Dagens overblik: Tidlig pension er alligevel mulig i denne valgperiode, vurderer ministerium nu

NYHEDSOVERBLIK: Beskæftigelsesministeriet vurderede tidligere, at man ikke kunne indføre tidlig pension for nedslidte uden at bryde det store velfærdsforlig. Men det er alligevel muligt, lyder det i nyt svar. Få det hurtige overblik over morgenens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen derude, her er torsdag morgens korte rids af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som er i fokus på flere måder i dag.

Han er manden, der skal føre Socialdemokratiets mærkesag om ret til tidligere pension for nedslidte, ud i livet. Og nu har han tilsyneladende fjernet en af de første sten på vejen, skriver JP.

Det har nemlig hidtil været vurderingen, at S slet ikke kunne gennemføre planerne i denne valgperiode uden at bryde det store velfærdsforlig, som blandt andet medfører stigende pensionsalder i takt med befolkningens stigende levetid.

Beskæftigelsesministeriet skrev i marts – mens VLAK sad på regeringsmagten – i et svar til Folketinget, at det "vil afhænge af den konkrete model", om en differentieret pensionsalder kan indføres uden om forliget.

I april blev tolkningen strammet en smule. Nu skrev embedsværket i et notat, at "det ikke er muligt" at indføre en differentieret pensionsalder inden for forliget.

Men nu har Socialdemokratiet overtaget regeringsmagten, og embedsværket er igen blevet spurgt, hvad der kan lade sig gøre. Og nu lyder vurderingen fra Beskæftigelsesministeriet, at "det vil være muligt" at indføre "en ny ordning med en ret til tidligere pension for en gruppe borgere".

"Vi har kigget på forligstolkningen og har set på, hvad der skal til, for at man kan lave det her uden at skulle vente til 1. januar 2024, inden noget kan træde i kraft. Og det er tydeligt at se, at det kan man rent faktisk godt," siger Peter Hummelgaard.

Ifølge JP og en ekspert, avisen har talt med, afhænger det hele af, om man indfører en decideret tidligere folkepension og dermed ændrer det eksisterende forlig, eller om man indfører en ny ordning, som bygger oven på det eksisterende. Det sidste kan godt lade sig gøre uden at bryde forliget.

Få en grundig forklaring her

Politikere kritiserer SAS
"Har du ikke hørt om den lov, der hedder jungleloven? Jungleloven, den lever herude. Det vil sige, at du ikke forstår, at der kun er én fagforening, vi er medlem af herude?"

Den svada blev en bagagemedarbejder i SAS udsat for, fordi vedkommende ikke var medlem af 3F ligesom de andre bagagemedarbejdere i lufthavnen. Det var næstformanden for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup, der fyrede den af, og lydfilen har været offentliggjort i Berlingske.

Og nu er en række borgerlige politikere stærkt utilfredse med, at sagen førte til, at SAS trak den ansatte hjem fra Københavns Lufthavn. Det skete, fordi hans 3F-kolleger i SAS’ bagagehåndtering gik i strejke - en dyr omgang for luftfartsselskabet. 

"Det er en katastrofe. Tænk at sende en medarbejder hjem, som gør sit arbejde ordentligt, blot fordi vedkommende vælger en anden fagforening," siger Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, til Berlingske.

Også Rasmus Jarlov (K) er vred over forløbet. Og flere Venstre-politikere, blandt andre Sophie Løhde, kritiserer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for at være passiv i sagen.

Men det hverken kan eller vil han gøre, siger ministeren.

"Først vil jeg understrege, at jeg ikke kan og heller ikke vil blande mig i konkrete tvister på en arbejdsplads. Det har vi et fagligt system til at afgøre. Når det er sagt, så er reglerne jo sådan, at det står frit for enhver, hvilken fagforening vedkommende vil melde sig ind i," skriver Peter Hummelgaard i et skriftligt svar til Berlingske. 

Regeringen påtænker regning til arbejdsgivere
Og mere arbejdsmarked: For regeringen arbejder i øjeblikket på sit udspil til finanslov, og her kan der komme til at ligge en stor regning til landets arbejdsgivere.

Hvis man som arbejdsgiver har en medarbejder, der er sygemeldt i lang tid, skal man i dag selv betale for sygedagpengene til medarbejderen i de første 30 dage. Men regeringen har en ny model på tegnebrættet, hvor den periode kan blive forlænget med ti dage, så den bliver på 40 dage i alt. Det kan koste arbejdsgiverne en halv milliard kroner om året.

Det fremgår af et internt regeringsnotat, som Altinget er i besiddelse af.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langtfra begejstret over regeringens planer.

"Det vil være med til at sænke beskæftigelsen, fordi man øger omkostningen ved at have medarbejdere ansat. Så det kan godt være, at man kan få et eller andet regnestykke til at hænge sammen nu og her, men på længere sigt svækker det Danmark," siger underdirektør Erik Simonsen til Altinget.

Læs også

Borgmestre til S: Skrot håndtrykslov
Op til Socialdemokratiets kongres i den kommende weekend lægger flere S-borgmestre nu afstand til den stærkt omdiskuterede håndtryks-lov, som trådte i kraft i år.

Loven indebærer, at personer, der ansøger om dansk statsborgerskab, skal give hånd til en borgmester eller embedsmand ved en grundlovsceremoni.

Men nu appellerer de til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om at skrotte loven.

"Jeg håber virkelig, at ministeren lige overvejer en ekstra gang, om det ikke er for udansk, at man skal give håndtryk for at være værdig som dansk statsborger," siger eksempelvis borgmesteren i Thisted, Ulla Vestergaard (S) til DR.

Flere partier er åbne for at forbyde smage i e-cigaretter
Og så til de uskyldigt udseende e-cigaretter, som måske alligevel ikke er så uskyldige endda.

I hvert fald er regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, nu åbne for at forbyde smage i e-cigaretter. Det er nemlig et problem, at e-cigaretter med smage som lakrids, vingummi eller chokolade virker appellerende for børn og teenagere, mener partierne.

"Der er ingen tvivl om, at der er en skadelig virkning af e-cigaretter, og at smagene bliver tilsat for at tiltrække unge rygere, og det er vi klar til at sætte en stopper for," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til Ritzau.

Det sker i dag

  • Gruppemøder
  • 10: Møde i folketingssalen
  • 10.15: Åbent samråd om EasyTranslate
  • 11: Åbent samråd om fortsat anvendelse af Kangerlussuaq
  • 13: Åbent samråd om plejeforældres ytringsfrihed
  • 15: Åbent samråd om tilbagebetalingskrav for udbetalte patienterstatninger
  • 19: Kandidater til partitoppen i Venstre besøger Region Nordjylland.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00