Dagens overblik: Vismænd anbefaler at droppe 2030-mål i klimaloven

NYHEDSOVERBLIK: Klimaloven skal ikke have delmål på vejen mod klimaneutralitet i 2050, lyder det fra de økonomiske vismænd. Få overblikket over dagens politiske nyheder.  

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Dagens første historie kommer fra de økonomiske vismænd, der går i rette med regeringens ambition om at skrive en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 ind i den klimalov, der i øjeblikket forhandles om.

I stedet bør politikkerne sætte det lange lys på og nøjes med at sigte efter klimaneutralitet i 2050, mener vismændene.

Det skriver Berlingske.

”Hvis det viser sig, at 65 procent i 2030 er den billigste vej til at nå klimaneutralitet i 2050, hvorfor skal man så betale mere bare for at reducere de danske udledninger med 70 procent?" siger Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand samt medlem af De Økonomiske Råds formandskab.

Vismændene anbefaler helt at udelade delmål for reduktionen frem mod 2050 i klimaloven. I stedet bør regeringen skrive både delmål og konkrete anvisninger for, hvordan de kan nås, ind i de kommende klimahandlingsplaner, lyder det.

Vestager om Frederiksens EU-kurs: Det er virkelig ærgerligt
Statsminister Mette Frederiksen (S) har kritiseret udkastet til EU’s næste langtidsbudget og blandt andet kaldt det ”fuldstændigt gak”, at Europa-Kommissionen har lagt op til at hæve budgettet.

Den linje samt Danmarks seneste modstand mod en EU-udvidelse med landene på Vestbalkan møder nu skarp kritik fra Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager.

”Jeg er ikke overrasket over, at der er en hård linje i forhold til, hvad man skal bruge af penge. Sådan var det også i de regeringer, jeg var en del af. Det, der overrasker mig, er, at der ikke er en større interesse i at understøtte det nye, der sker i øjeblikket,” siger hun til Altinget.

Læs også

Skoleelever går tilbage i test
De danske skoleelevers resultater i det nationale test er i år blevet et smule dårligere i både dansk læsning og matematik.

Det skriver Jyllands-Posten.

Tilbagegangen er stik mod intentionen med folkeskolereformen og bekymrer derfor børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

”Der har været rigtig meget uro, og der har været brugt mange kræfter på forandringerne i forlængelse af folkeskolereformen. Nu skal vi sammen med lærerne og forældrene finde ind til kerneopgaven igen. Det er selvfølgelig, at børnene skal lære at læse og regne, mens de går i skole,” siger hun til avisen.

V kalder pressechefs tweet et ”klokkeklart billede på kammerateriet”
Udlændinge- og Integrationsministeriets nyansatte pressechef, Pelle Dam, har skrevet et tweet, der ifølge en ekspert langt overskrider grænserne for, hvad en embedsmand kan tillade sig.

”Det er ret rystende, at sådan noget overhovedet kan ske. Det ligger langt uden for, hvad en ministeriel embedsmand kan tillade sig at skrive. Det er polemisk, sarkastisk og har slet ikke noget med det pågældende ministerium at gøre,” siger Tim Knudsen, professor emeritus ved Københavns Universitet.

Også Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er oprørt over pressechefens tweet.

”Det er jo en ren tilståelsessag og desværre et klokkeklart billede på kammerateriet og den socialdemokratisering af embedsværket, som regeringen stik imod dansk forvaltningstradition er i fuld gang med at indføre,” siger Sophie Løhde.

I tweetet skrev pressechefen, der var formand for SF Ungdom i perioden 2009 til 2011, en ironisk kommentar om et interview, som Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har givet om regeringens indkøb af elefanter.

Du kan læse mere her.

Aftale strammer kravet til landbrugets kvælstofreduktioner
Regeringen, dens støttepartier og Alternativet indgik mandag en aftale om blandt andet øget kvælstofreduktion i landbruget.

Aftalen, der er et erklæret opgør med den omdiskuterede landbrugspakke fra 2016, rummer ud over de øgede reduktionskrav også penge til økologi, privat skovrejsning og urørt skov.

”Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig. Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning,” siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Du kan læse mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 08.30: Finansminister Nicolai Wammen (S) skal i åbent samråd og redegøre for regeringens planer om at skære ned på antallet af konsulenter i den offentlige sektor. 
  • Klokken 09.00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lancerer Udenrigsministeriets bæredygtighedsstrategi.
  • Klokken 09.15: FN's Miljøprogram og DTU fremlægger en ny rapport, der analyserer de klimaløfter, verdens lande har givet i forhold til målet i Paris-aftalen om at begrænse klodens opvarmning til 1,5 grader.
  • Klokken 13.00: Der er måde i folketingssalen med statsministerens spørgetime.
  • Klokken 15.00: Både udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i åbent samråd om Tyrkiets tilbagesendelse af IS-krigere til Danmark. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00