Dagens overblik: Togfonden kan være i live igen, og minister vil droppe ordet "ghetto"

NYHEDSOVERBLIK: Den nye transportminister genopliver togfonden, så nu er spørgsmål om timemodellen og Billund-banen i spil igen. Og boligministeren vil droppe ordet ghetto. Få tirsdagens politiske overblik.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God formiddag og velkommen til overblikket på en tirsdag, hvor flere af de nye ministre er på banen.
Vi lægger ud med Benny Engelbrecht (S), der som transportminister lægger an til at genoplive et projekt, der ellers kort før valget så ud til at lide døden.
Det handler om forliget om Togfonden, som SRSF-regeringen indgik med Enhedslisten og DF i 2014. I foråret trak DF sig så fra aftalen med de røde for at indgå en trafikaftale med de borgerlige.
Men med valget skiftede flertallet, og derfor er der nu igen flertal for Togfonden, konstaterer den nye minister. Det skriver Berlingske og Børsen.

Engelbrecht vil derfor indkalde partierne til et møde efter sommerferien.

Et af de store mål i Togfonden er at sørge for, at der kun er en times transport mellem landets største byer, København-Odense, Odense-Aarhus, Aarhus-Aalborg og Odense-Esbjerg.

Om det stadig er et mål for S, svarer Benny Engelbrecht i Berlingske:

Jeg er rystet over, at en nyvalgt minister går ud og beskylder store toneangivende virksomheder for at snyde på vægten

Lars Storr-Hansen
Adm. direktør i Dansk Byggeri

"De målsætninger, som er i Togfonden, om at sikre mere stabil drift, rettidig drift og ikke mindst en hurtigere transport mellem landsdelene, er min rettesnor."

"Hvordan vi præcis gør tingene i den sidste detalje, det er selvfølgelig op til de partier, som er en del af forligskredsen," siger han.

Som en del af den blå trafikaftale - og på DF's initiativ - blev det besluttet at bygge en jernbane mellem Billund og Vejle. Men det er voldsomt dyrt i forhold til, hvad samfundet får ud af banen, lød kritik fra eksperter. Derfor vil Radikale nu have droppet planerne, skriver Børsen.

Ny boligminister dropper ordet ghetto
Det bør være slut med at bruge ordet "ghetto" om de udsatte boligområder. Det siger boligminister Kaare Dybvad (S) i dag i et interview med Politiken.

"Som minister vil jeg som noget af det første stoppe med at bruge ghetto som begreb," siger ministeren.

"Når man har været derude og set folk kæmpe for at få tingene til at hænge sammen, er det tydeligt, at det påvirker dem at bruge det negative udtryk. Og jeg vil som minister ikke stemple dem," siger Dybvad.

Han understreger dog, at han står ved den samlede pakke af såkaldte ghettolove, som blev vedtaget sidste år.

Der indgår ordet ghetto mange gange, og der opdeles ghettoerne i kategorier som hårde ghettoområder, ghettoområder og udsatte boligområder.

En vaskeægte føderalist
I en sommerferietid skal der også være tid til andet end nyheder. Og i dag kan vi anbefale at læse Altingets portræt af den kvinde, som forventes at skulle lede Europa i de kommende fem år.
Her kan du læse, hvorfor Ursula von der Leyen vækker dyb respekt for sin måde at arbejde på. Hvorfor hun ikke just er elsket. Hvorfor hun kan vise sig som en særdeles stærk kommissionsformand. Og hvorfor hun kan siges at være en "quereinsteiger".

Læs også

I næste uge stemmer Europa-Parlamentet om, hvorvidt de kan godkende hende som formand for EU-Kommissionen.

Dansk Byggeri rystet over ny ministers udmelding
Men der er også flere danske ministre i medierne i dag. Den nye børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) gør sig bemærket i flere sammenhænge.

For det første har hun lagt sig ud med Dansk Byggeri, som nu reagerer kraftigt på udtalelser fra ministeren.

Rosenkrantz-Theil sagde mandag til 3F, at store entreprenørvirksomheder som Aarsleff, MT Højgaard, NCC og Arkil tager for få lærlinge ind, og at de ikke lever op til deres uddannelsesansvar. Ifølge ministeren får virksomhederne det til at se ud som om, at de har flere lærlinge, end de reelt har og kalder det "kreative regnemetoder".

Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, finder ministerens udtalelser rystende, skriver Avisen Danmark.

"Jeg er rystet over, at en nyvalgt minister går ud og beskylder store toneangivende virksomheder for at snyde på vægten og sno sig uden om deres uddannelsesansvar. Det hører ingen steder hjemme,"siger han.

Minister vil underlægge bloggere de presseetiske regler
I en helt anden boldgade reagerer børne- og undervisningsministeren på en konkret sag om presseetik for bloggere.

Forleden vakte det nemlig opsigt og forargelse, at den kendte blogger Fie Laursen har lagt et selvmordsbrev på sin Instagram med 335.000 følgere.

Brevet fik omkring 30.000 kommentarer og nåede at ligge på det sociale medie i knap to døgn, inden det mandag middag blev taget ned.

Sagen viser behovet for, at profiler på sociale medier med mange følgere skal underlægges de presseetiske regler. Det siger minister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til DR.

"Så ville hun (Fie Laursen, red.) kunne blive stillet til ansvar over for straffeloven i forbindelse med at lægge ting op, der går på tværs af de presseetiske regler, der påhviler en redaktør," siger ministeren.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: To mænd ventes at tilstå millionsnyd med satspuljen
    Københavns Byret har retsmøde i en sag om svindel for sammenlagt over 20 millioner kroner med penge fra satspuljen fra Socialstyrelsen og andre myndigheder. De to anklagede mænd ventes at tilstå svindlen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00