Dagens overblik: Thulesen Dahl fortryder og vil i regering næste gang

NYHEDSOVERBLIK: Næste gang vi får muligheden, går vi i regering, lover DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Og Radikale kræver mere tempo fra regeringens side, mens Enhedslisten ønsker sig et naturråd. Få dit overblik her. 

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan godt se sig i en borgerlig regering. Spørgsmålet er, om den formentlig kommende V-formand Jakob Ellemann-Jensen giver ham tilbuddet, hvis han ellers når magtens tinder igen.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan godt se sig i en borgerlig regering. Spørgsmålet er, om den formentlig kommende V-formand Jakob Ellemann-Jensen giver ham tilbuddet, hvis han ellers når magtens tinder igen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Dansk Folkeparti har været på selvransagelses-roadtrip i landet hos baglandet, efter at partiet blev noget nær massakreret ved folketingsvalget, hvor man blev mere end halveret.

Hvad gjorde vi galt? Og hvordan får vi vælgerne tilbage? Spørgsmålene har presset sig på for partiet, der ellers notorisk er kendt for at vide, hvilken vej vinden blæser ude i de danske haver.

Dagen før Dansk Folkepartis landsmøde kan formand Kristian Thulesen Dahl løfte sløret for nogle af konklusionerne fra mødet med baglandet.

”Vi skulle være gået i regering i 2015,” siger han til Avisen Danmark. Partiet blev i 2015 landets største borgerlige parti med 21,1 procent af stemmerne, men mente selv, at man kunne opnå mest indflydelse uden for regeringenskontorerne.

”Vi bliver i fremtiden nødt til at gøre det klart, at vi vil være et parti, som – hvis der kommer et borgerligt flertal igen – vil være klar til at gå i regering,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen skal overbevise et frustreret bagland
Og det kan da også blive et atypisk landsmøde for Dansk Folkeparti, der i mange år har haft medvind og fremgang i målingerne.

For en gang skyld risikerer DF-ledelsen kritik på partiets årsmøde, og Kristian Thulesen Dahl bliver tvunget til at konfrontere de ømme punkter, fortæller Altingets politiske kommentar, Erik Holstein, i dagens udgave af Ajour: Spørgsmålene er blandt andre, om hans parløb med Mette Frederiksen var en forkert strategi, eller der er andre grunde til partiets katastrofe.

Læs også
 

R til regeringen: Det går for langsomt
Radikale, der også holder landsmøde i weekenden, er ikke tilfreds med tempoet hos regeringen.

Derfor har partiet med Morten Østergaard i spidsen fremlagt et nyt udspil kaldet 'Fra håb til handling' med 15 mål, der rummer mål med overskrifter som "mindre udledning af CO2 fra landbrug og transport" og "færre lever i fattigdom".

"Når vi føler behovet for at sætte de her mål konkret op, så er det også, fordi vi oplever, at socialdemokraterne synes, at forståelsespapiret er rigeligt: At det er en fireårsplan. Det er det altså ikke for os," siger han ifølge BT til Ritzau.

Her kan du læse mere om de 15 punkter.

Ud over det får du lige to af Radikales krav til regeringen, som du kan læse om i Altinget:

By-Socialdemokratiet bløder
Også Socialdemokraterne mødes i denne weekend – partiet kalder det bare for en kongres. 

Selvom Mette Frederiksens første tid som statsminister har været præget af succes, har By-Socialdemokratiet et blødende sår, og om et år vil der være utilfredshed i baglandet, fordi regeringen har måttet sluge kameler, skriver Peter James Stark, der er tidligere rådgiver i partiet, i Altinget: "Socialdemokratiet står historisk svagt i byerne, og der ligger en kile til utilfredshed her." 

EL kræver nyt naturråd
Hvis den truende naturkrise skal vendes, er der brug for at få de bedste løsninger i spil.

Det mener Enhedslisten, der derfor foreslår, at der oprettes et uafhængigt biodiversitetsråd, som skal rådgive politikerne.

"Vi ved desværre fra masser af undersøgelser, at vores natur er uhyggeligt presset. Og det skal vi have gjort noget ved klogest muligt. Derfor er vi nødt til at have forskere, der sidder tæt på det politiske apparat, som kan rådgive om, hvad vi skal passe på," siger miljøordfører Mai Villadsen til Altinget.

Socialdemokraterne og resten af støttepartierne er positive over for ideen om et naturråd.

Borgen skal flage for FN og EU 
Et flertal i Folketingets Præsidium har besluttet at ændre reglerne for flagning i Folketinget, skriver Altinget.

Fremover skal der ved særlige lejligheder kunne flages for både EU og FN, og Folketingets formand er åben for en dag at udvide med flere flag.

"Samfundet ændrer sig i hurtig takt, og Folketinget skal følge med. Hvis der viser sig et stærkt ønske om, at vi markerer andre begivenheder ved at hejse andre flag, er jeg indstillet på at se på det," siger Henrik Dam Kristensen i en pressemeddelelse.

Den tidligere formand Pia Kjærsgaard havde ellers droppet at flage med de to flag.

Det sker i dag: 

  • Klokken 9:30: Udenrigsminister Jeppe Kofod er i samråd om først den juridiske betydning af Marrakesh-aftalen og derefter om, hvilken linje S-regeringen vil føre i EU-politikken.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00