Dagens overblik: Topledere til Mette Frederiksen – "Skattetrykket i Danmark er usundt højt"

NYHEDSOVERBLIK: Danske topchefer frygter, at skattetrykket vil stige med en ny regering. Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten forhandler nu om et 15 siders dokument, der skal være rettesnor for en ny regering. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en besked fra landets topchefer til Mette Frederiksen – og hendes måske kommende nye regering.

Toplederne mener, at det nuværende skattetryk i Danmark allerede er usundt højt. Og så frygter de, at det vil stige i de kommende år, når valgløfter skal indfris og finansieres.

Det skriver Berlingske på baggrund af sit toplederpanel.

Her 925 topchefer blevet spurgt ind til skattetrykket, hvoraf 73 procent har svaret, at det er for højt. 74 procent svarer, at de tror, at det vil stige i den kommende regeringsperiode.

Det er ikke selskabsskatten, som toplederne synes, er for høj. Det er derimod skatten på arbejde, der er så høj, at den er med til at hæmme den danske økonomi ifølge lederne.

"Jeg synes, at skattetrykket i Danmark er usundt højt. Selskabsskatten er sådan set fair nok, men jeg synes, at personskatten er alt for høj. Jeg mener i bund og grund, at dygtige folk skal have lov til at beholde lidt flere af de penge, de tjener," siger Steffen Baungaard, der er en del af panelet og investor og professionelt bestyrelsesmedlem.

Læs hele historien her

Regeringsforhandlingerne: Udkast til aftale ligger på bordet
Søndag forhandlede Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten i syv timer, og på bordet mellem dem lå et cirka 15 sider langt dokument.

Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen har dokumentet karakter af et udkast til en aftale, og det har lige nu arbejdstitlen "Retfærdig retning for Danmark". Hensigten med dokumentet er, at det skal agere som en rettesnor for Mette Frederiksens nye regering.

Det indeholder lige nu nogle konkrete og bindende formuleringer, men forhandlingerparterne presser på for, at der bliver tilføjet flere bindende krav – og bindende datoer for, hvornår forskellige tiltag på eksempelvis klimaområdet og udlændingeområdet skal sættes i værk.

Ifølge Berlingske er netop udlændingeområdet fortsat en af de største knaster i forhandlingerne. Søndagen blev brugt på både at drøfte ydelser til udlændinge og forholdene for børnene på Sjælsmark.

Regioner beder om hjælp til kræftundersøgelser
Danske Regioner beder nu Sundhedsstyrelsen om en hjælpende hånd til at sikre en fyldestgørende screening af kvinder for brystkræft.

Det skriver Jyllands-Posten.

Anmodningen om hjælp sker i kølvandet på, at det er kommet frem, at undersøgelserne i Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark ikke lever op til de nationale retningslinjer.

Regionerne undskylder sig med mangel på de speciallæger, der skal foretage undersøgelserne.

Kristendemokraterne stiller op til næste folketingsvalg
Selvom det igen ikke lykkedes for Kristendemokraterne at komme i Folketinget, har partiet ikke i sinde at kaste håndklædet i ringen.

På et hovedbestyrelsesmøde lørdag har partiet derfor valgt, at det vil forsøge at stille op til Folketinget igen.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Selvom valget ikke resulterede i pladser i Folketinget, er partiet nemlig tilfreds med indsatsen:

"Vi har i dag evalueret valget, og selv om vi selvfølgelig er rigtig trætte af, at vi ikke kom i Folketinget, så er vi godt tilfreds med vores indsats. Vi er gået frem i stort set hele landet og i alle kommunerne," siger Kristendemokraternes fungerende formand, Isabella Arendt, til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Isabella Arendt benyttede samtidig mødet til at annoncere, at hun går efter at blive officielt valgt som partiets formand ved landsmødet i oktober.

For at komme på stemmesedlen til det næste folketingsvalg, skal Kristendemokraterne nu i gang med at indsamle det fornødne antal vælgererklæringer.

Lodtrækning om titel og lejlighed
Målt i antal mandater er Dansk Folkeparti og Radikale blevet lige store efter folketingsvalget, hvor begge partier fik 16 mandater.

Derfor var det nødvendigt med lodtrækning, da det skulle besluttes, om det var Radikale eller Dansk Folkeparti, der skulle have pladsen som 2. næstformand i Præsidiet.

Det skriver TV 2.

Kampen stod mellem Pia Kjærsgaard (DF) og Jens Rohde (R), og der var mere end en titel på spil. Der er nemlig også forskel i størrelsen på de lejligheder, der bliver tildelt 2. og 3. næstformændene.

Vinderen af lodtrækningen blev Pia Kjærsgaard.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Regeringsforhandlingerne forventes at fortsætte med endnu et fælles møde med både Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00