Dagens overblik: Udviste på Lindholm kan få støtte til færgebilletten

NYHEDSOVERBLIK: Beboerne på Udrejsecenter Lindholm kan få støtte til at betale billetten til "jævnlige" færgeafgange mellem øen og fastlandet. Ulandsorganisationer sætter omsætningsrekord. Djøf vil stække techgiganterne. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Velkommen til Altingets overblik over torsdag morgens politiske nyheder.

Dagens første historie finder vi i Berlingske, der skriver, at færgen til Udrejsecenter Lindholm sandsynligvis hverken får så høje billetpriser eller langt mellem afgangene, som flere ministre i regeringen ellers tidligere har bebudet. 

Færgen skal nemlig ifølge et notat til Folketingets retsudvalg have flere daglige afgange, for at udrejsecenteret kan oprettes inden for rammerne af blandt andet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 

Desuden skal de af Lindholms kommende beboere, der ikke har råd til “jævnlig” overfart, ifølge notatet “suppleres af en dispensations- eller tilskudsordning”. Det står i skarp kontrast til flere udmeldinger fra blandt andet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Historien får udlændingeordfører i Socialdemokratiet Mattias Tesfaye til at anklage Inger Støjberg for at have stukket danskerne blår i øjnene.

“Det ville have klædt ministeren at være mere ærlig over for de borgere, som bliver berørt af regeringen og DF's beslutning,” siger han til Berlingske. 

Danske nødhjælpsorganisationer henter rekordmange penge
Det er gode tider for de danske nødhjælpsorganisationer, der i 2017 satte ny rekord ved at omsætte for otte milliarder kroner. Det er en stigning på over 300 millioner i forhold til året før.

Det skriver Altinget

Fremgangen skyldes blandt andet, at ulandsorganisationerne er blevet markant mere professionelle, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen, der er formand for ulandsorganisationernes brancheforening, Globalt Fokus.

"De er nu absolut konkurrencedygtige med de allerbedste organisationer i hele verden. Derfor har de formået at gøre sig relevante for finansiering, som strækker sig langt ud over Danmarks grænser," siger han. 

Læs også

Djøf vil stække techgiganter med ny kommission
Fagforbundet Djøf nedsætter en ny kommission, der skal arbejde for at svække techgiganter som Facebook og Googles magt.

Det skriver Politiken

Kommissionen skal udarbejde anbefalinger til EU, Folketinget og kommunerne for, hvordan de demokratiske institutioner kan styrke borgernes retssikkerhed over for techselskaberne. Et af målene er blandt andet, at virksomhederne lettere skal kunne stilles til ansvar, når de for eksempel deler borgernes persondata uretmæssigt.

Idéen roses af CBS-professor Jan Damsgaard:

"Den digitale udvikling går så hurtigt, at den overhaler vores ordforråd og moralske kompas. Derfor skal vi have flere til at tage hånd om udviklingen," siger han.

Erhvervskvinden Stine Bosse bliver formand for kommissionen, hvor der også sidder en række professorer og mediechefer. 

Regioner har ikke opkrævet tolkegebyr på lægebesøg 
Tolkegebyret, der betyder, at folk, der har boet i Danmark i mere end tre år, selv skal betale for tolkning i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, er endnu en begrænset succes.

Både Region Midtjylland og Region Sjælland har endnu ikke indkrævet en eneste krone, ligesom to andre regioner har sat gebyret midlertidigt ud af effekt. 

Det skriver DR.

Regionernes nølen med tolkegebyret, der trådte i kraft 1. juli 2018, skyldes ifølge regionernes formænd sjusk med lovgivningen, men den undskyldning giver Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, ikke meget for. 

“Det kan jo ikke være rigtigt, at når vi laver en lov på Christiansborg, som man er imod i regionerne, så obstruerer man den og trækker tingene ud,” siger hun til DR. 

DF afviser at have sagt god for Holmene
Det er endnu for tidligt at slå fast, at Dansk Folkeparti vil støtte det stort anlagte forslag om at bygge ni nye kunstige øer syd for København. 

Det kunne man ellers foranlediges til at tro, da DF'eren Mikkel Dencker var med til at præsentere projektet mandag. Men Dencker er foruden at være Dansk Folkepartis energiordfører i Folketinget også viceborgmester i Hvidovre, og det var i den rolle, at han deltog i mandagens pressemøde.

Det skriver Børsen

"DF i Hvidovre er uden tvivl glade for den her udviklingsplan. Men DF på Christiansborg dækker alle 98 kommuner, og vi har slet ikke kendt til, at planen var på vej," siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til avisen. 

Amerikansk pensionsfond sagsøger Danske Bank
Danske Bank og fire af bankens tidligere topchefer er blevet sagsøgt af en amerikansk pensionsfond fra New York.

Det er blandt andre tidligere topchef Thomas Borgen og tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen, som søgsmålet rettes mod. 

Det skriver Berlingske

Sagsøgeren anklager blandt andet banken for at have pustet sine aktiekurser kunstigt op ved at ignorere den omfattende hvidvask, der foregik i bankens estiske filial i perioden 2007 til 2015. 

Det sker i dag

  • Klokken 10.15: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i åbent samråd huslejestigninger som følge af en amerikansk kapitalfonds opkøb af danske boligudlejningsejendomme.
  • Klokken 10.15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i åbent samråd om stigning i andelen af sort arbejde.
  • Klokken 12.00: Rumænien overtager officielt EU-formandskabet.
  • Klokken 14.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i åbent samråd om lange sagsbehandlingstider i SØIK.
  • Klokken 15.00: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er i åbent samråd om landbrugets udledning af drivhusgasser. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00