Dagens overblik: Vismand fortryder udsagn om landbrugets klimaeffekt

OVERBLIK: Det var for pessimistisk, da Det Miljøøkonomiske Råd i april konkluderede, at godt 75 procent af CO2-reduktionerne i dansk landbrug bare flytter andre steder hen i verden. Og så er der fundet en departementchef til Social- og Indenrigsministeriet. Få dit politiske nyhedsoverblik her. 

Foto: Johan Gadegaard / Midtjyske Medier / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Godmorgen og velkommen til dagens politiske nyheder

Det var en lige lovlig pessimistisk udlægning, da Det Miljøøkonomiske Råd i april konkluderede, at størstedelen af CO2-reduktionerne i det danske landbrug ikke vil få en mærkbar effekt.

Det erkender økonomisk vismand og medforfatter på rapporten, Lars Gårn Hansen, ifølge Information.

I debatten om det danske landbrugs CO2-reduktion har man ofte brugt argumentet, at hvis ikke Danmark producerede fødevarerne, ville andre gøre, og så ville det ikke foregå lige så bæredygtigt. Det argument bakkede rådet op om.

Regnestykket bygger nemlig på en antagelse om, at det kun er EU-landene som efterlever Parisaftalens mål om at begrænse klodens temperaturstigning til under to grader. Ifølge Lars Grån Hansen valgte de at fokusere på det mest pessimistiske scenarie, fordi Parisaftalen er en frivillig aftale. I et andet scenarie, hvor alle verdens lande foruden USA, Rusland, Kina og Indien lever op til Parisaftalen, falder den procentdel af reduktionen, som flytter til andre lande fra 75 procent til omkring 30 procent.

Rådet er tidligere blevet kritiseret for at fokusere på det mest pessimistiske scenarie.

”Der må jeg bare sige, at det er en relevant kritik. Formidlingsmæssigt burde vi have lagt vægt på spændet i stedet for på et specifikt tal. Formidlingsmæssigt kunne vi have gjort det bedre,” siger Lars Gårn Hansen og forklarer, at han gerne ville have gjort det anderledes. Læs hele historien her

Flertal af deltidsansatte vil ikke arbejde mere
Ifølge regeringens ”forståelsespapir” skal flere deltidsansatte i fremtiden arbejde fuld tid. Men det lader ikke til, at de deltidsansatte er interesserede i at arbejde fuld tid. Det skriver Berlingske.

Danmarks Statistik har trukket tal for avisen, og de viser, at flertallet af dem har ikke lyst til at arbejde fuld tid. Alligevel er der 16 procent, der gerne vil arbejde mere – svarende til 36.000 deltidsansatte i det offentlige.  

 Forbundsformand for FOA, Mona Striib, mener derfor, at der er et stort potentiale, selvom det endnu ikke er lykkedes at lokke flere op på fuld tid. Tværtimod er det gået den anden vej, siger hun.

Ifølge Berlingske var der under regeringsforhandlingerne også tale om at tvinge kommuner og regioner til at slå fuldtidsstillinger op. Men den idé er langt fra populær ude i kommunerne.

”I den danske model er det jo først og fremmest noget, som aftales mellem fagforeninger og arbejdsgivere indbyrdes og ikke fastlægges på Christiansborg. Men hvis man forestillede sig, at vi kun måtte slå stillinger op på fuldtid, hvad skal vi så gøre, når vi får en dygtig ansøger, som siger, at vedkommende kun vil arbejde 30 timer om ugen? Må vi så ikke ansætte vedkommende, som så må gå et andet sted hen ?,” sagde Michael Ziegler (K), Formand for KLs løn- og personaleudvalg, dengang til Berlingske.

Forhandlinger om EU-topposter fortsætter
Så vender vi os mod EU, hvor medlemslandenes stats- og regeringschefer natten igennem har forsøgt at forhandle sig frem til, hvem der skal bestride de absolutte topposter i EU-systemet. Det er dog ikke lykkedes endnu, og forhandlingerne er stadig i gang. Intet er afgjort endnu, men rygterne går på, at Margrethe Vestager kan komme til at spille en vigtig rolle i en ny EU-Kommission.

Altingets EU-analytiker, Thomas Lauritzen, følger topmødet tæt. 

Politiske navnenyheder
Her på falderebet får du lige tre navnenyheder.

Det er blevet afgjort, hvem der skal være departementchef i Social- og Indenridsministeriet. Det kan du læse mere om her

Et byrådsmedlem forlader Liberal Alliance partiledelse. Det kan du læse mere om her

Formand for Dansk Journalistforbund går efter sag om redaktørs fratrædelse. Læs mere her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00