Dagens overblik: Teknologi skal ifølge Henrik Sass klare klimakrisen – glem afgifter på kød og flyrejser

NYHEDSOVERBLIK: Briterne fik i går lov til at udskyde Brexit, hvis Theresa May kan få flertal for sin Brexit-aftale, som allerede er nedstemt to gange. Og så vil Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen satse på teknologi i kampen om klimaet. Få dit overblik her.  

Henrik Sass Larsen afviser at indføre klimaafgifter for at nedbringe borgernes forbrug af eksempelvis kød og flyrejser, som flere af Socialdemokratiets kommende støttepartier ellers ønsker sig.
Henrik Sass Larsen afviser at indføre klimaafgifter for at nedbringe borgernes forbrug af eksempelvis kød og flyrejser, som flere af Socialdemokratiets kommende støttepartier ellers ønsker sig.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi skal gøre det billigere at lagre vedvarende energi, så der kan komme grøn strøm i stikkontakterne, selv når vinden ikke blæser.

Derfor skal Danmark satse stort på teknologier, mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der betragter energilagring som et "teknologisk fix" på klimaproblemerne.

"Der ligger nøglen til det meste," siger han til Jyllands-Posten.

Sass Larsen afviser samtidig at indføre klimaafgifter for at nedbringe borgernes forbrug af eksempelvis kød og flyrejser, som flere af Socialdemokratiets måske kommende støttepartier ønsker sig.

"Der er folk, som arbejder med miljø, som mener, at vi skal se os selv som katolsk syndige typer, der har forbrudt os mod en aftale mellem Gud og menneskeheden, så derfor skal vi betale for vores synder ved at fryse noget mere og spise noget mindre. Sådan en attitude, hvor man tøffer rundt med bøjet hoved, har jeg aldrig haft," siger han.

Briterne får lov til at udskyde Brexit, hvis …
Briterne får et par uger længere til at beslutte, hvad det er for en Brexit, de gerne vil have, skriver Altinget.

Efter i otte timer i streg at have endevendt alle scenarier, jongleret med datoer og overvejet fordele og ulemper ved bare at gøre kort proces og lade tiden løbe ud for briterne som planlagt 29. marts, besluttede EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften at tilbyde May to ting.

Hvis hun kan få stemt den udtrædelsesaftale med EU igennem Underhuset i næste uge, som de britiske folkevalgte allerede har afvist to gange, får hun udsat Brexit-datoen til 22. maj. Det giver hende tid til at få styr på det praktiske omkring den britiske exit. 

Sker det ikke, vil EU-lederne give hende en forlængelse til 12. april til at lægge en ny plan. 

”Indtil den dato er alle muligheder på bordet, og klippeafgrundsscenariet er udsat,” sagde Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd.  

Læs også

DF-profil kritiserer EU-dækning i ny bog
Medier, journalister og eksperter i Danmark bedrager og fordrejer debatten om EU.

Sådan lyder skudsmålet fra Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-Parlamentet, Anders Vistisen, i en debatbog, som om godt en uge bliver husstandsomdelt til 240.000 danske hjem, skriver Berlingske.

'Det store EU-bedrag - mediernes fortielser og fordrejninger', som bogen hedder, er finansieret af EU-midler og dermed skattekroner. Den kommer cirka to måneder før valget til Europa-Parlamentet.

"Jeg syntes, der var for meget indspisthed, og det var en følelse, som jeg blev mere og mere frustreret over," siger han til Berlingske

I Berlingske afviser flere professorer, at Vistisen har ret i, at medierne overvejende er pro-EU.

"Hvis man havde lyst til at lave den modsatte historie – at medierne var imod EU – kunne man også sagtens finde eksempler på det," siger professor i journalistik og medieforsker ved Roskilde Universitet Mark Ørsten til Berlingske.

S: Troels Lund drukner os i temamøder om nedslidning
Socialdemokraterne efterlyser reelle forhandlinger om tidlig tilbagetrækning, arbejdsmiljø og førtidspension, som forventes at være en af statsministerens opgaver, der skal løses, før han vil udskrive valg.

"Vi har været klar til at gå i realforhandlinger længe, både på førtidspension, arbejdsmiljø og åbenlyst på tilbagetrækning. Men Troels Lund har kørt samme model i alle forhandlingsforløb, som groft sagt går ud på, at han drukner os i temamøder. Vi er slet ikke nået til at diskutere politik. Der sker ingenting, det er bare snak," siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til Altinget: arbejdsmarked.

Socialdemokratiet kan dog ikke selv svare på, om man er klar til at indgå en aftale om forbedret seniorførtidspension.

Seks nedslag fra KL-topmøde 
Den stod på valgkamp, velfærdpres og vedtægtsballade, da "kommunernes hemmelige loge" mødtes til KL-topmøde i Aalborg.

Altingets egen kommunalredaktør, Kim Rosenkilde, guider dig med seks nedslag igennem de vigtigste begivenheder fra gårdagens topmøde mellem kommunerne og regeringen.

Læs hele artiklen her på Altinget: kommunal.

Dagens must-read: Mød Susanne fra Folketingets Kiosk
Få et sjældent indblik i en af Folketingets mere skjulte funktioner. Men som også er en livsvigtig funktion, når eksempelvis ryge- eller sliktrangen bliver for stor – eller man har glemt gaven til aftenens fest. Man kan også få sig en sludder om stort og småt.

Mød Susanne fra Folketingets kiosk her.

Det sker i dag:

  • Kommunalpolitisk Topmøde 2019 afsluttes i dag i Aalborg Kongres og Kultur Center. Her samles omkring 1.500 kommunalpolitikere og topchefer fra alle landets kommuner samt ministre, folketingsmedlemmer, organisationer med mere.
  • Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir har meddelt, at de i dag holder fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads for at støtte de ofre, der for en uge siden blev dræbt til fredagsbøn i New Zealand. Som modreaktion har partiet Stram Kurs meddelt, at de møder op på pladsen og brænder koranen af.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00