Dagens overblik: Venstre stiller nye krav til regeringen efter krisemøde. Indløses de ikke, forhandler partiet ikke videre

OVERBLIK: Et krisemøde førte ikke til forbrødring mellem Venstre og regeringen. Venstre stiller i stedet to nye krav. Og så vil Alternativets leder have svært ved at stemme på Alternativet, hvis der var valg i morgen. Få overblikket her. 

Venstre kræver, at regeringen ikke stiller med særlige rådgivere eller menige folketingsmedlemmer ved forhandlingerne om udligning.
Venstre kræver, at regeringen ikke stiller med særlige rådgivere eller menige folketingsmedlemmer ved forhandlingerne om udligning.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Socialdemokratiets omdiskuterede angrebsmail slog alvorlige skår i forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform.

Torsdag holdt statsminister Mette Frederiksen krisemøde med Venstre. Mødet ledte ikke til forsoning, og nu stiller Venstre yderligere to krav til regeringen. Indløses de ikke, møder Venstre ikke op til flere forhandlinger. Det skriver Berlingske. 

”Vi har konkret foreslået, at man viser en forhandlingsvilje over for Venstre,” siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Det første krav lyder, at regeringen kun må stille med forhandlere fra regeringen. Ingen særlige rådgivere og ingen menige folketingsmedlemmer. Det andet krav er, at regeringen skal indløse Venstres hovedkrav om kompensation for udlændinge, som partiet fremsatte i sidste uge.

Regeringen ændrede centralt kriterie
Regeringen møder kritik for at have ændret et centralt kriterie, der bestemmer, om kommuner kan få del i den nye hovedstadspulje på 400 millioner kroner. Det skriver Berlingske.

Regeringen udsendte 11. februar et detaljeret notat, der beskriver, hvilke kriterier der gælder for, om en kommune kan få del i puljen. Samme kriterier gjorde sig gældende, da regeringen i en såkaldt teknisk gennemgang præsenterede Folketingets øvrige partier for sit udligningsudspil. Heraf fremgik det, at en kommune skal have et beskatningsgrundlag under 200.000 kroner per indbygger, og at provenu fra selskabsskat per indbygger er under en grænse på 3.000 per indbygger.

"Det lugter lidt"
Kriteriet udelukkede de fleste hovedstadskommuner samt Brøndby og Høje-Taastrup. Men de to kommuner er alligevel ikke udelukket. Det skyldes, at regeringen i det skjulte ændrede kriteriet om selskabsskat, så forudsætningen i stedet blev en del af et pointsystem, skriver Berlingske.

Social- og Indenrigsministeriet afviser, at de oprindelige kriterier fra notatet 11. februar nogensinde har gjort sig gældende. Der var tale om en præsentation, oplyser ministeriet til Berlingske. Men fremgangsmåden møder kritik fra tidligere departementschef Peter Loft.

"Det her virker højst besynderligt, og det lugter lidt. Det her er ikke en normal fremgangsmåde," siger han til Berlingske.

Regeringen ændrer nu notatet fra 11. februar.

Fock reagerer på kritik
Alternativets nyvalgte leder, Josephine Fock, var torsdag gæst i P1-programmet 'Slotsholmen'. Det var hun i kølvandet på en uge med stor uro i Alternativet og heftig kritik af Fock, som i en artikel i Information blandt andet bliver beskyldt for at have rusket i medarbejdere, når hun blev vred.

I P1-programmet erkender Josephine Fock, at hun har råbt og er gået over grænsen. Men hun afviser at have rusket i nogen. Det skriver DR.dk.

"Jeg er helt klart gået over grænsen ved at komme til at råbe ad nogen. Det vedstår jeg mig fuldstændig," siger hun i programmet.

Samtidig fortæller hun, at hun lige nu ville have svært ved at sætte sit kryds ved Alternativet som almindelig dansk vælger.

"Det ville jeg have meget svært ved, før jeg har set Alternativet bevise, at vi kan opføre os ordentligt," siger hun til P1.

 Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Møde i Europaudvalget. Mødet byder på et åbent samråd med ministeren for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn om forhandlingerne om budgetkategori 6 om ”naboområder og verden”
  • Klokken 10: Åbent samråd med erhvervsminister Simon Kollerup om erstatningssagen mod den krakkede Ebh Bank
  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00