Dagens overblik: V og S vil se handling fra Samuelsen efter kontroversielt russisk tweet

OVERBLIK: Venstre og Socialdemokratiets udenrigsordførere opfordrer udenrigsminister Anders Samuelsen til at tage kontakt til den russiske ambassadør i Danmark efter ambassadens tweet om, at Rusland ikke vil blande sig i et dansk valg. Og så afviser Flygtningenævnet at rette sig efter FN-anbefaling. 

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Peter Hummelgaard, kræver handling fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at et tweet fra den russiske ambassade har skabt heftig debat. 
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Peter Hummelgaard, kræver handling fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at et tweet fra den russiske ambassade har skabt heftig debat. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Goddag og velkommen til Altingets nyhedsoverblik på en dag, hvor temperaturen ser ud til at runde 30 grader. Varmegraderne skal dog ikke forhindre os i at levere dagens nyhedsoverblik til dig.

Vi starter med en historie om et tweet fra den russiske ambassade i Danmark, der for alvor har fået Socialdemokratiets og Venstres udenrigsordførere op af havestolene.

I tweetet, som har fået udenrigsordførerne til at reagere, skriver den russiske ambassade følgende: "I og med at der ikke er nogen forskel i den russofobiske tilgang tilgang hos den danske regering og opposition, giver det ingen mening at blande sig i danske valg"

Tweetet er foranlediget af en artikel i Berlingske fra i går, hvor chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, advarer mod muligheden for russisk indblanding i et kommende dansk folketingsvalg.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, og Socialdemokratiets udenrigsordfører, Peter Hummelgaard, ser ifølge TV 2 begge med stor alvor på den russiske udmelding. Og begge mere på grund af det, der ikke står i det korte pip fra ambassaden, end det, der står.

For at Rusland ikke ser grund til at blande sig i et dansk valg på grund af, at der ikke er divergerende holdninger til Rusland hos hverken regeringen eller oppositionen, tolker begge udenrigsordførere som en indrømmelse af, at Rusland forsøger at påvirke demokratiske valg de steder, hvor det faktisk er muligt at påvirke valgene, lyder analysen af tweetet.

"Det afslører jo, at det ikke vil ligge dem fjernt at blande sig der, hvor det faktisk batter noget," siger Michael Aastrup Jensen.

Og Peter Hummelgaard stemmer i:

"Den triste kendsgerning er jo nok i virkeligheden, at det er en indrømmelse af det, vi alle sammen godt ved, nemlig at Rusland forsøger at varetage deres interesser gennem fremmede staters demokratiske valg," lyder det fra socialdemokraten.

Begge politikere opfordrer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at tage kontakt til den russiske ambassadør, Mikhail Vanin, for at få opklaret meningen med tweetet. Ruslands ambassadør har allerede udsendt et længere statement, hvori forklaringen på Twitter-beskeden uddybes.

Flygtningenævnet undsiger FN-anbefaling – oppositionen retter kritik
Vi iler videre til dagens næste nyhed, der handler om, at Flygtningenævnet afviser at rette sig efter en anbefaling fra FN's torturkomité. Anbefalingen lyder, at hvis en asylansøger ønsker en torturundersøgelse, bør de nationale myndigheder efterkomme anmodningen.

Men den anbefaling har Flygtningenævnet ikke tænkt sig at rette ind efter lige foreløbig. Det skriver Information. I stedet agter de at fortsætte deres nuværende praksis på området, hvor der kun iværksættes en torturundersøgelse af en asylansøger, hvis nævnet finder det nødvendigt.

Flygtningenævnet betegner over for avisen FN-anbefalingen som "for vidtgående", "for firkantet" og "uhensigtsmæssig". Derfor har nævnet udbedt sig udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) holdning til FN's anbefaling. Danmarks holdning til opfordringen fra FN afhænger dog af en regeringsbeslutning, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet over for avisen.

At Flygtningenævnet fortsætter sin nuværende praksis på området, indtil ministeriet har fundet ud af, hvad de mener om FN-anbefalingen, får oppositionen til at fare i flint.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, ser det som et udtryk for, at Flygtningenævnet er blevet "for politiseret", mens De Radikale også undrer sig over, at Flygtningenævnet afventer regeringens holdning.

"Det er jo barokt, at det som den uafhængige, domstolslignende instans, det skal være, vil spørge regeringen, hvad den mener. Vi har jo Flygtningenævnet til at overholde de foreskrifter, som kommer fra forskellige internationale organisationer," lyder kritikken fra Marianne Jelved (R).  

Kritikken af, at Flygtningenævnet har spurgt ministeriet om deres holdning til FN-anbefalingen, afvises blankt af Flygtningenævnets formand, Henrik Bloch Andersen.

"Hvis vi sidder og får kritik gang på gang af komiteen, fordi vi fortsætter vores praksis, så er det selvfølgelig ikke nogen særlig ønskværdig position for Flygtningenævnet eller Danmark. Derfor vil jeg selvfølgelig vide, hvordan de, der skal føre sagerne i Genève (Udlændinge- og Integrationsministeriet, red.), ser på det," siger han til Information.

EU-kommissionen klar med migrant-bonus til EU-lande
Vi runder dagens nyhedsoverblik af med en tur til Bruxelles, hvor det også skal handle om håndteringen af asylansøgere og migranter.

I går præsenterede EU-kommissionen nemlig sit udspil til, hvordan situationen med modtagelsen af migranter i lejre inden for EU's grænser kan løses. I udspillet forsøger EU-kommissionen at lokke EU-landene med 45.000 kroner pr. migrant, som et givent medlemsland vil tage imod. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge udspillet er det meningen, at migranter, der reddes i land, skal huses i disse såkaldt kontrollerede modtagecentre. Disse centre behøver ifølge udspillet ikke at være permanente, men kan også være midlertidige modtagecentre, der kan etableres, når migranterne rammer et lands kyst.

Lejrene skal bruges til at skelne mellem asylansøgere, der har behov for beskyttelse, og dem, der ikke har, for at lette processen med at sende sidstnævnte gruppe hjem, skriver Kristeligt Dagblads korrespondent i Frankrig.

Kommissionens udspil skal diskuteres af EU-ambassadørerne i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00