Dagens overblik: Svindelmistænkt embedsmand brugte Danske Bank

POLITISK OVERBLIK: Den ansatte i Socialstyrelsen, som er mistænkt for at have taget over 100 millioner kroner, havde konto i Danske Bank. Og DF vil bruge klimapenge på forskning frem for hurtige løsninger. Få overblik over morgennyhederne i dansk politik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en onsdag, hvor en stor del af DR’s medarbejdere vil blive fyret. Og hvor tv-folk står klar ude foran Socialstyrelsen i Odense fra morgenstunden.

Nyhedsbilledet denne morgen er nemlig fyldt med sagen om en betroet medarbejders tilsyneladende svindel med satspuljemidler for 111 millioner kroner.

Den 64-årige kvinde er på fri fod i udlandet, men har drevet stutteri i mange år og havde ifølge Jyllands-Posten dyre biler i carporten. Nu kan Ekstra Bladet også fortælle, at medarbejderen fra Socialstyrelsen havde konto i Danske Bank, som i forvejen er involveret i den store sag om hvidvask.

Avisen har set dokumenter fra Børne- og Socialministeriet, hvor der blandt andet står:

”I forbindelse med en intern kontrol blev styrelsen således opmærksom på, at der var udbetalt større beløb til en konto, som efter Danske Banks oplysninger tilhører en privatperson.”

Dansk Banks pressechef vil ikke kommentere den konkrete sag.

Vi har samlet alt, hvad vi foreløbig ved om sagen her, hvor du også kan se, hvor mange penge kvinden tilsyneladende hævede år for år:

Læs også

Pengene ”flagrer i vinden”
Politiken har dykket lidt ned i Socialstyrelsens nyere historie, hvor der jævnligt har været kritik af, at det var uigennemskueligt, hvordan pengene fra satspuljen blev brugt.

Tidligere folketingsmedlem Eyvind Vesselbo (V) har for eksempel råbt op om regeringens hjemløsestrategi til 500 millioner kroner for få år siden.

”Op mod 150 millioner var et år efter strategiens afslutning ikke blevet brugt endnu, og det var meget svært at spore, hvad der skete med de ubrugte midler,” siger han til avisen.

Også Rigsrevisionen har tidligere kritiseret forvaltningen af satspuljemidler og kaldt ordningen ”unødigt kompleks og bureaukratisk”.

Økologi-professor bakker regeringen op
Og så til regeringens udspil til, hvordan Danmark skal blive CO2-neutralt i 2050. Lars Løkke Rasmussen og fem andre ministre præsenterede udspillet i går og fik ros for at være ambitiøse i forhold til at få udfaset benzinbiler og erstatte dem med elbiler.

Men der var bred kritik fra Folketingets røde partier og fra eksperter for, at regeringen ikke sætter ind over for landbrugets påvirkning af klimaet.

Det kan du for eksempel læse om hos Altinget eller Information

Regeringens hovedargument er, at hvis vi presser landbruget for meget, ryger produktionen bare ud til lande, som forurener mere end det danske landbrug, og det går ud over klimaet.

Og dét får opbakning fra en professor i agroøkologi, som Altinget har talt med. Læs mere hos Altinget: fødevarer.

DF vil forske i klima, ikke have hurtige løsninger
I støttepartiet Dansk Folkeparti er man mere skeptisk over for regeringens klimaudspil.

Klimaordfører Mikkel Dencker (DF) siger, at partiet vil bruge penge på forskning i klimavenlige teknologier. Ikke hurtige løsninger som for eksempel de lempelser for elbilejere, som regeringen lægger op til.

"Danmarks andel af den globale CO2-udledning er meget lille. Selvom vi afskaffede al vores CO2-udledning i Danmark, ville det stadig ikke rykke noget på det globale klima," siger Dencker til Altinget.

Løkke har ellers sagt, at aftalen om elbiler skal forhandles hurtigt på plads, men finansordfører for DF René Christensen siger, at man vil have spørgsmålet med i de samlede finanslovsforhandlinger. Det skriver DR.

Ny formand for statsrevisorerne
Vi skal også lige runde en navnenyhed. For Dansk Folkepartis powercouple ser ud til at sætte sig tungt på vigtige poster omkring Folketinget.

Mens Pia Kjærsgaard fortsat sidder som formand for Folketinget, kan hendes mand Henrik Thorup (DF) se frem til at blive udnævnt til formand for Statsrevisorerne.

Ifølge Politiken er både Venstre, Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Radikale enige om at pege på regionspolitikeren fra DF, når de seks politisk udpegede revisorer onsdag eftermiddag skal udpege en afløser for Statsrevisorernes mangeårige formand, SF-politikeren Peder Larsen.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 8: DR's ansatte får besked om fyringer. Det anslås, at der skal spares omkring 400 stillinger i hele DR.
  • Klokken 11.30: Ministre skal udspørges om hvidvasksagen. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om hvidvasksagen samt Finanstilsynets og SØIK's ressourcer.
  • Klokken 11.30: Finanslovsforhandlinger går i gang. Regeringen holder sættemøde med Dansk Folkeparti i Finansministeriet.
  • Klokken 12.00: EU-Kommissionen fremlægger plan for Brexit uden aftale. Europa-Kommissionen ventes at fremlægge en plan for det tilfælde, at aktuelle forhandlinger om en skilsmisse med Storbritannien ender uden aftale.
  • Israels præsident, Reuven Rivlin, besøger i dag og i morgen Danmark. Han er blevet inviteret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at deltage i markeringen af 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00