Dagens overblik: Wammen advarer mod støttepartiernes ”utroligt” dyre klimaforslag

NYHEDSOVERBLIK: Finansminister Nicolai Wammen (S) varmer op til efterårets klimaforhandlinger med en advarsel til støttepartierne. Ole Birk Olesen (LA) anklager Inger Støjberg (V) for at afspore sexismedebat. Få overblik over dagens nyheder.

Godmorgen og velkommen til torsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

I dag lægger vi ud med en bekymret finansminister. Nicolai Wammen (S) advarer i et interview med Berlingske mod støttepartiernes krav til efterårets klimaforhandlinger, som han frygter, vil gøre regningen større end nødvendigt.

”Når jeg følger den politiske debat, bliver der præsenteret forslag, som lyder nemme, men som reelt vil være utroligt dyre. Derfor er det på sin plads at komme med en advarsel. Det er utroligt nødvendigt, at vi træffer kloge valg og ikke – i en iver efter at nå i mål – skyder fra hoften og kommer med forslag, der er unødvendigt dyre,” siger finansministeren til Berlingske.

Wammen advarer blandt andet mod forslaget om en million elbiler på vejene i 2030, hvor regeringen selv har foreslået 500.000. Derudover mener han også, at det kan have for store konsekvenser, hvis man sætter ind med for tidlige og hårde klimakrav til landbruget.

Radikale og Enhedslisten kalder beskeden fra finansministeren for bekymrende og mystisk.

EU’s asyludspil får hug fra flere sider
EU-Kommissionen præsenterede onsdag et nyt udspil, som skal bane vejen for en ny fælles europæisk asylpolitik, efter flygtninge- og migrationskrisen for fem år siden slog revner i samarbejdet. Men det nye udspil møder allerede nu kritik fra flere sider i Danmark.

Det skriver Altinget EU.

Både regeringen og Venstre kritiserer udspillet, som ifølge dem ikke gør nok for at beskytte EU’s ydre grænser mod strømmen af flygtninge og migranter. Begge er dog glade for den del af udspillet, hvor der fokuseres på hurtigere hjemsendelse af personer, som ikke har ret til asyl.

Den del vækker dog bekymring hos Dansk Flygtningehjælp, som frygter, at hurtigere afvisninger vil finde sted på bekostning af menneskerettighederne.

Regeringen er klar til at forhandle om flere feriepenge
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) er klar til at udbetale alle fem ugers indfrosne feriepenge til danskerne. Det siger han til DR Nyheder.

Beskeden kommer efter, at et flertal på tværs af Folketinget har krævet en udbetaling af alle pengene.

De sidste to uger vil dog ikke blive udbetalt endnu, fortæller Peter Hummelgaard. Der er en politisk aftale om, at danskerne har mulighed for at få udbetalt tre ud af fem ugers indfrosne feriepenge fra oktober og frem til december i år.

Som en del af aftalen skal partierne samles igen i efteråret for at drøfte, hvad der skal ske med resten af de to uger. Ifølge beskæftigelsesministeren bør de sidste to uger gemmes til ”det rigtige tidspunkt”, hvor de kan bruges til at understøtte arbejdspladser og vækst.

Ole Birk langer ud efter Støjberg i sexismedebat
Nu melder nye kritikere sig på banen, som langer ud efter Venstres næstformand, Inger Støjbergs, opslag på Facebook om sexisme. Den ene er Liberal Alliances gruppeformand Ole Birk Olesen, som anklager næstformanden for at afspore debatten om sexisme for at ”score noget popularitet”.

Det skriver Berlingske

SF’s gruppeformand Jacob Mark kritiserer i et opslag på Facebook ligeledes Støjberg og andre, som har udtalt, at sexismedebatten er gået over gevind.

Opslaget fra næstformanden har også vakt kritik blandt flere af hendes partifæller, og sagen skal ifølge Ekstra Bladet drøftes på et gruppemøde torsdag.

Forrige artikel Se debatterne fra Verdensmålsugen i Altingets gård Se debatterne fra Verdensmålsugen i Altingets gård Næste artikel Efter chikanesager og uro: Minister overvejer nyt tiltag på kunstuddannelser Efter chikanesager og uro: Minister overvejer nyt tiltag på kunstuddannelser
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.