Dagens overblik: Topjurister vil ændre Grundloven

NYHEDSOVERBLIK: Justitsministeriet gav forkerte oplysninger om mordbrand, Radikale Venstre støtter den nye politiske leder efter krænkelsessager, og regeringen advarer mod nidkær gennemgang af tidligere satspuljeprojekter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

"Er det særligt demokratisk, at vi i dag som samfund har en grundlov, som stort set ingen af os har været med til at bestemme," spørger professor.
"Er det særligt demokratisk, at vi i dag som samfund har en grundlov, som stort set ingen af os har været med til at bestemme," spørger professor.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til det daglige, politiske nyhedsoverblik.

Grundloven beskytter i for lav grad borgernes grundlæggende rettigheder. Det konkluderer juridiske eksperter, skriver Berlingske.

De er med i Djøfs såkaldte jurapanel, der består af 51 juridiske kapaciteter fra universiteter, domstole, advokatbranchen og interesseorganisationer. Panelet forholder sig til Grundloven sig i en ny undersøgelse, som viser, at 49 procent angiver, at loven ikke er tidssvarende for "de beskyttede individuelle rettigheder," mens 42 procent angiver, at loven er tidssvarende.

"Er det særligt demokratisk, at vi i dag som samfund har en grundlov, som stort set ingen af os har været med til at bestemme? Allerede dér kan du spørge: Skal vi lade os regere af de døde," siger Jens Elo Rytter, som er professor i forfatnings- og menneskeret på Københavns Universitet og formand for Djøfs jurapanel, til Berlingske.

Bred opbakning til Radikales leder
Radikale Venstres nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, nyder trods Morten Østergaards sager om krænkende adfærd bred opbakning. Det fastslog landsformand Svend Thorhauge, efter at partiet i går af holdt hovedbestyrelsesmøde, skriver DR.

"Der har jo været en frustration over den situation, vi er havnet i med snak og skænderi for åbent tæppe. Men der er en meget, meget stor opbakning til Sofie Carsten Nielsen som ny gruppeformand. Og nu er der et stort ønske om, at vi taler politik, sagde Svend Thorhauge kort efter mødet.

Morten Østergaard valgte forrige onsdag at gå af som politisk leder efter en krænkelsessag mod folketingsmedlem Lotte Rod (R), og han valgte mandag at sygemelde sig fra Folketinget, efter at tre yderligere sager om krænkende adfærd kom frem.

Justitsministeriet gav forkerte oplysninger om mordbrand
Politiet undersøgte aldrig den fordoblede forsikring for passagerskibet Scandinavian, hvor 159 omkom efter en påsat mordbrand i april 1990. Det skriver Politiken.

Justitsministeriet skrev til Folketingets Retsudvalg i juni, at Københavns Politi havde oplyst, at politiet gennemførte omfattende undersøgelser af, hvorvidt skibet var forsikret for omkring det dobbelte af skibets reelle værdi. Men Justitsministeriet erkender nu, at politiet ikke har undersøgt det. Det får Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten til at kalde justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

"Alle, der har fulgt den her sag, har fået det indtryk, at myndighederne hævdede, at politiet havde undersøgt sagen grundigt. Det er stærkt forbløffende nu at få at vide, at politiet tilsyneladende ikke har undersøgt en afgørende del af sagen, og at det er en fejl, at det er blevet oplyst til Folketinget," siger Søren Søndergaard (EL) til Politiken.

Dan­mark kom­mer ikke til straks at ind­fø­re nye rej­se­reg­ler
Nye rejseregler, som EU-landenes europa- og udenrigsministre tirsdag blev enige om, passer ikke ned i en "one size fits all-mo­del". Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Jyllands-Posten.

Landene vil forsøge at ensarte retningslinjerne for rejser inden for EU. Landene er ikke forpligtet til at lave ens retningslinjer, da der er tale om en ikke-bindende juridisk henstilling, og reglerne får dermed ikke nødvendigvis betydning for, hvordan Danmark udarbejder sine rejsevejledninger.

"Det er godt, at der tegner sig enighed om større koordination af bl.a. rejsevejledninger i EU. Det har vi også selv arbejdet for. Men det er også vigtigt at sige, at det her ikke er en onesize-fits-all model, som bare kan tvinges ned over hovedet på medlemslandene," siger udenrigsministeren i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

SF og R vil kulegrave satspuljen og finde millioner til udsatte
SF og Radikale vil finde finansiering til socialområdet ved en nidkær gennemgang af tidligere satspuljeprojekter. Det skriver Altinget.

"Det kunne være en udmærket idé at få ryddet op, få genbesøgt projekterne og se, hvor mange af de indsatser, vi rent faktisk synes, skal finansieres på den måde, og om der er penge at finde," siger socialordfører Rasmus Helveg Petersen (R).

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) advarer mod "den opfattelse, at der skulle ligge store summer og gemme sig rundt omkring, som kan kulegraves frem fra fortidens satspuljeaftaler".

Flertal støtter forsøg med frilandsbyer
Et flertal i Folketinget støtter Landdistrikternes Fællesråd, Sammenslutningen af Danske Småøer og landdistriktsforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet  forslag om at give ti små samfund fire års frihed fra love og regler, som forhindrer udvikling, skriver Jyllands-Posten.

Det kan være frihed fra strandbeskyttelseslinjen, der forhindrer nybyggeri på øer, frihed fra planloven for at kunne udstykke grunde til boliger på en mark ved en landsby eller frihed fra styrelsesloven til at etablere lokal ældrepleje.

"Vi har faktisk talt om muligheden, og det er helt oplagt en god idé. Jeg tror, det er vigtigt, at det bliver de små samfund, der fortæller os, hvilke friheder de kunne ønske sig," siger landdistriktsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

Det sker i dag:

  • Et socialt trepartstopmøde forventes at finde sted i EU. Det er et forum for dialog mellem EU-institutionerne på formandsniveau og de europæiske arbejdsmarkedsparter på topledelsesniveau. Topmødet ledes i fællesskab af formanden for Det Europæiske Råd, formanden for Europa-Kommissionen og stats- eller regeringschefen fra det roterende formandskab.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00