Dagens overblik: Tre ministre præsenterer regeringens længe ventede børneudspil

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen løfter sløret for nyt udspil, der skal sikre, at flere børn bliver tvangsfjernet. Tiltale i Støjberg-sagen undrer en ekspert, og partier vil have koblet flere virksomheder til spiontjenestes overvågning. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Dagen i dag vil formentlig til dels komme til at stå i børnenes tegn. Onsdag middag præsenterer tre af regeringens ministre nemlig et nyt udspil under titlen Børnene Først, som har til formål at sikre tidligere og flere tvangsfjernelser af børn.

Udspillet har været undervejs i næsten et år. Det blev varslet allerede i Mette Frederiksens første nytårstale som statsminister 1. januar 2020, men sidenhen har coronakrisen forsinket præsentationen af udspillet.

Men nu er tiden kommet til, at social- og ældreminister Astrid Krag (S) flankeret af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kan løfte sløret for regeringens konkrete forslag til, hvordan det kan sikres, at flere udsatte børn bliver fjernet fra deres hjem.

Nogle af forslagene er allerede kommet frem. Blandt andet har Astrid Krag fortalt til TV 2, at regeringen foreslår, at kommunerne bliver forpligtet til at vurderes, hvorvidt de øvrige børn i hjemmet bør tvangsfjernes, når de anbringer et barn.

Partier vil have flere virksomheder tilsluttet hackerangrebsovervågning
Et stort hackerangreb i Danmark får nu partier til at efterlyse, at flere danske virksomheder bliver en del af efterretningstjenestens overvågning af hackerangreb.

Det skriver Jyllands-Posten.

Kun seks virksomheder er en del af myndighedernes sensornetværk, som har til formål at opdage, afværge og opspore cyberangreb. Det bekymrer Radikale og Dansk Folkeparti, fordi den manglende tilslutning blandt andet har gjort det sværere for myndighederne at få overblikket over det nye store hackerangreb, som har ramt 30 danske myndigheder og virksomheder.

Derfor vil de to partier nu have forsvarsministeren til at undersøge, hvordan det kan sikres, at flere virksomheder melder sig til netværket.

Læs også

Ekspert undrer sig over Støjberg-tiltale
Anklageskriftet mod Inger Støjberg (V), som Folketingets partier har formuleret, freder den tidligere udlændinge- og integrationsminister på et centralt punkt, vurderer ekspert i strafferet.

Det skriver Politiken, som er i besiddelse af det fortrolige anklageskrift, som efter planen skal vedtages i Folketingssalen i næste uge. Dagbladet har forholdt Lene Wacher Lentz, der er adjunkt i strafferet ved Aalborg Universitet, til indholdet. Hun undrer sig over, at folketingsmedlemmerne, som har skrevet tiltalen, har afskåret sig fra en skærpende omstændighed, der ifølge hende ellers ville være oplagt.

I anklageskriftet fremgår det, at det er en skærpende omstændighed i sagen, at Inger Støjberg ”afgav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget under samrådet i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg 1. juni 2017”. Instrukskommissionen har konkluderet, at Støjberg gav urigtige svar på netop det samråd, men kommissionen konkluderer også, at den tidligere minister efterfølgende fortsatte sin vildledning af Folketinget.

En gentagelse af en ugerning over et længere forløb vil typisk kunne bruges som en skærpende omstændighed, fortæller Lene Wacher Lentz. Og det er det, som politikerne har afskåret fra anklageskriftet, som i sin nuværende form vil betyde, at denne del af tiltalen mod Støjberg afgrænses til det ene samråd. Læs hele historien hos Politiken.

Ingen stor genåbning i februar
Danskerne skal ikke regne med en større genåbning af samfundet, når de nuværende coronarestriktioner udløber på næste søndag.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR Nyheder.

Selvom smittetallene og indlæggelsestallene er dalende, er der stadig risiko for, at smitten kan give problemer, hvis samfundet bliver genåbnet. Det er især den britiske mutation af coronavirussen B117, som bekymrer sundhedsministeren.

”I de lande, hvor man har genåbnet samtidig med, at den britiske variant havde kontrol over epidemien, der er det gået fuldkommen galt. Vi skal holde fast her,” siger han til DR Nyheder.

Ifølge sundhedsmyndighederne er kontakttallet for B117 på 1,07 lige nu, hvilket betyder, at smitten med denne variant er stigende.

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Social- og ældreminister Astrid Krag (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) holder pressemøde om udspillet Børnene Først.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.00: Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i samråd om fremtidens landbrug i Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00