Dagens overblik: Venstre vil gøre op med coronadekreter fra regeringen, og Skipper har fået nok af hockeystaven

NYHEDSOVERBLIK: Flere partier vil mindske sundhedsministerens magt over coronatiltag, og V foreslår en politigaranti til borgerne. Der er utilfredshed i DF's bagland, og Pernille Skipper minder regeringen om, at den kan blive væltet. Få de vigtigste nyheder i dansk politik tirsdag morgen helt kort her.

Velkommen til tirsdagens morgenoverblik på dagen, hvor antallet af døde på grund af covid19 har rundet en million mennesker verden over.

I Danmark er i alt 649 personer registreret døde som følge af coronavirus, og antallet af indlæggelser stiger fortsat.  Du kan følge tallene for smitte og indlæggelser her, hvor du også finder et danmarkskort over, hvor i landet smitten er størst.

Se kortet: Sådan breder coronasmitten sig i Danmark

Venstre foreslår ny epidemilov
På Christiansborg har Venstre og flere andre partier fået nok af, at regeringen træffer mange beslutninger om håndtering af coronapandemien uden først at diskutere det med Folketinget og uden at oplyse, hvilke anbefalinger tiltagene bygger på.

Derfor fremlægger Venstre nu ifølge Politiken sit eget forslag til en ny epidemilov, som flytter magten over en række administrative beslutninger fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til en epidemikommission med Sundhedsstyrelsens direktør i spidsen.

Partiet vil samtidig sikre, at Folketinget formelt skal konsulteres ved større ændringer af befolkningens frihedsrettigheder, og at der skal være fuld åbenhed om ekspertmyndighedernes indstillinger og anbefalinger.

"I dag er det meget svært at få at vide, om regeringens beslutninger er truffet efter faglig indstilling, eller om de er truffet på statsministerens mavefornemmelse," siger politisk ordfører Sophie Løhde (V).

I artiklen kan du også læse de positive reaktioner fra Enhedslisten, SF, Radikale og Dansk Folkeparti - find den her.

Støjberg: Giv borgerne en politigaranti
Venstre fylder i det hele taget godt op i morgenaviserne denne tirsdag, hvor partiets retsordfører Inger Støjberg er på forsiden af Jyllands-Posten med Venstres hovedkrav ved de politiforhandlinger, der er i fuld gang:

Borgere eller virksomheder, der har brug for politiet, skal have en garanti for, at politiet rykker ud, når de henvender sig.

"Har man brug for politiet, skal politiet dukke op. Har der været indbrud, vold eller et trafikuheld – helt gængse ting – så mener vi, at politiet altid skal rykke ud," siger Støjberg til JP. Venstre sammenligner en politigaranti med behandlingsgarantien i sundhedsvæsenet.

Utilfredshed i DF's bagland
Venstre levner dog også lidt plads til DF og Enhedslisten i morgenaviserne. Avisen Danmark har talt med en række kilder i DF's bagland, og her er der ubredt utilfredshed med partiformand Thulesen Dahls seneste beslutning om at nedlægge partiets magtfulde koordinationsudvalg.

Dermed har han sendt Peter Kofod og partistifter Pia Kjærsgaard ud på sidelinjen.

"Det tager vi op i næste uge, hvor vi har møde i DF i regionen. Det vil vi ikke tolerere. Jeg føler, at de gør lige, hvad der passer dem derovre (partiledelsen i København red.). Det skal de passe på med," siger formanden for DF i Varde, Frode Flyvbjerg Kristensen.

Skippers røde linje
Avisen Danmark har også et interessant interview med Pernille Skipper om regeringens klimapolitik. Her fortæller hun, at hun har fået nok af regeringens tilgang om at vente på teknologien - flere ministre har talt om en udvikling formet som en hockeystav, hvor man venter med at sætte de mest effektfulde indsatser i gang, til vi har bedre teknologi, så man kan sætte turbo på udviklingen, når vi nærmer os 2030. Og hun minder om, at Enhedslisten godt kan finde på at vælte en regering.

Læs det her.

Minister vil uddanne faglærte i Afrika
I Kristeligt Dagblad fortæller udviklingsminister Rasmus Prehn (S), at regeringen med et nyt projekt vil uddanne 10.000 faglærte i Afrika. Det skal styrke kontinentets økonomi og bremse strømmen af migranter og flygtninge fra Afrika til Europa.

Læs historien her.

Det sker i dag

  • Klokken 12: Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterer regeringens klimaprogram.
  • Klokken 13: Møde i salen.
  • Klokken 13: Dansk Industri holder topmøde online. Statsminister Mette Frederiksen (S), Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen og formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er blandt talerne.
  • Klokken 14: Høring om seksualundervisning arrangeret af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder
  • Klokken 14: Konference på Christiansborg om familiesammenføring arrangeret af Radikale.
  • Klokken 14.30: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om besparelser på uddannelsesinstitutionerne.
  • Klokken 15: Transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om trængsel på vejene.

Forrige artikel Veganerpartiet mødte pressen for første gang: Her er syv markante citater  Veganerpartiet mødte pressen for første gang: Her er syv markante citater Næste artikel Fire undersøgelser har kortlagt sexisme i byrådene. Nu vil KL undersøge det igen. Fire undersøgelser har kortlagt sexisme i byrådene. Nu vil KL undersøge det igen.