Dagens overblik: Wammen kan få fordoblet sin "krigskasse"

NYHEDSOVERBLIK: Finansministeriet regner med at få 9,8 milliarder i coronahjælp fra EU, og støttepartier er forundrede over, at regeringen ikke har nævnt de penge op til forhandlingerne om finansloven. Der er nyt i Støjberg-sagen, og Mette Frederiksen blander sig i sexisme-debatten. Få morgenoverblikket.

Så er vi klar med det hurtige rids af de vigtigste politiske nyheder tirsdag morgen.

Vi begynder med en pose penge, som er på vej til Danmark, og som regeringens støttepartier rigtig gerne vil høre mere om.

I dagens Jyllands-Posten kan man læse, at Finansministeriet forventer at få 9,8 milliarder kroner fra den corona-genopretningsfond, som skal hjælpe EU-landene på benene igen efter coronapandemien. Pengene er et engangsbeløb, som skal bruges i 2021 og 2022.

Men støttepartierne har ikke hørt om de penge, og det undrer dem. For det betyder noget for de kommende forhandlinger om finansloven.

"Det styrker indtrykket af, at selv om det er muligt at træffe et politisk valg om at genoprette velfærd og investere i grøn omstilling, så har regeringen valgt et utrolig skrabet finanslovsforslag," siger Rune Lund (EL), som vil bede finansminister Nicolai Wammen (S) om en forklaring.

Regeringen har spillet ud med et forslag om en såkaldt "krigskasse" på 9,2 milliarder, som skal dække engangsudgifter til coronaen. Regeringen har foreslået at finde pengene ved at tage statslån, men det er ikke nødvendigvis løsningen, hvis vi får ekstra penge fra EU, siger Sofie Carsten Nielsen (R) til JP.

Kvinder i Støjberg-sag var flygtet fra tvangsægteskaber
Mens afhøringerne fortsat kører i Instrukskommissionen om daværende udlændingeminister Inger Støjbergs (V) omstridte instruks, fortæller Politiken nu, at flere af de unge kvinder, som blev tvangsadskilt i strid med loven, var flygtet fra tvangsægteskaber og nu var sammen med en mand, de elskede.

Det fremgår af de forklaringer fra enkelte af kvinderne, som kommissionen har haft adgang til. Støjberg har ellers begrundet sin ageren i sagen med, at hun ville beskytte kvinderne.

I artiklen kan du også læse, hvad professor Mikael Gøtze ser som det principielt interessante i de nye oplysninger. Find den her.

Ny coronabølge?
I sommer sagde Seruminstituttet, at man ikke forventede en ny coronabølge i Danmark. Men de stigende smittetal får nu afdelingschef Tyra Krause til at advare om en reel ny bølge.

"Der er ingen tegn på, at det vender," siger hun til Politiken.

Efter flere smittetilfælde blandt unge i nattelivet foreslår overborgmester i København, Frank Jensen (S), at man forbyder salg af alkohol om aftenen i byen. Det skriver han i en pressemeddelelse.

Frederiksen: Arbejdspladser må gøre op med sexisme
Mette Frederiksen blander sig nu i debatten om sexisme i kølvandet på tv-vært Sofie Lindes tale ved showet Zulu Awards. Det gør hun med dette opslag på facebook.

Jeg bakker op! Det er vel egentlig ret enkelt. Sexchikane er forkert. Udtryk for en kultur mange af os ønsker endeligt...

Slået op af Mette FrederiksenMandag den 14. september 2020

Statsministeren får nu kritik for, at hun ikke har nogen konkrete initiativer mod sexisme. Kvinfo foreslår for eksempel, at man gør det lovpligtig for arbejdspladser at forebygge problemet, og at man øger størrelsen på den erstatning, man kan få, hvis man som krænket fører og vinder en sag om sexisme på arbejdspladsen. Det siger Kvinfo-direktør Henriette Laursen på Tv 2 News.

Folketinget vil se på krænkende adfærd
Også Folketingets ledelse vil nu se på krænkende adfærd på borgen, skriver Politiken. 

"Nu er den debat kommet op at køre, og den har også ramt Christiansborg. Det skal tages alvorligt, og derfor vil jeg tage op på førstkommende præsidiemøde, hvordan vi håndterer det her," siger formand Henrik Dam Kristensen (S).

 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Børns Vilkår holder høring om, hvordan man forebygger børn og unges psykiske mistrivsel.

  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om ældrepleje. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvad han konkret vil gøre for at undgå sager om omsorgssvigt.

Forrige artikel Eksperter bekymrede for ny klimaaftale om  landbrugsjord Eksperter bekymrede for ny klimaaftale om landbrugsjord Næste artikel Se kortet med de store forskelle: Så meget bruger din kommune på kultur Se kortet med de store forskelle: Så meget bruger din kommune på kultur