Dagens overblik: Støttepartier vil først afgøre Mogens Jensens fremtid i næste uge

NYHEDSOVERBLIK: Radikale og Enhedslisten afventer en redegørelse fra fødevareministeren, før de tager stilling til hans fremtid. Forhandlinger om kompensation til minkavlere endte natten til torsdag uden aftale. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til torsdagens hurtige gennemgang af de politiske nyheder.

Vi lægger ud med fødevareminister Mogens Jensen (S), som er fredet – for nu. Radikale og Enhedslisten vil nemlig vente på den redegørelse, som Fødevareministeriet har klar i næste uge, før de tager stilling til, om fødevareministeren skal væltes.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Den samlede blå opposition har allerede krævet ministerens afgang, men det kræver stemmer fra et af støttepartierne, før der er et flertal imod Mogens Jensen. Redegørelsen fra Fødevareministeriet vil blive præsenteret onsdag i næste uge.

”Jeg har talt sandt”
Meldingen fra støttepartierne kom i kølvandet på et samråd onsdag, hvor Mogens Jensen skulle redegøre for sin håndtering af minksagen. Sagen opstod i weekenden, hvor det kom frem, at der ikke var lovhjemmel til at aflive samtlige danske mink, som regeringen ellers havde annonceret på et pressemøde i sidste uge.

Siden er presset steget på fødevareministeren, der betegnes som den ansvarlige for håndteringen af sagen. På samrådet understregede Mogens Jensen dog, at han ikke har haft kendskab til den manglende lovhjemmel – og at han ”har talt sandt under hele det her forløb”.

Læs mere om samrådet på Altinget.

Kontramelding: Nogle avlsmink kan overleve
Statsminister Mette Frederiksen fortalte på pressemødet i sidste uge, at aflivningen af samtlige dansk mink også gjaldt alle avlsdyr.

Men nu kan netop avlsdyrene måske alligevel få lov til at undgå aflivningen. Sådan lyder det nu fra fødevareminister Mogens Jensen ifølge Jyllands-Posten.

”Minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet. Vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr,” siger fødevareminister Mogens Jensen ifølge Jyllands-Posten.

Hos Venstre bliver de nye toner fra regeringen ikke vel modtaget. Thomas Danielsen (V), som er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, kalder det for ”modbydeligt”.

”Jeg mener, at det er utilstedeligt, at Mogens Jensen nu i 11. time åbner op for, at nogle avlsmink ikke skal slås ned. Det er en behandling af avlere, der er direkte modbydelig,” siger Thomas Danielsen til Ritzau ifølge Berlingske.

Partier er fortsat ikke enige om kompensation til minkavlere
Minkavlerne må vente på mere vished om, hvordan de bliver kompenseret for aflivningen af deres mink. Sene forhandlinger natten til torsdag endte uden en aftale om kompensation, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Ifølge Konservatives erhvervsordfører, Rasmus Jarlov, vil forhandlingerne blive genoptaget i Erhvervsministeriet igen torsdag. Det er dog endnu uvist, hvornår på dagen forhandlingerne vil finde sted.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) lovede i sidste uge, at forhandlingerne vil resultere i kompensation til minkavlerne.

Kommuner ændrer eller afblæser samarbejde med konsulenter
Ankestyrelsens dom fra juni har fået konsekvenser i flere af landets kommuner. Det skriver Altinget Kommunal.

Styrelsen dømte i sommer, at det er ulovligt for kommunerne at bruge resultatlønnede konsulenter til at gennemgå borgersag for at finde mulige besparelser. Det har fået en række kommuner til at ændre deres samarbejde med private konsulenter på social- og handicapområdet.

Tre kommuner har opsagt samarbejdet, mens fire kommuner har ændret kontrakterne, så konsulenterne i stedet aflønnes på timebasis. Det viser Altingets gennemgang af reaktionerne fra de 31 kommuner, der var omfattet af Ankestyrelsens afgørelse. 

Det sker i dag

  • Forhandlinger i regi af Erhvervsministeriet om kompensation til minkavlere fortsætter. Det vides ikke, hvornår på dagen de indledes.
  • EU's sundhedsagentur (ECDC) udkommer i dag med en sundhedsrapport om mutationer i danske mink, da der stadig hersker stor uvished om mulige konsekvenser for effekten af de vacciner, der er på vej.
  • Klokken 10.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag til lov om indfødsrets meddelelse, forslag om at indføre skærpede krav for danskkundskaber ved tildeling af statsborgerskab samt udelukke personer fra statsborgerskab, som er idømt fængselsstraf.
  • Klokken 13.00: Folketingets Finansudvalg skal diskutere statens forestående køb af Evita for omkring 4,2 milliarder kroner på torsdagens udvalgsmøde. Det er punkt to på dagsordenen. Læs mere her.
  • Klokken 15.00: Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i samråd om Danmarks forpligtelser fra Parisaftalen og den danske rapportering. 
  • Klokken 15.00: Åbent samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om omfanget af advokatudgifter i forbindelse med undersøgelsen af en række ledelsesforhold på Statens Serum Institut.

Forrige artikel Gruppeformand stiller op som borgmesterkandidat for Enhedslisten i København Gruppeformand stiller op som borgmesterkandidat for Enhedslisten i København Næste artikel Måling: Efter coronakrisen overvejer mere end 50.000 at flytte ud af København Måling: Efter coronakrisen overvejer mere end 50.000 at flytte ud af København