Dagens overblik: Udkast til regeringsdokument viser, at det vil tage tid at sikre velfærdsløft

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet vil have et løft af velfærden ifølge udkast til et regeringsdokument. Men dokumentet afslører også, at partiet regner med, at det vil tage tid at komme i mål. Støjbergs ministerium bliver kritiseret af Statsrevisorerne. Få overblik over dagens nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik, hvor vi stadig venter spændt på udfaldet af de igangværende regeringsforhandlinger.

Der er indtil videre ikke sluppet meget ud fra forhandlingslokalerne. Men nu har Jyllands-Posten fået indsigt i et udkast til et regeringsdokument, der beskriver, hvad en ny S-regering vil gøre på velfærdsområdet.

Dokumentet viser, at Socialdemokratiet ikke blot vil bibeholde det nuværende velfærdsniveau. Der skal ske et "egentligt løft af velfærden", står der. Men dokumentet afslører også, at det vil tage tid at indfri det mål.

Ifølge Finansministeriets egne beregninger vil det alene koste 20 milliarder kroner at levere den samme service i de kommende år, hvor der kommer flere børn og ældre. Det svarer til næsten hele råderummet, og i udkastet noteres det også, at der løbende er behov for "at prioritere og tilvejebringe den nødvendige finansiering".

Men ifølge Jyllands-Posten indeholder udkastet ingen konkrete bud på, hvordan der skaffes nye penge.

Statsrevisorerne kritiserer Støjbergs ministerium
Udlændinge- og Integrationsministeriet har under Inger Støjberg (V) ikke i en tilfredsstillende grad sørget for at viderebringe relevante oplysninger om flygtninges helbred.

Sådan lyder kritikken fra Statsrevisorerne ifølge Information.

Kritikken kommer på baggrund af en stikprøve, som Rigsrevisionen har lavet i november 2017. Den viser, at selvom næsten hver anden flygtning i landets asylcentre er registreret med psykiske problemer, så bliver oplysningerne kun videregivet til kommunerne i en ud af 20 sager.

Læs hele historien her.

EU-Kommissionen revser Danmarks grønne ambitioner
Tirsdag uddeler EU-Kommissionen for første gang karakterer til EU-landenes nationale planer for, hvordan de vil nå EU’s fælles klimamål for 2030.

Og her vil Danmark få en venlig, men bestemt besked om at få fyldt nogle huller ud i sin plan i forhold til, hvordan man fra dansk side i praksis vil levere sin del af varen.

Det skriver Altinget.

Ifølge Altingets oplysninger stiller Kommissionen i sin karakterbog blandt andet spørgsmålstegn ved, hvordan Danmark har tænkt sig at nå sit nationale mål om en reduktion i CO2-udslip på 39 procent i de sektorer, der ikke er dækket af EU’s kvotehandelssystem. Det drejer sig om byggesektoren, transportsektoren og landbruget.

Læs hele artiklen her.

Læs også

Seneste nyt fra regeringsforhandlingerne
Forhandlingerne om en ny regering er indtil videre sat i bero. Mandag formiddag oplyste Socialdemokratiet ifølge Ritzau, at der officielt er pause i regeringsforhandlingerne uden hverken at sige, hvorfor og hvornår forhandlingerne igen vil blive optaget.

Selvom der udadtil er annonceret en pause, betyder det ikke, at der ikke stadig bliver forhandlet. Det er vurderingen fra den tidligere politiske rådgiver Henrik Kjerrumgaard til Ritzau. Han var rådgiver for Radikales Margrethe Vestager og sad selv med til regeringsforhandlingerne i 2011 med Socialdemokratiet og SF.

"Fordi de ikke sidder nede i lokalet, betyder det ikke, at de ikke forhandler. Sommetider kan man godt tage en pause en aften eksempelvis, men partierne har en interesse i at blive færdige hurtigt," siger Henrik Kjerrumgaard til Ritzau.

Han peger blandt andet på, at partierne formentlig vil være i telefonisk kontakt med hinanden for gennemgå resultaterne af de seneste dages forhandlinger.

Radikale frustrer de øvrige røde partier
Hårde krav fra Radikale er med til at skabe knas i regeringsforhandlingerne.

Det skriver Ekstra Bladet.

Mediet skriver, at en række bastante krav fra Radikale har skabt frustration blandt de øvrige partier i forhandlingerne. Blandt andet beskyldes partiet ifølge Ekstra Bladet for "at stikke en kæp i hjulet og spille ud med ting, som de andre partier ikke kan leve med".

Politisk kommentator Hans Engell bekræfter billedet over for Ritzau:

"Der er en vis irritation hos nogle af de andre partier over, at Radikale Venstre – som de oplever det – opfører sig, som om de fik 50 procent af stemmerne og ikke lidt over otte procent," siger han til Ritzau og tilføjer:

"Det kører meget fint med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Men Radikale Venstre skulle forhandle meget hårdt."

Det sker i dag

  • Klokken 12.30: EU-Kommissionen fremlægger anbefalinger til medlemslandenes klimaplaner for 2021 til 2030.
  • Klokken 15.00: Afskedsreception for Holger K. Nielsen i Folketingets restaurant, Snapstinget.
  • Klokken 16.00: Det Økonomiske Råds formandskab fremlægger vismandsrapporten 'Dansk økonomi, forår 2019', der forventes at indeholde en vurdering af dansk økonomi og offentlige finanser frem til 2025 og en analyse af kapitalindkomstbeskatningen i Danmark.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00