Dagens overblik: WHO advarer om lang landelukning uden hidsig teststrategi

NYHEDSOVERBLIK: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) indskærper behovet for at teste flere i kampen mod coronavirussen, mens danske biologer mener at kunne levere "hundreder eller tusinder" af testmaskiner. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med en advarsel fra Verdenssundheds-organisationen (WHO).

Ifølge Berlingske opfordrer WHO på det kraftigste coronaramte lande med en nedlukningsstrategi til hurtigst muligt at begynde at teste langt flere.

Nedlukningen af samfund uden et massivt omfang af tests af potentielle smittebærere vil nemlig ikke kunne bekæmpe virussen, men blot være med til at presse økonomierne i bund, mener Bruce Aylward, der er assisterende generalsekretær i WHO.

”Det er guerillakrigsførelse imod en virus, som bare bliver ved med at være der. Den vil bare cirkulere stille og roligt mellem husholdninger, og så lukker du alle de husholdninger ud igen og ’​phoom’ – så er der ingen grund til, at den ikke tager fart igen, medmindre du er forberedt på det,” siger han ifølge Berlingske til Time Magazine.

Advarslen fra WHO er blevet gentaget flere gange, men indtil tirsdag havde både Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak afvist, at anbefalingen også var gældende for Danmark.

Men tirsdag formiddag gik sundhedsminister Magnus Heunicke i rette med sine embedsmænd i et interview i P1 Orientering

”Jeg er ikke tilfreds med det punkt i strategien, der hedder, at man fortrinsvis tester alvorligt syge. Det er efter min opfattelse for snæver en strategi og for snæver en målgruppe for dem, der er relevante at teste. Der bør man teste langt flere, og det er det, vi gør efterhånden, som vi får udbygget vores testkapacitet," sagde Heunicke i programmet.

Kritik får borgfreden til at vakle
Dagens analyse i Altinget handler om, at fejden mellem ministeren og styrelserne har gjort den ellers konstante borgfred under coronakrisen usikker.

Efter at oppositionen hidtil har været meget forsigtig med ikke at kaste den første sten mod regeringen i den alvorlige situation, kom den tidligere Venstre-formand og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag på banen, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”I oppositionen føler man nu, at Heunicke har givet bolden op med sin kritik af sundhedsmyndighederne, og man føler sig på sikker grund, når man beskytter embedsmændene mod ministeren,” skriver Erik Holstein.

Lars Løkke Rasmussens kritik på twitter lød: 

"Når man gerne vil skabe indtryk af, at man har haft foden på bolden fra starten og hele vejen, er det ikke klædeligt at sparke den hårdt i maven på embedsværket, når det viser sig, at den ikke har været spillet optimalt hele vejen." 

Læs også

Danmark kan skifte hurtigt
Ifølge Politiken er der godt nyt fra en række biologer på universiteterne, der mener, at det vil være en smal sag at teste flere.

Der står nemlig en masse testmaskiner ledige på universiteterne, der bør kunne bruges, mener Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

”Der er hundreder eller tusinder af maskiner i Danmark, så vi kan teste hurtigere, end befolkningen kan nå at åbne munden og aflevere en spytprøve," siger han til Politiken.

Regioner og universiteter mødes onsdag for at diskutere muligheden for at indlede et samarbejde om testning.

USA klar med hjælpeplan
USA er ifølge en embedsmand i Det Hvide Hus klar med en massiv hjælpepakke for at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronaudbruddet.

Det skriver DR.

"Vi har en aftale," siger embedsmanden Eric Ueland ifølge mediet.

De nærmere detaljer i aftalen bliver præsenteret senere onsdag, men aftalen ventes at udmønte cirka to billioner dollar til økonomien. 

Forventningen er, at det delvist vil ske gennem direkte udbetalinger til amerikanerne, ligesom der bliver afsat penge til, at små virksomheder fortsat skal kunne udbetale løn til deres ansatte.

Krisen rammer byggeriet
Byggebranchen er blever hårdt ramt af coronakrisen, der har forårsaget det største antal fyringer i sektoren siden finanskrisen.

Det skriver Altinget By & Bolig.

På få uger er mere end 1.000 ansatte i byggebranchen gået hjem med en fyreseddel i hånden. Dertil kommer antallet af hjemsendte, hvis løn er delvist kompenseret via staten.

"At der er kommet så mange flere ledige, har vi ikke set siden finanskrisen. Og det her er kun starten," siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Vismænd omfavner CO2-skat
Vi slutter med et par nyheder, der i hvert fald ikke direkte er relateret til coronakrisen.

De Økonomiske Råd bakker nu op om Klimarådets forslag om at indføre en skat på CO2, selvom usikkerhederne om dansk økonomi for øjeblikket er enorme. 

Det skriver Altinget Energi & Klima

"Uanset usikkerhed om økonomien lige nu er det afgørende at få en konkret og langsigtet plan for klimapolitikken på plads hurtigt. Det skal man ikke vente med," siger Lars Gårn Hansen, økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd.

EU indleder forhandlinger med nye lande
De europæiske lande har sagt ja til at begynde optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien.

Det skriver Altinget EU

Også Danmark, der sammen med Holland hidtil har været modstandere af at gå videre med dialogen med balkanlandene, bakker nu op.

Det skyldes ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at EU er i gang med at reformere den måde, optagelsesforhandlinger med kandidatlande foregår på, så eventuelle demokratiske tilbageskridt kan betyde, at forhandlingerne rulles tilbage. 

"Nu får vi installeret et bakgear på rulletrappen. Det sikrer, at lande også kan skubbes ned ad rulletrappen igen, hvis der er manglende fremskridt eller ligefrem tilbageskridt i det enkelte kandidatland,” siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Myndighederne holder det daglige pressemøde om coronavirussen.
  • Klokken 16.00: WHO holder pressemøde om den seneste udvikling af coronavirusudbruddet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00