Dagens valgoverblik: DF kræver asylstop efter valget, mens LA og K vil forbedre forholdene på Sjælsmark

NYHEDSOVERBLIK: DF vil udfordre konventionerne og lukke ned for asylansøgere. LA og K går sammen om bedre forhold til børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, og ny mandatmåling taler mod Løkkes chancer. Få overblikket på valgkampens dag fire.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Niels Frederik Rickers

Godmorgen og velkommen til en hurtig gennemgang af de vigtigste nyheder fredag morgen her på fjerdedagen i valgkampen.

Vi lægger ud med historien om DF's folketingskandidat Morten Messerschmidt, der i et interview til Jyllands-Posten fortæller, at der efter valget skal indføres fuldt asylstop i Danmark.

Det skal ifølge DF-stemmeslugeren ske, uanset om det vil være på kant med internationale spilleregler som flygtningekonventionen og Dublin-forordningen, som Danmark er bundet af.  

”Det er ikke det væsentligste for mig, om forslaget er inden for eller uden for konventionerne,” siger Morten Messerschmidt, der samtidig får fuld opbakning fra sin formand, Kristian Thulesen Dahl, der lover, at partiet vil fremlægge en konkret model i løbet af valgkampen.

Både Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser et dansk asylstop.

LA og K vil forbedre forholdene for børn på Sjælsmark
Venstres to regeringspartnere, Liberal Alliance og Konservative, erklærer nu, at de vil bryde med den tidligere regeringslinje og aktivt forsøge at forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.

Det fortæller børneordfører Laura Lindahl (LA) og politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til Politiken.

Partierne vil blandt andet give familier på udrejsecenteret mulighed for at tilberede deres egen mad fremfor at være tvunget til at benytte sig af den madordning, der i øjeblikket er på Sjælsmark.

”I Liberal Alliance mener vi, at vi skal give de her familier muligheden for at lave mad sammen, hvis det er det, de har lyst til, for netop at prøve at skabe nogle strukturer, som gør, at børnene kan trives bedre,” siger Laura Lindahl til avisen.

Mette Abildgaard siger, at hun efter et valg er villig til at løse problemet, uanset hvem der har flertallet.

Måling: Stram Kurs står til flere mandater end Nye Borgerlige
Hvis valget var i dag, vil blot 37,9 procent af danskerne sætte kryds hos et af regeringspartierne eller Dansk Folkeparti.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Derudover står Stram Kurs ifølge målingen til at hive 3,5 procent af stemmerne hjem, som er mere end Pernille Vermunds Nye Borgerlige, der med 2,1 procent nærmer sig spærregrænsen.  

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, lover mandatprognosen ikke godt for blå blok, når det kommer til Lars Løkke Rasmussen chancer for at blive på statsministerposten.

”Paludan vil ikke pege på 'Lille Lars fra Græsted', og Løkke vil aldrig imødekomme Paludans rabiate politik. Vermunds krav kan Løkke heller ikke opfylde, og det ser ud til, at både Kristendemokraterne og Riskær fører til blåt stemmespild. Det kan give 7-8 procent blå stemmer, der ikke kan udnyttes,” siger Erik Holstein.

Læs også

Frederiksen melder klar til valgkamp
Efter flere dages sygdom grundet madforgiftning er den socialdemokratiske formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, nu klar til at melde sig ind i valgkampen.

”Det har taget lidt tid at komme til hægterne. Men nu er jeg klar,” skriver S-formanden ifølge DR i en mail til partimedlemmerne.

Det lignede ellers lidt en skæv start fra Mette Frederiksen, der allerede på valgkampens første dag måtte melde afbud til begge partilederdebatter og i stedet sende partiets politiske ordfører Nicolai Wammen (S).

Men nu er S-formanden efter eget udsagn kommet til hægterne og klar til at vise sig i offentligheden igen, hvilket hun allerede vil udnytte fredag klokken 12, hvor hun besøger Aalborg Katedralskole til et valgarrangement.

Økonomer: Ingen stor forskel på S og V
Med sit økonomiske løfte om 69 milliarder kroner ekstra til velfærd slog Lars Løkke Rasmussen onsdag for alvor kursen an i Venstres valgkamp.

I kølvandet på statsministerens lancering fortæller en række fremtrædende økonomer fredag morgen til Berlingske, at V-udspillet har gjort det sværere at se væsentlige forskelle mellem Socialdemokratiets og Venstres økonomiske politik.

”Lars Løkke lægger sig på dag to i valgkampen helt tæt op ad Socialdemokratiets økonomiske politik. Han har simpelthen kopieret Mette Frederiksens udgiftspolitik, i og med at han nu vil lade den offentlige sektor vokse ligesom Mette Frederiksen frem mod 2025,” fortæller Cepos’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen, til avisen.

Innovationsminister og fungerende politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde fastholder dog over for Berlingske, at der fortsat er væsentlige forskelle mellem de to partier. Hun fremhæver blandt andet, at Mette Frederiksen og co. endnu ikke har fremlagt en samlet økonomisk plan.

En god historie du måske missede i dag:
Og vi bliver ved Venstres velfærdsmilliarder lidt endnu. Socialdemokraterne har nemlig lovet at give 20 milliarder kroner ekstra i 2025. Betyder det så, Lars Løkke Rasmussen fuldstændig har overtrumfet S på velfærden?

Nej, lyder det korte svar. Forklaringen på, hvordan det hænger sammen, får du i denne analyse fra Altinget, der blandt andet kommer ind på, at Løkke i virkeligheden lover akkurat det samme som S.

Det sker i dag:

  • Klokken 12: Efter at have syg de første dage af valgkampen er S-formand Mette Frederiksen klar til at tage hul på valgkampen. Det sker på Aalborg Katedralskole, hvor hun skal tale og debattere med eleverne.
  • Klokken 12.30: Lars Løkke Rasmussen og EU-kommissær Vestager taler ved EU-ungdomstopmøde afholdt af Foreningen Nyt Europa og ti højskoler. Fredag vil blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU-kommissær Margrethe Vestager holde tale.
  • Kokken 19: Tidligere Venstreformand Uffe Ellemann-Jensen, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) debatterer Danmarks udenrigspolitik hos Det Udenrigspolitiske Selskab.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00