. Tidspunkt for offentliggørelse er ukendt.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00