Dagens overblik: Venstre er i åben krig, efter Støjbergs modangreb på Ellemann

NYHEDSOVERBLIK: V-profiler kræver Inger Støjbergs afgang som næstformand, efter hun mandag erklærede sig “helt uenig” i Jakob Ellemann-Jensens accept af en rigsretssag. Og så er nytårsaften måske i fare. 

Venstres næstformand Inger Støjberg er uenig med formand Jakob Ellemann-Jensen, når det gælder en måske kommende rigsretssag med hende selv i hovedrollen.
Venstres næstformand Inger Støjberg er uenig med formand Jakob Ellemann-Jensen, når det gælder en måske kommende rigsretssag med hende selv i hovedrollen.Foto: Niels Christian Vilmann Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Hvis man som følger af dansk politik havde forventet en rolig afslutning på et ellers hæsblæsende år, så er der noget, der tyder på, at man må tro om igen.

For i Venstre er julefreden for længst forbi, og 2020 slutter med et ordentligt brag i det gamle bondeparti.

Skærmydslerne startede, da formand Jakob Ellemann-Jensen søndag aften i Jyllands-Posten bekendtgjorde, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag mod partiets næstformand Inger Støjberg, hvis Folketingets uvildige jurister ender med at se grundlag for en sag. Beslutningen var clearet på et møde i partiets forretningsudvalg, forklarede Ellemann.

Den udlægning var Inger Støjberg dog ikke enig i. Mandag formiddag gik hun til modangreb på Facebook og skrev, at hun var “meget overrasket” over formandens linje.

“Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig,” skrev Støjberg, der dermed gik lodret imod sin egen formand i sagen om hendes ulovlige adskillelse af unge flygtningepar som integrationsminister.

Læs også

V-profiler blander sig 
I løbet af mandagen begyndte fremtrædende Venstre-profiler at blande sig i den nu offentlige debat.

I Politiken opfordrer KL-næstformand og Venstre-borgmester i Kalundborg Martin Damm Inger Støjberg til at træde tilbage som Venstres næstformand, så længe det undersøges, om der skal rejses en rigsretssag mod hende.

Lignende støtteerklæringer kommer fra partifællerne Uffe Jensen (borgmester i Odder), Thomas Andresen (borgmester i Aabenraa), Hans Ejnar Bertelsen (borgmester i Morsø), Ib Boye Larsen (borgmester i Ikast-Brande), Karin Riis-Jørgensen (tidligere medlem af Europa-Parlamentet) og Peter Gæmelke, der er medlem af Venstres forretningsudvalg.

Også Venstre-veteranerne Claus Hjort Frederiksen og Lars Christian Lilleholt bakker op om Ellemanns beslutning.

Til gengæld får Inger Støjberg støtte fra den tidligere gruppeformand Hans Christian Schmidt og sin egen kredsformand i Skive Susanne Rusbjerg.

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund og Dansk Folkepartis ditto Kristian Thulesen Dahl vakler heller ikke i støtten til Støjberg.

“Ellemann står med et splittet Venstre, og nu skubber han ansvaret fra sig og deponerer den politiske beslutning om sin egen næstformand hos de advokater, som et stort rødt flertal har udpeget,” siger Pernille Vermund til Jyllands-Posten.

Ekstra Bladet: Ellemann har krævet Støjbergs afgang 
Det er altså et afgørende øjeblik, der i disse udspiller sig i og omkring Venstre.

Men ifølge Ekstra Blandet har der faktisk været optøjer til det nuværende klimaks siden 18. december, hvor Ellemann og udvalgte medlemmer af Venstres forretningsudvalg holdt et “uofficielt møde.”

Her blev man ifølge Ekstra Bladets kilder enige om, at “Støjberg skulle væk som næstformand,” efter undersøgelseskommissionen i klare vendinger havde fastslået, at Støjberg havde tilsidesat loven og adskilt de såkaldte barnebrude fra deres partnere uden individuel sagsbehandling.

Overfor avisen bekræfter flere kilder, “at Ellemann et par dage efter dette møde bad Inger Støjberg om at trække sig som næstformand og retsordfører under et møde under fire øjne," hvilket Støjberg altså afviste.

Denne udlægning blev bekræftet af den tidligere Ellemann-rådgiver Jesper Kraft, da han mandag aften var gæst i DR’s Deadline.

Kan afgøre fremtiden for det borgerlige Danmark 
Under alle omstændigheder er Venstre et parti i krise.

Sådan lyder det samstemmende fra landets politiske analytikere og kommentatorer i dagens aviser.

Her på Altinget skriver chefredaktør Jakob Nielsen, at Ellemann tilsyneladende satser på, “at partiets magtfulde bagland vil gøre det beskidte arbejde og presse Inger Støjberg væk fra næstformandsposten, mens sagen verserer.”

Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Neel Gjertsen konkluderer, at det er svært at se, “hvordan det skal gå partiet andet end dårligt,” mens Børsens analytiker Helle Ib pointerer, at “Venstres skyggeformandsskab er kollapset.”

Berlingskes kommentator Thomas Larsen mener, at der “udbrudt åben krig mellem Venstres formand og næstformand,” mens Kristian Madsen, politisk kommentator ved Politiken, argumenterer for, at opgøret kan “afgøre det borgerlige Danmarks fremtid og retning.”

Sundhedsminister indkalder til møde 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde i den såkaldte corona-følgegruppe tirsdag.

Det fortæller Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund til Ritzau.

“Jeg går ud fra, at det dels er en orientering om, hvorvidt man skal forlænge restriktionerne. Og så har jeg bedt om, at vi skal diskutere nytårsaften,” siger Peder Hvelplund, der håber på skærpede restriktioner for nytårsfesten.

"Man kunne forestille sig anbefalinger om, at man skal samles færre end ti, og så synes jeg også, at vi bliver nødt til at se på fyrværkeri."

Samme toner kommer fra Leif Panduro Jensen, der er er koncerndirektør i Region Sjælland.

“Jeg kunne sagtens se et totalt stop for nytårsaften. Det er en supersprederbegivenhed, som vil føre til yderligere smitte oveni den, vi får fra juledagene. Jeg håber det ikke, men jeg frygter det,” siger han til TV2.

I Jyllands-Posten kalder Leif Panduro Jensen desuden udviklingen i corona-smitten i Danmark for meget bekymrende.

28. december var 872 personer indlagt på et af landets hospitaler. 1. december var tallet ifølge Sundhedsstyrelsen på 254. 

“Vi har en udvikling i Danmark, som er fuldstændig på den røde kurve, som Heunicke viste i foråret, og det var det, der endte forfærdeligt i Frankrig og Italien. Kurven er ikke ved at knække, tiltagene ser for mig ikke ud som om de har tilstrækkelig effekt. Jeg har også nervøse briller på, for det er mine folk, der skal håndtere de syge. Det er derfor, at jeg rejser et flag nu," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00