Dagens overblik: Venstre-lokalformand melder sig ud, og SF vil forbyde beskeder fra det offentlige i weekenden

NYHEDSOVERBLIK: Jakob Ellemann kræver svar fra Inger Støjberg, om hun bliver eller går, mens en af partiets mange lokalformænd melder sig ud. Og SF mener, det offentlige skal forbydes at sende beskeder til borgerne uden for almindelig arbejdstid. Få morgenoverblikket mandag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til det hurtige overblik over det vigtigste, du skal vide om dansk politik denne mandag morgen.

Vi begynder igen med Venstre, som fylder alle politiksiderne efter gårsdagens ekstraordinære landsmøde.

Her blev Stephanie Lose valgt som ny næstformand, Inger Støjberg holdt en opsigtsvækkende tale, og Jakob Ellemann-Jensen forsøgte at tale om Venstres politik.

Han bebudede blandt andet, at Venstre vil sætte som mål, at forskellen mellem ikke-vestlige indvandrere og etniske danskeres beskæftigelse skal halveres i løbet af de næste fem år. For at nå målet, vil Venstre have et "fundamentalt opgør" med systemet for ydelser - et konkret udspil vil snart komme.

Ellemann kræver svar
Efter selve landsmødet, hvor Inger Støjberg tegnede uenighederne i Venstre hårdt op, sagde Jakob Ellemann-Jensen, at Støjberg for partiets skyld snart må fortælle, om hun bliver i Venstre eller forlader partiet.

“Nu synes jeg efterhånden, der må komme et svar. Nu tror jeg, mediemæssigt at den har fået, hvad den kan trække,” sagde Ellemann til pressen efter landsmødet. 

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein gav Inger Støjbergs tale mest indtryk af, at hun vil forlade partiet.

Læs også Holsteins vurdering af Ellemanns politiske budskaber her:

Læs også

Vil tage stilling til Støjbergs ordførerskab
Ellemann måtte også svare på, om Inger Støjberg fortsat kan være retsordfører for Venstre.

Det vil ledelsen af folketingsgruppen tage stilling til i denne uge, oplyste partiformanden til Tv 2 og DR.

Lokalformand melder sig ud
En anden Venstre-kvinde har til gengæld besluttet sig for at melde sig ud af partiet. Det gælder formanden for en af partiets 366 vælgerforeninger, formand for vælgerforeningen i Hobro, Marianne Eiby. Hun er utilfreds med forløbet omkring Venstres støtte til en rigsretssag mod Støjberg.

Det skriver Tv 2 Nord.

"Jakob Ellemann har smidt et guldæg ud. Det var illoyalt, da han som den første meldte ud, at Inger Støjberg skulle for en rigsret. Jeg synes, det var det dummeste, at han meldte det ud på den måde. Har hun gjort noget forkert, så skal det selvfølgelig have en konsekvens, men han havde ikke behøvet at gå forrest," forklarer Marianne Eiby.

Hun er klar til at følge Støjberg, hvis hun starter eget parti, men ikke hvis hun melder sig ind i DF eller Nye Borgerlige, siger hun.

SF: Forbyd beskeder fra det offentlige i ferier
Alle danskere skal have et afbræk fra det virtuelle og have muligheden for at koble af, når de har fri.

Derfor bør der indføres et forbud mod, at det offentlige sender mails til borgere uden for arbejdstiden - om aftenen, i weekender og i ferier. Det mener SF ifølge Ritzau.

"Vi kan se, at mange føler, at mails og arbejde fylder meget og forstyrrer og stresser. Derfor skal det offentlige gå forrest," siger gruppeformand Jacob Mark.

Han erkender, at der kan være undtagelser, for eksempel ved indkaldelse til en coronavaccination.

"Men vi mener, at man skal gå langt for at respektere privatlivet og familielivet," siger Jacob Mark, som har hørt om en borger, der juleaftensnat fik en indkaldelse til en samtale om kontanthjælp.

Det sker i dag

  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer tal for smittede, indlagte og døde coronapatienter i Danmark
     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00