Dagens overblik: V overbyder Wammens klimapulje med en halv milliard

NYHEDSOVERBLIK: Venstre er klar med en række prioriteter til finansloven og vil blandt andet hæve klimaindsatsen med en halv milliard kroner i forhold til regeringens udspil. Få overblik over dagens vigtigste politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til et dugfriskt politisk nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med en række udspil fra Venstre, der er begyndt at dryppe sine prioriteter til næste års finanslov.

Partiformand Jakob Ellemann-Jensen går i dag i Berlingske ud med et ønske om at hæve finanslovens klimapulje med en halv milliard kroner i forhold til regeringens finanslovsudspil.

"Vi ønsker at prioritere økonomien til det her. Det gør vi, dels fordi det er nødvendigt, men også fordi debatten hidtil kun har handlet om de 70 procent, altså om målet og ikke om midlet til at nå målet," siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Han afviser imidlertid både at hæve afgifter og skatter for at finansiere klimaomstillingen. I stedet finder han pengene i finanslovsudspillets forhandlingsreserve, der er på i alt 2,1 milliarder kroner.

Den skal ifølge regeringen finansiere støttepartiernes ønsker på både klima- og velfærdsområdet, og derfor stiller den socialdemokratiske finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, sig tvivlende over for, om Venstres umiddelbare overbud af regeringens klimaindsats også vil være det, når den endelige finanslovsaftale er faldet på plads.

"Når vi er færdige med finansloven, er vi helt klar til at sammenligne regeringens grønne ambitioner med Venstres," siger han.

Flere Venstre-prioriteter …
Venstre har i dag fremlagt yderligere to prioriteter for finansloven: Omprioriteringsbidraget på kulturområdet skal droppes, og det såkaldte taxameterløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser skal videreføres.

Det kan man læse i Altinget.

Læs også: V vil sløjfe kulturbesparelser med flertal uden om regeringen

Forslagene vil koste henholdsvis cirka 50 og 300 millioner kroner om året og er ikke en del af regeringens finanslovsudspil.

Venstre vil over for Altinget ikke præcisere, hvordan partiet finder finansiering til forslagene, men partiet oplyser, at dets samlede prioriteter vil være "fuldt finansierede", når det komplette finanslovsudspil er fremlagt.

Falsk ministerbrev skulle skabe splittelse mellem USA og Danmark
Et falsk brev underskrevet af den grønlandske udenrigsminister, Ane Lone Bagger, er blevet sendt til den amerikanske senator Tom Cotton.

Budskabet i brevet er blandt andet, at USA i hemmelighed støtter en grønlandsk folkeafstemning om uafhængighed fra Danmark. Men Ane Lone Bagger har ikke skrevet brevet, oplyser hendes departement.

Det skriver Politiken.

Formålet med det falske brev er ifølge en række eksperter, som avisen har talt med, at skabe splid i forholdet mellem USA og Danmark.

Major og militæranalytiker Steen Kjærgaard fra Forsvarsakademiet vurderer, at det med overvejende sandsynlighed er Rusland, der står bag. 

"Det er måske ikke direkte en statslig aktivitet, men der er jo mange måder, som nogle kræfter kan gå Ruslands ærinder på," siger Steen Kjærgaard til Politiken.

Konservative lægger ny grøn linje
Gennem hele sidste valgperiode bakkede Konservative op om VLAK-regeringens politik om, at annullering af CO2-kvoter var et fornuftigt redskab i den globale kamp mod klimaforandringer.

Men den linje tager partiet nu afstand fra.

I et interview med Altinget siger klimaordfører Mette Abildgaard, at partiet ikke tror på den slags "skrivebordsøvelser".

"Vi ser ikke kvoteannulleringer som et redskab, vi skal gøre brug af. For mig er kvoteannulleringer lidt en skrivebordsøvelse, som sagtens kan være en billig løsning, men som ikke er en reel løsning. Og vigtigst af alt skaber det ikke dansk vækst eller arbejdspladser, at vi annullerer CO2-kvoter," siger hun til Altinget.

Seniorpensionen træder i kraft ved årsskiftet
Aftalen om seniorpensionen blev indgået mellem den daværende VLAK-regering, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti allerede inden folketingsvalget i juni, men først nu er den nye pensionsordning faldet endeligt på plads.

Det betyder, at borgere, der har under seks år til folkepensionen, ikke er i stand til at arbejde i mere end 15 timer om ugen og har været 20-25 år på arbejdsmarkedet får ret til en ydelse svarende til folkepensionen fra årsskiftet. 

Det skriver DR.

Aftaleparterne har indtil nu ikke kunnet blive enige med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), om staten eller kommunerne skal administrere ordningen, men der er nu opnået enighed. 

Kommunerne får opgaven fra nytår, indtil staten, eller mere specifikt ATP, kan varetage opgaven. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Retssagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen fortsætter i Københavns Byret.
  • Klokken 13.00: Der er møde i Folketingssalen med spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S).
  • Den midlertidige grænsekontrol ved den svenske grænse vil blive iværksat fra i dag.

Forrige artikel Konservative tager grønt opgør med regeringstid Konservative tager grønt opgør med regeringstid Næste artikel Thulesen falder tungt i partiledermåling Thulesen falder tungt i partiledermåling