Dagens overblik: Supermagtens udenrigsminister besøger Danmark

NYHEDSOVERBLIK: Patienter kræver erstatning, erhvervsbranchen modsiger undervisningsministeren, og USA's udenrigsminister besøger Danmark. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, skal blandt andet diskuttere udviklingen i Arktis med Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, skal blandt andet diskuttere udviklingen i Arktis med Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

Velkommen til onsdagens politiske overblik.

Når USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i dag mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), bliver det ikke et høflighedsmøde.

"Vi skal sammen se på udfordringerne i de arktiske område, både økonomiske og sikkerhedspolitiske. Det er vigtigt, at vores samarbejde er præget af lavspænding. Det er ikke et høflighedsmøde, men et møde, hvor vi tager bestik af en verden, der er i hastig forandring," sagde Jeppe Kofod på et pressemøde i går.

Jeppe Kofod deltog på pressemødet med Grønlands naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana. Selvom de tre politikere understregede, at de vil gøre fælles front, anerkendte Steen Lynge, at der er uenigheder i Rigsfællesskabet. 

"Der vil være interessekonflikter ind i mellem, men det må vi løse. For den grønlandske regering er det vigtigt, at den økonomiske udvikling ikke hindres, fordi der er uenigheder i Rigsfællesskabet. Så må vi hver især nå til enighed. Sikkerhed betyder selvfølgelig noget, det kan man ikke komme udenom. Men udviklingen for befolkningen må ikke tage skade af de enkeltes interesser," sagde han.

Mike Pompeo skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) for at diskutere håndtering af coronavirus og forholdet til Kina og skal bagefter mødes med Jeppe Kofod, Steen Lynge og Jenis av Rana for at drøfte det arktiske samarbejde.

Flere patienter kræver erstatning
Antallet af patienter, som krævede erstatning for fejlbehandling, steg i 2019 med ni procent sammenlignet med året før. Sammenlagt er der tale om 11.500 anmeldelser, skriver Berlingske.

Også antallet for utilsigtede hændelser, som eksempelvis kan dække over fejlmedicinering, steg med 14 procent i 2019. Det fremgår af årsrapporter fra Patienterstatningen og Dansk Patientsikkerhedsdatabase.

Det samlede antal afsluttede sager om utilsigtede hændelser endte sidste år på 222.289, og udviklingen vækker bekymring hos Danske Patienter, som mener, at tallene et udtryk for, at det danske sundhedsvæsen er presset.

"Meget tyder på, at de tal er udtryk for, at vi har et presset sundhedsvæsen. Medarbejderne har simpelthen for travlt, og så sker der flere fejl, som risikerer at gå ud over patienterne. Derfor er der brug for både flere ressourcer og nye strukturer, som kan fange og forhindre de fejl," siger Danske Patienters direktør, Morten Freil, til Berlingske.

Ngo: Danmarks EU-krav svækker grøn omstilling
Danmarks krav om at holde EU-udgifterne nede risikerer at svække den grønne omstilling. Det mener paraplyorganisationen Climate Action Network Europe i Politiken.

Danmark og statsminister Mette Frederiksen (S) har sammen med Holland, Østrig og Sverige udgjort den såkaldte sparebande, som under det netop afsluttede EU-topmødet har kæmpet for at holde EU-udgifterne nede.

EU's stats- og regeringsledere indgik tirsdag aftalen om EU's budget for 2021 til 2027 og genopretningsfonden, som skal bringe medlemslandene ud af den økonomiske krise i kølvandet på coronaepidemien.

"Der var så meget slagsmål om finansiering, at de ikke fik klimaet med. Først kom beløbet, og så var der et langt tomrum, inden vi nåede til klimaet på prioriteringslisten," siger Markus Trilling, Climate Action Network Europes koordinator for finansiering og politik, til Politiken.

Erhvervsbranchen modsiger undervisningministeren
Eksperter og erhversbranchen modsiger undervisningminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som mener, at flere praktikpladser skal lokke unge mod erhvervsuddannelserne. Det skriver Børsen.

Ministeren mener, at bedre muligheder for praktisk erfaring med fagene vil fjerne en stor del af tvivlen hos unge, som skal vælge mellem værktøjet eller studenterhuen.

Men en stor del af erhvervsuddannelserne mangler elever til at udfylde praktikpladser, vurderer formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Ole Heinager.

"At der mangler praktikpladser, det er for mange brancher simpelthen løgn. Den største fejl ved at sige det er, at de unge bliver skræmt væk på forhånd. Der er rigtig mange brancher, hvor vi simpelthen ikke får elever nok," siger han til Børsen.

Lone Dybkjær er gået bort
Tidligere miljøminister og medlem af Europa-Parlamentet Lone Dybkjær er død. Hun blev 80 år gammel. Det meddelte hendes mand, Poul Nyrup Rasmussen, i går.

Hun blev den første kvindelige minister, den første miljøminister og den første EU-parlamentariker for Radikale Venstre. Hendes partikollega, Marianne Jelved, og hendes parlamentariske kollega, Bertel Haarder, beskriver i en nekrolog i Altinget, at Lone Dybkjær satte sit præg på dansk politik med markante holdninger, politisk talent og uhørt vedholdenhed.

"Hendes styrke var, at hun var den kvinde, som hun var, og hun blev ved med at være det hele tiden. Hun gik efter de mål, som hun havde sat sig for. Så måtte hun tage kampen, hvor end den så kom. Styrken var hendes stædighed og vedholdenhed," siger Marianne Jelved.

Det sker i dag:

  • EU's forskningsministre holder et onlinemøde, som det tyske EU-formandskab vil lede.
  • USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, besøger Danmark, hvor han skal mødes med statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Jenis av Rana

Fhv. udenrigs- og kulturminister, Færøerne
cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00