Dagens overblik: Tidligere chef i efterretningstjenesten står frem med opsigtsvækkende vidnesbyrd om Tibetsagen

NYHEDSOVERBLIK: Det var en planlagt strategi, at Tibet-demonstranter skulle forhindres i at demonstrere ved et kinesisk statsbesøg i 2012, siger en daværende leder i Forsvarets Efterretningstjeneste. Justitsministeren er utilfreds med, at Folketinget ikke bakker op om nye coronatiltag. Og Tesfaye vil i gang med "anden halvleg" af integrationsdebatten. Få morgenoverblikket.

På hvilket niveau blev besluttet, at Tibet-demonstranter ikke måtte ses, da den kinesiske leder besøgte Danmark i 2012? Højt oppe, siger en tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste nu. Billedet er ikke fra dengang, men er et nyere billede fra en demonstration i 2019.
På hvilket niveau blev besluttet, at Tibet-demonstranter ikke måtte ses, da den kinesiske leder besøgte Danmark i 2012? Højt oppe, siger en tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste nu. Billedet er ikke fra dengang, men er et nyere billede fra en demonstration i 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til den daglige gennemgang af de vigtigste politiske nyheder helt kort.

Vi begynder med den rokade, Mette Frederiksen i går gennemførte i sine ministerier. Som ny indenrigs- og boligminister bliver Kaare Dybvad nu en tungere minister med en mærkesag, som er højt prioriteret for regeringen: At mindske skellet mellem land og by.

Altingets politiske kommentator kalder det en "logisk" rokade og et stort skulderklap til Dybvad. Læs mere i analysen her.

Øvelsen betyder også, at det flyttes rundt på departementschefer. Det kan du læse om her.

Og her kan du se, hvilke sagsområder der ryger ind under henholdsvis Astrid Krag og Kaare Dybvad. Og hvad der flyttes væk fra Magnus Heunicke.

Nye oplysninger i Tibet-sagen
I Berlingske kan man læse, at en daværende leder i Forsvarets Efterretningstjeneste står frem med oplysninger i Tibet-sagen, som han aldrig har fortalt om før. Det sker ni år efter, at demonstranter blev forhindret i at vise deres utilfredshed med Kinas behandling af Tibet ved et kinesisk statsbesøg i København.

En kommission konkluderede for flere år siden, at der ikke var grundlag for at sige, at det var konsekvens af en konkret strategi planlagt på højt niveau i politiet eller regeringen.

Men det er lige netop, hvad det var, mener den tidligere FE-leder, Steffen Wied.

Han fortæller, at FE's ledelse et par dage før statsbesøget i 2012 modtog en skrivelse om, at demonstranter skulle skjules for den kinesiske statsleder og Tibet-flag og andet materiale gemmes væk.

Den direkte ordre til ulovligheder kom angiveligt fra politiets topledelse. Muligvis direkte fra Udenrigsministeriet.

Læs hele historien her.

Statsministeren: Vi skal i dialog med Pfizer 
Danmark får ikke det aftalte antal vacciner fra producenterne Pfizer og BioNTech, mener statsminister Mette Frederiksen (S). Men hun mener ikke, at Danmark umiddelbart skal kaste sig ud i en retssag eller juridisk gøre indsigelse, selv om Pfizer fastholder, at firmaet lever op til den oprindelige aftale.

"Jeg vil ikke afvise nogle skridt. Men det vigtigste lige nu er at have en meget intens dialog med Pfizer om, hvordan vi sikrer, at der bliver sat skub i leverancerne. Vi er så afhængige af Pfizer lige nu, og det er i øvrigt en rigtig god vaccine, de har udviklet, ser det ud til," sagde Mette Frederiksen til pressen ifølge Ritzau efter et EU-topmøde om corona torsdag.

EU-lande afviser vaccinepas
Selv om flere lande er godt i gang med at vaccinere befolkningen mod corona, er tiden ikke moden til at diskutere, om EU-borgere skal kunne rejse i EU med et vaccinepas, der dokumenterer, at man har fået vaccinen.

Det var meldingen fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen efter topmødet torsdag. Hun konstaterede, at EU-landene ikke er parate til den diskussion endnu, skriver Ritzau.

Ursula von der Leyen påpeger, at spørgsmålet om vaccinepas er vanskeligt, da det vil splitte befolkningerne i to: De vaccinerede og de ikke-vaccinerede.

Coronavikar kom ikke hjem til jul
Som Altinget i de seneste uger har afdækket, har staten hyret hundredevis af vikarer til blandt andet at hjælpe med smitteopsporing. Men de er ansat uden ret til løn under sygdom, og arbejdsforholdene har flere steder været  kritiseret for at øge risikoen for coronasmitteudbrud.

Nu står en af vikarerne frem i et interview og fortæller om sin oplevelse:

Læs også

Tesfaye vil have ny værdikamp 
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil nu i gang med "anden halvleg" af integrationsdebatten. Det skriver han i en kronik og uddyber i et interview med Jyllands-Posten.

Hovedbudskabet er, at islam i højere grad skal tilpasse sig Danmark end omvendt. Tesfaye og resten af regeringen vil derfor snart komme med lovforslag til eksempelvis at tage et opgør med muslimske friskoler, og så opfordrer ministeren skoleledere og andre til selv at tage kampene i hverdagen, hvis eksempelvis muslimske piger ikke må være med til svømning.

Læs interviewet her.

Partier afviser regeringens coronaforslag
På et møde torsdag foreslog regeringen tre nye tiltag mod coronasmitte:

Ti dages tvungen isolation, når man rejser ind i Danmark fra udlandet. Mulighed for at indføre krav om mundbind udendørs i offentligheden. Og mulighed for at kræve tvungen karantæne og test af folk, der har været i større grupper, hvor der er blevet konstateret smitte. Det skriver JP og Berlingske.

Men et flertal i Folketinget afviste forslagene, og det vækker utilfredshed hos justitsminister Nick Hækkerup (S).

"Jeg er overrasket over, at de tager så let på smitteudviklingen og på den situation, vi står i. At man er så relativt løs i koderne, når det kommer til, hvem der kan rejse ind i Danmark og risikerer at bringe smitte med sig, når vi ellers har lagt så mange begrænsninger på danskernes hverdag," siger Hækkerup til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Statsminister Mette Frederiksen (S) skal i Folketingssalen svare på spørgsmål om regeringens værdipolitik efter forespørgsel af blandt andre Pia Kjærsgaard (DF).

  • Klokken 13: Afhøringer fortsætter i Tibetkommissionen. Fredag afhøres tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00